Uleiuri esentiale impotriva insectelor

Ciupiturile insectelor nu sunt doar enervante, ele pot fi dureroase si exista întotdeauna un risc de a se infecta, mai ales daca va zgariati sau le scarpinati. Majoritatea muscaturilor sunt inofensive, dar pot provoca reactii adverse neplacute, cum ar fi mancarime, inrosire, umflare si durere usoara.

Inainte de a folosi alte solutii pentru tratarea sau calmarea ciupiturilor, de ce sa nu luati în considerare o abordare 100% naturala sub forma de uleiuri esentiale? Uleiurile esentiale sunt un remediu natural fantastic pentru ciupiturile de insecte. Atunci cand sunt utilizate corect, exista foarte putine efecte secundare asociate cu utilizarea lor.

Aroma noastra naturala este unul din primele lucruri care atrag tantarii, iar solutia din uleiuri esentiale functioneaza ca o bariera parfumata care indeparteaza insectele. Amintiti-va, nu exista formule magice pentru prepararea unei solutii cu uleiuri esentiale. Trebuie doar gasit acel amestec potrivit pentru chimia corpului si este recomandata testarea catorva amestecuri diferite folosind uleiurile esentiale eficiente dovedite stiintific, alegandu-le din tabelul de mai jos. 

Uleiurile esentiale, in general, au fost recunoscute ca fiind componente importante naturale ale repelentelor, deoarece sunt biodegradabile, netoxice si au reactii adverse minime asupra organismului si mediului inconjurator.[1] Numeroase studii au demonstrat ca uleiurile esentiale sunt eficiente ca repelente pentru tantari [2] [3]

Un studiu [4] din 2016 a testat efectele uleiurilor anumitor plante impotriva muscaturilor de tantari. Lotiunile bazate pe ulei esential au aratat o protectie impresionanta de 90% impotriva muscaturilor de tantari timp de patru ore.

Un alt studiu [5] a testat utilizarea uleiului esential de eucalipt. Cateva publicatii stiintifice au aratat ca uleiul de eucalipt din lamaie poate oferi o protectie asemanatoare unor concentratii scazute de ingredient dezinfectant comun DEET, desi vreau sa observ ca uleiul de eucalipt de lamaie nu a fost testat la nivel international sau cu tantari care raspandesc malarie atentie la calatorie. 

Care sunt uleiurile pe care le putem folosi

Uleiul esential de lavanda

Lavanda Proprietatile sale analgezice calmeaza, reducand durerea provocata de ciupiturile insectelor. Studiile[1] [2]  [3] demonstreaza proprietatile calmante ale uleiului esential de lavanda. Mai mult, este antiinflamator, antiviral, bactericid, cicatrizant. Folosit  nediluat, acest ulei esential poate provoca iritatii si reactii adverse, în special pe pielea copiilor

Uleiul esential de lavanda este si repelent pentru insecte

Uleiul esential de menta

Uleiul de menta, Peppermint doTerra, este unul dintre cele mai puternice antiiflamtorii si calmante uleiuri esentiale.  Atunci cand este aplicat pe piele diluat într-un ulei purtator, acesta exercita o senzatie de racire, calmand durerea si senzatia de mancarime. Studiile[4] sugereaza ca uleiul esential de menta poate actiona ca un antimicrobian, reducand riscul de infectie asociat cu unele ciupituri. Aceste beneficii pot accelera procesul de vindecare. Nu aplicati uleiul esential de menta pe pielea iritata, zgariata, deoarece ar putea agrava.

Cercetarile[5] au aratat ca femeile gravide cu pielea iritata au simtit o usoara reducere a simptomelor atunci cand au fost tratate cu ulei esential de menta.

Uleiul esential de menta este si repelent pentru insecte

Uleiul esential de tea tree (Melaleuca)

Tea tree, Melaleuca doTerra, cunoscut in toata lumea ca un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antifungic, cicatrizant, imunostimulant. Actioneaza ca un remediu excelent pentru ciupiturile de insecte, atenueaza umflarea si mancarimea, în timp ce proprietatile antibacteriene ale uleiului previne cresterea bacteriilor si reduc riscul unei infectii. Studiile[6] sugereaza ca uleiul esential de Tea tree este un antihistaminic natural, reducand reactiile alergice ale organismului, senzatiile de mancarime, umflarea.

Uleiul esential de eucalipt

Eucalyptus datorita proprietatilor antiseptice, antiinflamatorii, antismasmodice, cicatrizant, diuretic, capacitatilor de detoxifiere, eucaliptul este unul dintre cele mai eficiente uleiuri esentiale penru tratarea ciupiturilor de insecte. Datorita calitatilor pe care le detine, uleiul esential de eucalipt protejeaza zona de infectii

Uleiul esential de musetel

Roman Chamomile doTerra sau musetelul, cunoscut pentru proprietatile calmante, uleiul esential din musetel poate ameliora durerea fizica si poate reduce suferinta emotionala. Este dovedit[7] ca are proprietati antiinflamatorii care opresc mancarimea, senzatia de arsura si umflarea, prevenind inflamarea si iritatiile,  cauzate de ciupiturile insectelor. Poate fi chiar mai eficient decat unele tratamente fara prescriptie medicala pentru iritarea pielii. Cand cercetatorii[8] au comparat un esantion de musetel cu o crema de hidrocortizon de 1%, au descoperit ca tratamentele de musetel au determinat în mod semnificativ vindecarea leziunilor, reducand în acelasi timp durerea si umflarea.

Uleiul esential de rozmarin

Ulei esential de rozmarin Cercetarile[9] sugereaza ca rozmarinul are proprietati anti-inflamatorii puternice, ceea ce inseamna ca amelioreaza rapid durerea si umflarea cauzata de cipitura insectelor. Activitatea sa antimicrobiana reduce riscul de infectie a pielii.

Uleiul esential de lamaita

Proprietatile antibacteriene, antivirale, tonice,  antismasmodice ale uleiului esential de roinita (lamaita), Melissa doTerra, sunt folosite pentru a trata ciupiturile de insecte. Uleiul essential de roinita are effect calmant, relaxant. 

Uleiul esential de lemongrass

Lemongrass vindeca ciupiturile si reduc riscul unei infectii datorita proprietatilor antimicrobiene si antiinflamatorii.  De asemenea, uleiul esential de lemongrass pentru a îmbunatateste starea de spirit, relaxeaza muschii, calmeaza durerile de cap si respinge insectele.

Uleiul esential de busuioc

Avand o actiune antimicrobiana naturala si antioxidanta, uleiul esential de busuioc, Basil doTerra, trateaza ciupiturile si alte rani. Ajuta la prevenirea infectiilor, calmand iritarea; calmeaza senzatia de mancarime, accelereaza vindecarea. Uleiul esential de busuioc este si repelent pentru insecte

Cele mai multe uleiuri trebuie diluate cu un ulei purtator. Altele, pot fi aplicate nediluate. Uleiurile esentiale foarte puternice, precum rozmarinul si tea tree, trebuie diluate inainte de aplicarea pe piele.  Lavanda si uleiul de musetel se pot aplica nediluate pe ciupitura. Pentru pielea sensibila, se pot dilua cu un ulei purtator pentru a reduce riscul de iritare. 

In cazul prepararii blendurilor, acestea trebuie agitate energic inainte de aplicare pe piele, pentru omogenzare. Se pot aplica topic cu ajutorul unei sticlute cu roll-on. Aplicati uleiurile esentiale topic de maxim trei ori pe zi pentru a vindeca ciupiturile de insecte. Daca observati orice reactie adversa, întrerupeti imediat utilizarea. Cititi ghidul de utilizare in siguranta a uleiurilor esentiale

Sugestii de amestecuri de uleiuri esentiale

Peppermint si Tea tree. – acest blend ajuta la ameliorarea disconfortului create de ciupitura de tantari. Senzatia de racire a mentei va duce la calmarea mancarimi, iar proprietatile anti-fungice a uleiului essential de tea tree va ajuta la tratarea ciupiturilor, la evitarea inflamatiei.

Doar amestecati 10 picaturi de Peppermint si 10 picaturi de tea tree cu un ulei purtator si aplicati pe piele.

Ulei esential de lavanda si ulei purtator: 

50% ulei esential de lavanda

50% ulei purtator

Ulei esential de lavanda si tea tree – blend antihistaminic:

25%  ulei esential tea tree Melaleuca

25%  ulei esential lavanda

50% ulei purtator

Ulei esential de lavanda si menta – blend calmant

10 picaturi ulei esential de lavanda

10 picaturi ulei esential de menta

2 lingurite ulei purtator

 

Spray pentru insecte (reteta de baza)

3%  ulei esential (in combinatii diverse)
72% apa distilata
25% etanol (alcool etilic; concentratie 95%)

Amestecati uleiurile esentiale cu etanolul si lasati acoperit cel putin 1 ora. Puneti in recipentul cu pulverizator si adaugati usor apa distilata. Evaporarea este normala. Puneti capacul recipientului.  Pulverizati in camera sau pe haine.

Folositi uleiurile esentiale recomandate in tabel in orice combinatie doriti, in functie de necesitati. Diluati corespunzator. Exemplu de reteta [6]

Blendurile aplicate direct pe piele  impotriva insectelor ofera protectie directa acolo unde este necesar. Va poate proteja de ciupiturile insectelor atunci cand iesiti din casa. Trebuie sa va asigurati ca nu sunteti alergic la nici un component al blendului inainte de a le aplica.

30 ml purtator
12 picaturi de uleiuri esentiale

Puneti uleiurile intr-o sticluta cu roll-on si agitati energic pentru omogenizare. Veti obtine un blend cu dilutie 2%.

Este recomandat sa potriviti concentratia in functie de sensibilitate, varsta

Alcoolul este optional, dar ajuta la dispersarea/emulsifierea uleiurilor in amestecul de apa. Uleiul si apa se vor separa, deci va trebui sa agitati amestecul inainte de fiecare utilizare Pentru a ajuta la prevenirea evaporarii rapide, se pot utiliza uleiuri purtatoare precum uleiul de cocos, ulei de neem si uleiul de soia.
Asigurati-va ca ati cumparat soiurile ecologice, nescente si nerafinate. Uleiul de Neem este optional, dar este excelent pentru indepartarea tantarilor. Are un miros destul de puternic; totusi, daca te deranjeaza, poti sa reduci cantitatea sau sa il elimini complet.
Cercetarile sugereaza ca folosirea a cel putin 2% dilutie a uleiului esential cu aceste uleiuri purtatoare pot oferi o
 protectie similara cu produsele care contin DEET cu concentratie scazuta timp de pana la 1,5 ore (sursa).[7]
Agitati si pulverizati amestecul pe piele inainte de a va deplasa in aer liber sau cand va aflati in zone infestate cu tantari. Nu inghiti!

Uleiul esential de muscata Geranium este eficient pentru respingerea capuselor. Prin acest studiu s-a constatat ca acest ulei esential  este la fel de puternic ca un produs comercializat care contine DEET[8]

Rezultatele studiilor [9]10] au aratat ca uleiurile esentiale de cuiosoare, citronella, lemongrass si patchuli au fost cele mai eficiente impotriva speciilor de tantari. Uleiul esential de cuisoare, conform acestor studii, a fost cel mai eficient repelent. Aceste uleiuri ar putea fi utilizate pentru a crea o formula impotriva tantarilor. Pentru furnici: trasati o linie la fereste, usi sau in zonele unde au aparut

Surse, studii, cercetari

NCBI – National Center for Biotechnology Information

[1] Pavela R. Larvicidal property of essential oils against Culex quinquefasciatus Say. (Diptera:Culicidae) Ind Crop Prod. 2009;30:311–315.
[2] NCBI, Repellent activity of herbal essential oils against Aedes aegypti (Linn.) and Culex quinquefasciatus (Say.)
[3]  NCBI, Efficacy of Thai herbal essential oils as green repellent against mosquito vectors.
[4]  NCBI, New Candidates for Plant-Based Repellents Against Aedes aegypti; publicat în Journal of the American Mosquito Control Association
[5] http://www.placermosquito.org  Repellents are an important tool to assist people in protecting themselves from mosquito-borne diseases; realizat de Deparment of Healthand Human Services
[6] 15 ml etanol, 40 ml apa distilata, 54 pic EO (cuiosoare, citronella, lemongrass si patchuli)
[7] NCBI,  Plant-based insect repellents: a review of their efficacy, development and testing
[8] NCBI, Bioactivity-guided investigation of geranium essential oils as natural tick repellents.
[9] NCBI, Comparative repellency of 38 essential oils against mosquito bites
[10] NCBI, Repellent activity of herbal essential oils against Aedes aegypti (Linn.) and Culex quinquefasciatus (Say.)

[1]https://www.sciencedirect.com  Evaluation of the effect of aromatherapy with lavender essential oil on post-tonsillectomy pain in pediatric patients: A randomized controlled trial
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov  Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial
[3] https://onlinelibrary.wiley.com Biological activities of Lavender essential oil
[4] https://www.sciencedirect.com Antimicrobial and antiplasmid activities of essential oils
[5] NCBI,  The effect of peppermint oil on symptomatic treatment of pruritus in pregnant women.
[6] https://onlinelibrary.wiley.com Tea tree oil reduces histamine‐induced skin inflammation
[7] https://www.sciencedirect.com Chamomile, a novel and selective COX-2 inhibitor with anti-inflammatory activity
[8] https://www.researchgate.net  Using chamomile solution or a 1% topical hydrocortisone ointment in the management of peristomal skin lesions in colostomy patients: Results of a controlled clinical study
[9] NCBI, Effects of extract and essential oil of Rosmarinus officinalis L. on TNBS-induced colitis in rats

Scroll to Top