Uleiuri esentiale recomandate in cazul alergiilor

Uleiurile esențiale folosite pentru alergii precum ambrozie, polen, plop și altele, au capacitatea de a calma simptomele, susține chimic organismul și de a ajuta să depășească hipersensibilitatea.

Pentru mulți dintre noi alergiile, sunt extrem de neplăcute și duc la inflamații și dificultăți de respirație. Din fericire, uleiurile esențiale reprezintă o modalitate naturală și sigură de a trata simptomele alergiilor și de a susține sistemul imunitar.

Spre deosebire de medicamentele antihistaminice prescrise de obicei, uleiurile esențiale nu au aceleași efecte secundare puternice sedative.

Rinita alergică, termenul medical pentru febra fanului și ceea ce se află în spatele simptomelor alergice sezoniere neplăcute pe care mulți dintre noi le cunoaștem foarte bine, se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al organismului devine sensibilizat și suprareactioneaza față de stimulii din mediul înconjurător. Când sunt lăsate netratate, alergiile pot provoca congestie nazală, strănut, tuse, ochii roșii, dureri de cap, congestie toracică. Alergiile cutanate pot produce umflături, mâncărime și roșeață.

Care sunt uleiurile esentiale pe care le putem folosi?

 

Uleiul esential de menta (Peppermint)

Inhalarea uleiului esențial de mentă decongestionează imediat sinusurile și calmează gâtul. Mentă acționează ca un expectorant și este un remediu pentru alergii, precum și răceli, tuse, sinuzita, astm bronșic și bronșită. Are puterea de a elimina flegma și de a reduce inflamatia – o cauza principala a reacțiilor alergice [1] [2]. Potrivit altor cercetări, uleiul esențial de mentă poate, de asemenea, ajuta la tratarea anxietății și a oboselii mentale, simptome de care suferă persoanele alergice.[3]

Conform unui studiu publicat în 2010 în Journal of Ethnopharmacology, rezultatele sugerează că uleiul de mentă este relaxant și prezintă activitate antispasmodica, inhibând contracțiile care provoacă tusea.

Uleiul esential de busuioc (Basil)

Uleiul de busuioc reduce răspunsul inflamator al alergenilor. De asemenea, sprijină glandele suprarenale, care sunt implicate în producerea a peste 50 de hormoni care conduc aproape fiecare funcție corporală. Uleiul esențial de busuioc contribuie, de asemenea, la detoxifierea organismuluii de bacterii și viruși, combatand în același timp inflamatia, durerea și oboseala [4].

Uleiul esential de tamaie (Frankincense)

Uleiul esențial de tămâie Frankincense este un alt ulei care reduce activitatea inflamatorie în organism. Un studiu arată că tămâia prezintă efecte antiinflamatorii în bronșită, eliminanad inflamatia cailor respiratorii și infecțiile sinusale[5].

Poate calma tusea spasmodică și ajută la decongestionarea cailor respiratorii, care pot apărea în timpul alegiilor. Prezența d-limonenului îi conferă un efect antiinflamator, având în același timp suport imunitar. Poate fi de asemenea benefic pentru persoanele cu astm.

Se poate combina cu un ulei esențial de citrice pentru a crea o sinergie plăcută din punct de vedere aromatic.

Uleiul esential de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt decongestionează plămânii și sinusurile, îmbunătățind astfel circulația și reducând simptomele de alergii. Studiile[6] au arătat că produce o senzație rece în nas, ajutând la îmbunătățirea fluxului de aer. Eucaliptul conține citronelal, care are efecte analgezice și antiinflamatorii; de asemenea, funcționează ca un expectorant, ajutând la curățarea corpului de toxine și microorganisme dăunătoare care acționează ca alergeni.

Cercetările[7] sugerează că utilizarea unui amestec de uleiuri, inclusiv eucalipt, pentru infecții ale tractului respirator superior conduce la o ameliorare semnificativă și imediată a simptomelor. Participanții au raportat o reducere a ragusealii, tusei și a durerilor de gât. Aceste simptome pot apărea odată cu alergiile sezoniere. Amestecul de ulei esențial utilizat în studiu conținea eucalipt, mentă, oregano și rozmarin.

Uleiul esential de lamaie

Uleiul esențial de lămâie susține drenajul sistemului limfatic și ajută la rezolvarea problemelor respiratorii. Studiile au arătat că uleiul esențial de lămâie inhibă creșterea bacteriilor în organism și stimulează sistemul imunitar. Când este difuzat, uleiul de lămâie poate ucide bacteriile și elimina alergenii declanșatori în aer [8], [9].

Într-un studiu[10], s-a constatat că un spray nazal pe baza de lămâie a ajutat la tratamentul rinitei alergice. Uleiul esențial de lămâie poate inhiba, de asemenea, activitatea bacteriană.

Uleiul esențial de lămâie poate fi, de asemenea, utilizat pentru dezinfectarea casei, fără a utiliza alcool sau înălbitor. Acesta va elimina bacteriile și poluarea din casă, reducând factorii declanșatori pentru alerigii din interiorul casei și mențînând aerul curat pentru dvs. și pentru familia dvs. Acest lucru poate fi util în special când se schimbă anotimpurile și alergenii din afară sunt aduși în casă pe pantofi și haine.

Adăugarea a 1-2 picături de ulei esențial de lămâie în apă ajută și la echilibrarea pH-ului. Apa cu lămâie îmbunătățește funcția imună și detoxifica organismul. Stimulează ficatul și elimina toxinele care pot duce la inflamație și la un sistem imunitar excesiv. Apa cu lămâie stimulează, de asemenea, producția de celule albe din sânge, care este vitală pentru funcția sistemului imunitar, deoarece ajută la protejarea organismului.

Uleiul esential de tea tree (Melaleuca)

Acest ulei puternic poate distruge agenții patogeni care cauzează alergii. Difuzarea uleiului de tea tree în casă va ucide mucegaiul, bacteriile, fungii din aer. Este un agent antiseptic și are proprietăți antiinflamatorii. Uleiul de arbore de ceai poate fi aplicat pe piele pentru a ucide bacteriile și microorganismele; poate fi de asemenea folosit ca un curatator de uz casnic pentru dezinfectarea casei și eliminarea alergenilor[11].

Uleiul esențial de tea tree prezintă activitate antimicrobiană împotriva unei game largi de bacterii, mucegai, fungi. Acești microbi produc inflamații și suprasolicită sistemul imunitar [12].

Uleiul esential de lavanda

Uleiul esențial de lavandă conține linalool, are proprietăți puternic antiiflamatorii calmând în mod natural inflamatia, este un antihistaminic natural, perfect pentru folosirea în timpul reacției alergice. Calmează organismul, inhibă anxietatea și stimulează un somn profund. Lavanda este o opțiune deosebit de bună pentru alergiile cutanate, deoarece este delicată pe piele și calmează iritarea; cercetări[13] indică faptul că accelerează vindecarea. Utilizarea uleiului esențial de lavandă în amestecul tău poate îmbunătăți, de asemenea, funcția imună.

Uleiule esențial de lavandă este un ulei blând, cu o aromă pe care mulți copii o găsesc plăcută. Aceasta poate ajuta la echilibrarea organismului.

Uleiul esential de musetel (Roman Chamomile)

Datorită conținutului ridicat de chamazulene, uleiul esențial de mușețel este recunoscut pentru acțiunea să antihistaminică. Într-un studiu[14] referitor la proprietăților uleiului esențial de mușețel, s-a raportat că mușețelul este un antiinflamator eficient care poate fi utilizat pentru a trata afecțiunile pielii, inflamația mucoaselor nazale, tractul respirator iritat și simptomele sinuzitei. De asemenea, poate ameliora mâncărimea și umflăturile asociate eczemelor, atunci când sunt amestecate cu un ulei purtător și aplicate topic.

Uleiul esential de cedru (Cedarwood)

Antialergic, antiinflamator, antipruritic, expectorant, calmant, revigorant. Conținut foarte ridicat de sesquiterpene.

Uleiul de cedru este, în general, cunoscut și utilizat pentru efectul calmant, însă este, de asemenea, utilizat pentru tratarea bolilor respiratorii cum ar fi tusea și congestia cauzată de alergii. În medicină Ayurvedica, uleiul de cedru a fost folosit de mult timp pentru tratarea astmului. Studiile efectuate au demonstrat că poate ajuta la ameliorarea astmului datorită proprietăților sale antiinflamatorii. Datorită acțiunii de decongestionare, combinată cu abilitățile expectorante, îl fac o alegere potrivită pentru tratarea alergiilor.

Se poate utiliza în difuzor pentru a obține o calmare a acestor simptome. De asemenea, distruge infecțiile fungice și este util pentru afecțiunile cutanate, inclusiv eczema, care este o altă afecțiune alergică comună. Prin inhalarea aburulul poate ajuta la ameliorarea congestiei. Sinergie plăcută cu ulei esențial de portocale și ulei esențial de lavandă.

Uleiul esențial de cedru poate fi un ulei preferat atunci când este vorba de decongestionarea cailor respiratorii la copii.

 

Uleiul esential de chiparos (Cypress)

Antialergic, astringent, antiinflammator, antipruritic, vasoconstrictor (vasodilatator bronhii), relaxant, decongestionant, antispasmodic [15]. Conținut foarte ridicat de sesquiterpene. Uleiul de chiparos este de asemenea recomandat persoanelor cu astm bronșic. Pentru a utiliza uleiul, puneți câteva picături de ulei într-un inhalator de abur și adăugați apă fierbinte în acesta. Acoperiți-va capul cu un prosop și aplecați peste inhalator și inspirați aburul timp de câteva minute pentru calmare.

Uleiul esential de lamaita (Melissa)

Hipoalergenic, anti-inflamator, calmant. Melissa, cunoscută și sub denumirea de lamaita, oferă calități calmante și înălțătoare organismului. Melissa este bine cunoscută ca un tonic pentru alergii și poate fi utilizată eficient pentru alergii ale pielii sau ale sistemului respirator. Este deosebit de util pentru reducerea inflamației pielii, de aceea este adesea adăugat în amestecurile pentru alergii cutanate, ciupituri de insecte sau răni.

Uleiul esential de ghimbir (Ginger)

Uleiul esențial de ghimbir întărește sistemul imunitar și are efect anti-alergic.

Cum folosim uleiurile esentiale pentru alergii

În problemele respiratorii, este recomandată utilizarea metodei de inhalare înainte de utilizarea topica. Inhalarea este cea mai rapidă, mai eficientă și cea mai sigură metodă de a folosi aromaterapia. 

Inhalarea aburilor

Inhalarea aburilor reprezintă o modalitate eficientă și rapidă pentru decongestionare, efect expectorant, permițând o respirație mai ușoară. Puneți într-un vas apă caldă în care ați adăugat o linguriță sare și câteva picături de ulei esențial (poate fi eucalipt, mentă, mușețel). Așezați-va deasupra vasului, acoperind capul cu un prosop. Se inspiră adânc și se completează cu apă fierbinte când nu mai sunt aburi (apa nu trebuie să fie la temperatura de fierbere). Apa hidratează mucoasele, însă nu este potrivit pentru persoanele cu astm.

Baie cu aburi

Baia cu aburi hidratează membranele mucoasei nazale, stimulează circulația și curățarea. Se amestecă uleiuri esențiale (10 picături ulei eucalipt și 5 mentă) împreună cu un pachet de săruri de baie, 3 linguri ulei de baza purtător și se toarnă în apa de baie. Relaxați-va timp de 20 de minute, inahland aburul aromat.

Difuzarea uleiurilor esentiale

Un difuzor pentru aromaterapie este un instrument excelent pentru a ameliora simptomele alergiei, precum și în tratarea rinitei alergice.

Pentru un somn liniștit, seara, înainte de culcare cu 30 min – 1 ora se difuzează cu ajutorul unui difuzor aromaterapie lavandă, lămâie, busuioc, eucalipt, cedru. Se pot folosi alternativ, în orice combinație.

Inhalarea directa

Strănut în salve, rinoree, nas înfundat – efect imediat prin inhalare directă: se pune o picătură de Eucalipt sau Mentă în palme, apoi se inhalează adânc și încet. Este o metodă foarte comodă și eficientă pentru nasul înfundat în toiul nopții.

Folosirea unui inhalator (creion nazal). Eficient și pentru rinită alergică.

Inhalator (creion nazal) pentru decongestionare si calmarea inflamatiei

5 picaturi ulei esential lamaie

5 picaturi ulei esential tea tree

3 picaturi ulei esential lavanda

2 picaturi ulei esential menta

Inhalatorul are o inserție de bumbac pentru a absorbi uleiurile esențiale. Bumbacul întră intr-un manson din plastic (poatefi reutilizabil). Totul se închide cu un capac și va putea fi utilizat aproximativ două luni. Se poate “reîmprospăta” de câte ori este nevoie. Un inhalator este de aproximativ dimensiunea unui balsam de buze, astfel încât este foarte ușor de utilizat și poate fi purtat oriunde. Poate fi folosit în mod regulat pentru a ajuta la decongestionare și la calmarea inflamației. Întrucât uleiurile esențiale sunt volatile, se pot adauga câteva picături ulei purtător pentru a preveni evaporarea rapidă.

Pentru a beneficia de efectele terapeutice, folositi intotdeauna uleiuri esentiale 100% pure, organice.

 

Topic

Se masează fruntea, spatele gâtului, umerii, tălpile, sinusurile paranazale (pe față, în lateralul nasului) cu următorul amestec: 15 ml ulei purtător + 9 picături ulei esențial (folosite alternativ în orice combinație, întotdeauna Eucalipt, Mentă sau Tea Tree). Masat acest blend pe gât, calmează durerile de gât cat și “furnicăturile”. Eficient pentru dureri de cap, dureri musculare, anxitate, stare de moleșeală. Ca ulei purtător, se poate folosi ulei susan presat la rece (folosit în medicina Ayurvedica).

 

Amestec pentru masaj

30 ml ulei purtator

9 picaturi de ulei esential

Clătire nazală cu soluție salină ajută la eliminarea polenului din mucoasa nazală:

Clatire nazala

1 lingura sare

1/4 litru apa calduta

 

Întrucât excesul de mucus este un teren perfect pentru o infecție bacteriană, pentru prevenție sau tratare, se poate prepara un amestec cu care se hidratează mucoasa nazală de mai multe ori pe zi cu un tampon de bumbac. Are efect protector pentru mucoasa nazală și efect decongestionant, întărește sistemul imunitar și previne atașarea polenului pe mucoasa nazală.

Amestec pentru hidratarea mucoasei nazale

30 ml ulei de susan

1 picatura de ulei de ghimbir sau 1 picatura de ulei de chiparos

1 picatura ulei musetel

1 picatura ulei cedru

Erupții cutanate și urticarie

Utilizați uleiul esențial de trea tree sau busuioc pentru a trata erupțiile cutanate și urticaria. Adăugați 2-3 picături pe un disc bumbac și aplicați în zona afectată. Diluați conform tabelelor de diluare în ulei purtător. Masarea peste zona ficatului reprezintă un alt mod de a trata iritatiile pielii, deoarece ajută ficatul să elimine toxinele care împovărează pielea. Se diluează 3-4 picături de ulei de tea tree cu ulei de cocos și se masează în zona ficatului. Uleiul esențial de mușețel poate ameliora mâncărimea și umflarea asociate eczemelor, atunci când sunt amestecate cu un ulei de purtător și aplicate topic.

Cunoscut în lumea social-media ca “bombă anti-alergică“, acest amestec include multe din uleiurile enumerate mai sus:

 

Bomba anti-alergica

20 picaturi de menta

20 picaturi de lamaie

15 picaturi de eucalipt

15 picaturi de lavanda

ulei de baza purtator (cocos, jojoba etc.)

 

Pentru a utiliza acest amestec, amestecați bine toate uleiurile într-o sticlă de culoare închisă. Apoi, aplicați-l pe piept, sinusuri, încheieturi și oriunde simțiți nevoia.

 

Intern

Luați în apă, ceai, 1-2 picături de ulei esențial de lămâie sau mentă intern pentru a reduce simptomele unei alergii. Acest lucru va ajută la detoxifierea organismului și eliminarea alergenilor prin transpirație sau urină.

 

Purificarea aerului din încăpere prin difuzare Melaleuca, Busuioc, Eucalipt, cu ajutorul difuzorului pentru aromaterapie.

 

Dezinfectarea casei cu ajutorul uleiului de lămâie și arbore de ceai, va elimina factorii declanșatori, va curată aerul și mobilierul. Se adaugă 40 de picături de ulei de lămâie și 20 de picături de tea tree într-o sticlă cu pulverizator de 500 ml. Se umple sticlă cu apă pură, un pic de oțet alb și se pulverizează amestecul pe orice zona din casă. De asemenea, se poate adaugă ulei de lămâie în detergentul de rufe. 

 

Profilaxie

Stabilizarea sistemului imunitar reprezintă obiectivul principal al profilaxiei pentru alergii. Uleiurile esențiale care conțin sesquiterpene prezintă un efect bun.

Rezultatele uimitoare sunt obținute printr-o acțiune preventivă. Profilaxia pentru alergii ar trebui să înceapă cu 6 până la 8 săptămâni înainte de sezonul alergic și să fie efectuată în mod regulat. Se aplică de 2 ori pe zi, aproximativ 3 săptămâni, 1 săptămâna pauză, 3 săptămâni.

Acest amestec de uleiuri întărește sistemul imunitar și se aplică prin masajul tălpilor sau pieptului.

Profilaxie pentru alergii

10 ml ulei chimen negru

20 ml ulei de susan

2 picaturi melissa

3 picaturi lavanda

3 picaturi de chiparos

4 picaturi cedru

 

Se utilizează un spray (pulverizator) de câteva ori pe zi. De asemenea, se poate folosi și un difuzor pentru aromaterapie. Se folosește timp de trei săptămâni, apoi se face o pauză de una, două săptămâni, după care se repetă. Responsabili pentru acest efect pozitiv sunt compușii sesquiterpenici, care au un efect de echilibrare asupra sistemului imunitar. Se pulverizează ca un spray de camera, suficient de aproape pentru a inspiră o parte din el. Se agită bine într-un recipent cu pulverizator din sticlă, după care de pulverizează. Se agită energic înainte de fiecare utilizare.

Amestec pentru pulverizator – purificare aer

20 picaturi ulei esential de chiparos

10 picaturi ulei esential de cedru

2 picaturi ulei esential de melissa

 

Alegeți întotdeauna uleiuri terapeutice de calitate superioară și dintr-o sursă cunoscută!

 

Atunci când utilizați oricare dintre aceste uleiuri topic, diluați întotdeauna cu un ulei de baza purtător, mai ales atunci când se utilizează pe pielea sensibilă sau pe o zona sensibilă, cum ar fi sub ochi sau pe gât. Faceți întotdeauna un test pe piele pentru reacții alergice înainte de a aplică în zone mai mari. Dacă nu survin reacții după 24 de ore, ar trebui să fie sigur de utilizat. Fiecare ulei esențial trebuie testat separat.

Atunci când folosiți uleiuri esențiale intern, regulă de baza este “Less is more”. Consumați doar 1-2 picături pe zi timp de o luna. Apoi, faceți o pauză de două săptămâni și începeți din nou.

Copiii, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să folosească uleiuri esențiale numai sub îndrumarea unui aromaterapeut.

Nu se recomandă aplicarea pe piele a uleiurilor esențiale pe baza de citrice înainte de expunerea la soare. Aceste uleiuri sunt fotosensibile.

Toate uleiurile esențiale cu conținut ridicat de alfa-pinene trebuie să fie supuse unui test cutanat înainte de a fi utilizate cu persoanele cu astm, datorită riscului de a induce un atac.

Surse, studii, cercetari

National Center for Biotechnology Information – NCBI

[0] Vicki Pitman “Aromatherapy: A Practical Approach” 

[1]  NCBI, Antispasmodic effect of Mentha piperita essential oil on tracheal smooth muscle of rats.

[2]  The anti-inflammatory activity of L-menthol compared to mint oil in human monocytes in vitro: a novel perspective for its therapeutic use in inflammatory diseases. Un studiu publicat in Jurnalul European de Cercetari Medicale sugereaza ca tratamentul cu ulei esential de menta are efecte antiinflamatorii – reducand simptomele tulburarilor inflamatorii cronice cum ar fi rinita alergica si astmul bronsic

[3] Researchgate, Volume 2, Issue 2, April- June, 2009  Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research

[4]  NCBI, The synergistic preservative effects of the essential oils of sweet basil (Ocimum basilicum L.) against acid-tolerant food microflora. Studiile arata ca uleiul esential de busuioc prezinta activitate antimicrobiana si poate ucide bacteriile, virusi, mucegaiul care pot duce la astm bronsic si leziuni respiratorii.

[5]  NCBI, Frankincense National Center for Biotechnology Information -therapeutic properties.

[6] NCBI, The effects of camphor, eucalyptus and menthol vapour on nasal resistance to airflow and nasal sensation.

[7] NCBI, Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs

[8] NCBI, National Center for Biotechnology Information -Effect of citrus lemon oil on growth and adherence of Streptococcus mutans.

[9] NCBI, Antibacterial activity of essential oils and their major constituents against respiratory tract pathogens by gaseous contact.

[10]  Cytological Aspects on the Effects of a Nasal Spray Consisting of Standardized Extract of Citrus Lemon and Essential Oils in Allergic Rhinopathy

[11]   NCBI, Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties.

[12] NCBI, Antimicrobial effects of tea tree oil (Melaleuca alternifolia) on oral microorganisms. Un studiu realizat in 2000 in Germania a constatat ca uleiul de arbore de ceai prezinta activitate antimicrobiana impotriva unei game largi de bacterii, drojdii si ciuperci. Acesti microbi produc inflamatii si suprasolicita sistemul imunitar.

[13] NCBI, Anti-inflammatory and analgesic properties of the leaf extracts and essential oil of Lavandula angustifolia Mill.

[14] NCBI, Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future

[15] https://www.academia.edu,  “The Heart of Aromatherapy” – Andrea Butje

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top