Cum folosim uleiurile esentiale la copii

Copiii raspund foarte bine la utilizarea aromoterapiei. Singura problema care se refera la utilizarea uleiurilor esentiale asupra copiilor mici, sugarilor si femeilor insarcinate este utilizarea adecvata uleiurilor.

Datorita concentratiei ridicate, pot exista consecinte negative grave pentru utilizarea uleiurilor esentiale fara diluare. Copiii sunt deosebit de sensibili la aroma si produsele aplicate pe piele. Copiii, cu pielea lor subtire si ficatul imatur, ar putea fi mai sensibili la efecte toxice decat adultii. Ar putea exista si interactiuni cu alte medicamente. In functie de modul in care este preparat uleiul esential, ar putea exista toxicitate din alte ingrediente; aceste preparate contin adesea alte uleiuri sau alcool. De aceea pentru a beneficia de efectele terapeutice, este recomandat sa utilizati uleiuri pure, care nu contin alte ingrediente nocive.

Colectia de uleiuri esentiale doTERRA pentru copii:

„Este nevoie de mare precautie in utilizarea uleiurilor esentiale pentru bebelusi. De vreme ce pielea nou-nascutilor nu devine matura pana la varsta de trei luni, aceasta este mult mai sensibila si mai permeabila la uleiurile esentiale. Un nou-nascut este, de asemenea, mai putin echipat fizic sa faca fata unui eventual efect advers, din cauza capacitatii metabolice scazute in comparatie cu cea a adultilor”. (1)

Acum, sa vorbim despre pericole … “Traim intr-o lume plina de substante toxice, totusi” pericolul “nu trebuie confundat cu “riscul”. Prezenta unei substante toxice (pericol) este problematica numai daca expunerea este suficient de mare (risc). Contextul este adesea important … Foarte multe fructe comestibile contin acetaldehida, o substanta cancerigena umana. Dar bananele si afinele nu sunt considerate cancerigene, deoarece cantitatile sunt extrem de mici si deoarece exista cantitati mari de antiocidanti, antimutageni si anticarcino-geni, de asemenea, prezenti cu fructe”. El continua sa spuna: “Multe uleiuri esentiale, extracte de plante si alimente contin cantitati mici de constituenti singuri care numai si in cantitati substantiale sunt toxice, dar substanta naturala parentala nu este toxica “(1).

Aromatic

Un difuzor de uleiuri esentiale este usor de utilizat si poate fi pus in dormitor, in camera de zi sau in orice spatiu. Prin difuzare se emana o ceata microfina cu molecule de ulei esential, care purifica aerul, aduce beneficii sanatatii cu un miros minunat – fara arome sintetice daunatoare.

La somn:

Cat timp? Difuzare intermitenta – lasati-l sa ruleze 30-60 minute, apoi 30-60 minute pauza (1). Difuzarea intermitenta este mult mai eficienta, dar si mai sigura decat difuzarea continua. Nu lasati pur si simplu sa functioneze difuzorul fara sa se opreasca ore intregi.

Cate picaturi? Niveluri foarte scazute de difuzie, astfel incat norisorul sa fie abia vizibil, este benefic pentru orice perioadă de timp. Aceasta ar insemna doar cateva picaturi de ulei in 24 de ore. Este inutil sa puneti prea multe picaturi de uleiuri esentiale, crezad ca, in mod eronat, cu cat sunt mai multe, cu atat atmosfera va fi mai curata sau vor fi mai eficiente din punct de vedere terapeutic.

Unde? Difuzati in incaperi foarte bine aerisite. Nu este recomandata folosirea difuzorului pentru aromaterapie in incaperi fara ventilatie. Este recomandat ca difuzorul sa functioneze departe de copil, in partea opusa a incaperii

Inainte de a folosi difuzorul pentru aromaterapie, cititi cu atentie instructiunile si ghidul de utilizare livrate impreuna cu dispozitivul si cum folosim in siguanta difuzorul de uleiuri esentiale.

Topic

diluare-uleiuri-esentiale-aplicare-topica-piele-copii-1024x899

Efectuarea testelor cutanate (pe piele) si reducerea dozarii sunt foarte importante. Testul cutanat ajuta la masurarea sensibilitatii relative la uleiurile esentiale. Asemeni alimentelor din diversificare, introduceti cate un ulei esential intr-o zi. Atunci cand introduceti uleiuri esentiale la bebelusi, trebuie sa va amintiti ca nu ati descoperit inca lucrurile la care sunt alergici. Este important sa introduceti uleiuri esentiale unul cate unul si cu putina atentie, pentru a putea urmari copilul la orice fel de reactie. In cazul in care copilul dumneavoastra va reactiona la un ulei esential, acesta va prezenta probabil semne de reactie in primele 15-30 de minute dupa inhalare sau aplicare topica. Acest test trebuie efectuat tuturor copiilor si persoanelor care au un istoric cu piele sensibila si alergii. Procedura este urmatoarea:


1. Spalati o suprafata pe antebrat de marimea unei monede si uscati.
2. Aplicati o picatura de ulei esential – in functie de varsta copilului, diluat in ulei purtator
3. Adaugati un plasture si asteptati douazeci si patru de ore. Daca nu apare nicio reactie, tratamentul poate continua.
4. Utilizati intotdeauna ulei de baza purtator atunci cand aplicati uleiuri esentiale pe piele. Un “ulei purtator” este un tip de ulei de baza, folosit pentru diluarea usoara a uleiului esential si protejarea pielii impotriva contactului direct cu uleiul esential. Uleiurile esentiale nu trebuie sa fie aplicate direct “pe piele” (nediluate).

Pentru a evita alterarea, este recomandat sa se amestece uleiurile esentiale cu uleiuri purtatoare imediat inainte de aplicarea acestora. Uleiurile purtatoare pot fi: ulei de cocos, ulei din samburi de caise, ulei de migdale, ulei de ricin, unt de cacao, ulei din seminte de struguri, ulei de masline.

Talpile sunt un loc minunat pentru a administra uleiurile esential la copii. Acoperiti cu sosete, astfel incat sa nu poata duce uleiul pe maini si apoi in ochi sau gura. Utilizati terapia Vita Flex ca o metoda simpla de aplicare a uleiurilor esentiale pentru a le purta de-a lungul cailor neuroelectrice pentru stimularea organelor interne. Inainte de aplicarea pe piele, uleiurile esentiale trebuie diluate corespunzator cu un ulei de baza purtator.

Tisserand si Young mentioneaza: “Aceste concentratii nu sunt bazate pe cercetare si ar trebui sa fie luate ca sugestii utile, mai degraba decat reguli absolute. Uleiurile particulare folosite si starea de sanatate a individului sunt de asemenea factori importanti”.

Pentru a dilua, incepeti cu 1 picatura de ulei esential intr-o lingurita de ulei purtator. Diluarea nu diminueaza si nu afecteaza proprietatile terapeutice ale uleiului esential!

Sticlutele cu dispozitiv roll on sunt usor de folosit in orice moment, iar uleiurile sunt diluate, gata de aplicat. Pur si simplu le folositi pe talpi, incheieturile mainilor, gat, ceafa, abdomen, in functie de afectiune.

Preventie – este o cura ce poate fi folosita pentru a sustine imunitatea, digestia, echilibrare hormonala, echilibrare emotionala, un somn odihnitor. Adminstrarea topica se poate face intre 1 – 3 ori pe zi, timp de 2 – 3 saptamani cu 1 saptamana pauza.

Acut – orice afectiune care necesita actiune imediata: raceala, gripa, febra, inflamatie, otita, etc. Administrarea topica se poate face la 2 ore, dar nu mai mult de 3 – 4 zile. In cazul febrei, spre exemplu, se poate aplica si la intervale de 30-60 minute, pana cand febra ajunge la nivelul confortabil pentru copil.

Este important de mentionat ca aceste recomandari sunt pur si simplu orientative, nu reguli absolute. Este intotdeauna recomandat sa incepeti cu o diluare mai mare si sa cresteti numarul de picaturi de ulei esential, dupa cum este necesar.

diluare-uleiuri-esentiale-sticluta-roll-on-copii-1024x649
NAT_MOTIVE_THINKER_0004

Uleiuri esentiale favorite pentru copii

Ca si in cazul oricarui lucru pe care il folositi pentru copii, fiecare parinte trebuie sa cantareasca riscurile si sa decida ce este mai bun pentru familia lui. Utilizati uleiul potrivit in cantitatea potrivita si veti fi in siguranta!

Cand se utilizeaza in mod corespunzator, in situatiile corecte, cu diluarea si aplicarea corespunzatoare, urmatoarele uleiuri esentiale sunt considerate sigure, nefiind cunoscute ca pot produce reactii adverse atunci cand sunt utilizate de catre copii.

Induc somnul si relaxarea ~ Usureaza respiratia ~ Calmeaza durerea ~ Sustin concentrarea ~ Digestie ~ Sustin sistemul imunitar ~ Afectiuni ale pielii ~ Si multe altele!

Pentru a ameliora urmatoarele simptome, iata cateva uleiuri de avut la indemana: 

Anxietate:  lavanda, portocala, Serenity, musetel – Difuzare si/sau aplicare pe piept
Alergii sezoniere: lavanda, lamaie, menta (in functie de varsta) – Aplicare topica, difuzare
Ciupituri insecte: lavanda, melaleuca – aplicare topica
Durere burtica: ghimbir, lavanda, menta – Aplicare topica
Durere in gat: melaleuca, lamaie – Aplicare topica pe gat, talpi
Febra: lavanda, melaleuca – Aplicare topica
Hematom: lavanda, tamaie, melaleuca – Aplicare topica
Infectie ureche (otita): lavanda, busuioc, melaleuca – Aplicare in jurul urechii. Nu in interior
Indispozitie: lavanda, portocala, bergamota – Difuzare
Iritatii ale pielii: lavanda, busuioc – Aplicare topica pe zonele afectate
Insomnie: tamaie, Serenity – Difuzare
Nas infundat: lamaie, tamaie, chiparos, On Guard, Air – Aplicare pe piept, talpi
Pat ud: chiparos – Aplicare in zona abdomenului inferior
Piele uscata: lavanda – Aplicare topica
Somn linistit: lavanda, cedru – Aplicare cu roll on, difuzare
Rau de miscare (rau de masina): ZenGest – Aplicare topica
Vise urate: lavanda, ienupar – Difuzare sau aplicare pe talpi
Zgarieturi, lovituri: lavanda, melaleuca – Aplicare topica pe zonele afectate

  • Pentru mai multe informatii despre uleiurile folosite, cat si modul de utilizare pentru:
  • acomodare in perioadele de tranzitie
  • energizare
  • sustinerea imunitatii
  • indigestie, dureri burtica, tulburari digestive, greata
  • concentrare, memorie
  • agitare, hiperactivitate
  • calmarea nervozitatii ocazionale, a furiei, frustrarilor
  • teama, anxietate de separare
  • somn linistit

Cititi articolul Inapoi la scoala cu uleiuri esentiale – Back to school

Care sunt uleiurile pe care le folosim in functie de varsta

Uleiurile esentiale considerate sigure pentru copiii cu varsta de la 3 luni +

Dupa varsta de 3 luni puteti difuza uleiuri esentiale in mod exceptional, pentru un anumit scop si perioade foarte scurte de timp. Pentru un caz acut (cum ar fi o intepatura de albine sau o muscatura de insecte), puteti da utilizati uleiuri esentiale topic, conform recomandarilor de mai jos cu privire la dilutie, dar aceasta ar trebui sa fie exceptie. Copiii sunt extrem de sensibili la aroma si produsele aplicate pe piele. 

Uleiurile esentiale considerate sigure pentru copiii cu varsta de la 6 luni +

Dupa varsta de 6 luni puteti difuza uleiuri esentiale pentru copii pentru un anumit scop si perioade scurte de timp. Pentru un caz acut (cum ar fi o intepatura de albine sau o muscatura de insecte), puteti sa utilizati uleiuri esentiale topic, dar aceasta ar trebui sa fie exceptie si nu obisnuinta. Copiii sunt deosebit de sensibili la aroma si produsele aplicate pe piele.

Bergamota (Citrus bergamia)
Chiparos – Cypress (Cupressus sempervire)
Coriander, Cilantro (Coriandrum sativum)
Brad siberian (Abies sibirica) – elibereaza sinusurile si usureaza respiratia, calmeaza tusea, expectorant.
Grapefruit (Citrus paradisi)
Lemon (Citrus limon) – recomandat difuzare; fotosensibilizant
Portocala – Wild Orange (Citrus sinensis)
Tangerine (Citrus reticulata)
Tea Tree – Melaleuca (Melaleuca alternifolia)

Uleiurile esentiale considerate sigure pentru copiii cu varsta de la 2 ani +

Dupa varsta de 2 ani, puteti incepe utilizarea locala cu o dilutie foarte scazuta (mai putin de 1%, conform schemei de mai jos), dar retineti ca sistemul imunitar al copilului se dezvolta pe deplin in mai multi ani, facandu-i mai putin capabili sa faca fata reactiilor adverse care pot aparea atunci cand produsele concentrate sunt utilizate necorespunzator pe sau in jurul lor.

Busuioc – Basil (Ocimum basilicum) – topic pentru copii peste 2 ani
Black Pepper (Piper nigrum) – utilizati o cantitate mai mica local, deoarece poate provoca iritarea pielii daca nu este diluat corespunzator
Cassia (Cinnamomum cassia) – numai pentru difuzor. Nu este sigura pentru utilizarea pe piele, deoarece este iritanta.
Ginger (Zingiber officinale) utilizati o cantitate mai mica local, deoarece poate provoca iritarea pielii daca nu este diluat corespunzator
Petitgrain (Citrus x limon, Citrus limonum, Citrusaurantium) – topic pentru copii peste 2 ani
Lemongrass (Cymbopogon flexuosus)  – topic pentru copii peste 2 ani
Marjoram (Origanum majorana)  – topic pentru copii peste 2 ani
Oregano (Origanum vulgare) – topic pentru copii peste 2 ani
Salvie – Clary Sage (Salvia sclarea)
Vetiver (Vetiveria zizanoides) – efecte calmante, relaxante
Ylang-Ylang (Cananga odorata) – topic pentru copii peste 2 ani

Uleiurile esentiale considerate sigure pentru copiii cu varsta de la 3 ani +

Tamaie – Frankincense (Boswellia carterii)
Cedarwood  (Juniperus virginiana)
Immortelle – Helichrysum  (Helichrysum italicum)
Spearmint (Mentha spicata)
Muscata – Geranium (Pelargonium graveolens)

Uleiurile esentiale considerate sigure pentru copiii cu varsta de la 5 ani +

Fenicul – Fennel (Foeniculum vulgare) – a se evita utilizarea pe toate caile copiilor sub 5 ani

Uleiurile esentiale considerate sigure pentru copiii cu varsta de la 6 ani +

Dupa varsta de 6 ani, sistemul imunitar probabil a ajuns la maturitate si reactiile adverse din dilutiile scazute ale uleiurilor esentiale nu sunt la fel de probabile. Totusi, veti dori sa utilizati dilutii reduse (de obicei 1%), dar pielea mai groasa va oferi o protectie mai mare fata de aplicatiile de actualitate. 

Cardamon (Elettaria cardamomum) – a se evita utilizarea pe toate caile copiilor sub 6 ani
Menta – Peppermint (Mentha Piperita) – utilizati o cantitate mai mica local, deoarece poate provoca iritarea pielii daca nu este diluata corespunzator.

Uleiurile esentiale considerate sigure pentru copiii cu varsta de la 10 ani +

Eucalipt – Eucalyptus (Eucalyptus radiata) – a se evita de catre copii sub 10 ani
Rozmarin– Rosemary (Rosmarinus officinalis) – a se evita de catre copii sub 10 ani
Wintergreen (Gaultheria fragrantissima) – a se evita de catre copii sub 10 ani

Cazuri speciale

Uleiurile esentiale de Menta si Eucalipt. In cazul utilizarii acestor doua uleiuri, exista o mare controversa legata de cat de sigure sunt ele pentru copii. Potrivit specialistilor, uleiurile esentiale de menta si eucalipt contin 1,8 cineole (2), o substanta cunoscuta si sub numele de eucaliptol care, desi are efecte benefice asupra aparatului respirator la adulti, in cazul copiilor poate avea efecte negative asupra receptorilor de temperatura de la nivelul plamanilor si poate cauza incetinirea respiratiei. Potrivit lui Robert Tisserand, uleiul esential de menta poate fi folosit prin difuzare, la copii cu varsta intre 3 si 6 ani, cu mare precautie –  adica a nu se depasi, sub nicio forma, doza de 2 picaturi de ulei esential in difuzor. Robert Tisserand spune ca Eucalyptus globula si radiata pot fi difuzate (1-2 picaturi) si aplicate topic la o concentratie de 0,5% . Daca alegeti totusi sa utilizati aceste uleiuri pe copilul dvs., pot fi aplicate pe talpi, dupa care se acopera cu sosete.

Uleiul de salvie a fost folosit pentru miros, condiment si remediu. Inghitirea unei canitati extrem de mici poate provoca convulsii la copii.

Camforul este utilizat ca ingredient in preparatele pentru uz topic. Chiar si o cantitate mica de camfor este periculoasa daca este inghitita. Cititi cu atentie eticheta cu ingrediente!

Nu este recomadata utilizarea pentru copii a uleiurilor puternic antimicrobiene precum Scortisoara, Lemongrass, Cuisoare, Oregano, Cimbru sau orice blend care contine unul dintre acestea, intrucat pot avea reactii adverse (iritatii, sensibilizare), pot inhiba dezvoltarea sistemului imunitar, bacteriile pot dezvolta rezistenta la acestea. 

Atunci cand folositi dvs. uleiuri esentiale care nu sunt recomandate copiilor

Daca doriti sa inhalati uleiuri esentiale care nu sunt sigure pentru copii, in loc sa se difuzeze intr-o zona principala unde sunt prezenti si copiii dvs., cea mai buna solutie este sa utilizati un inhalator personal.


Daca decideti sa
difuzati uleiurile esentiale care nu sunt sigure pentru copii, asigurati-va ca folositi o incapere in care nu sunt prezenti copiii dvs. Dupa difuzare, aerisiti camera cel putin 15 min. (obiectivul este eliminarea oricarei arome a uleiului esential).

Folosirea uleiurilor esentiale nerecomandate copiilor
la nivel local topic este, de asemenea, sigura, atata timp cat respectati urmatoarele recomandari: atunci cand aplicati topic sub imbracaminte, apropiati- va de copii dupa 15-30 de minute. Aceasta perioada ar trebui sa ofere uleiului esential suficient timp pentru a se evapora, astfel incat aroma este practic nedetectata atunci cand va aflati in jurul copiilor. Atunci cand aplicati topic pe pielea expusa, va puteti apropia de copii dupa aprox 30 de minute. O dilutie mai mare a uleiurilor esentiale – de exemplu, un amestec de Menta si Eucalipt la o dilutie de 20% – poate dura mai mult timp pana la o ora, dar o dilutie de 2% ar putea fi sigura dupa 15 minute.

Nu difuzati uleiuri esentiale intr-o casa unde un alt copil sau un adult are o boala respiratorie. Acordati o atentie deosebita cand utilizati uleiuri esentiale la copiii cu astm bronsic. Cele mai multe uleiuri esentiale pot inflama un tract respirator sensibil.

Precautii

Uleiurile esentiale de citrice sunt fototoxice, iar pielea pe care a fost aplicat un astfel de ulei esential, nu trebuie expusa la soare timp de 12 ore.

Pielea nou-nascutilor nu se maturizeaza pana la varsta de 3 luni, este mai sensibila si mai permeabila fata de uleiurile esentiale. Un nou-nascut este, de asemenea, mai putin pregatit pentru a face fata oricaror efecte adverse decat un adult datorita unei capacitati metabolice mai scazute. Aceasta precautie se aplica si mai mult copiilor nascuti prematur.

Nu utilizati uleiuri esentiale in ochi sau urechi
. In cazul in care atingeti accidental un ulei in ochi sau urechi, spalati cu ulei purtator, nu cu apa. 

Pastrati uleiurile
departe de caile respiratorii (nas si gura). DoTerra recomanda ca aplicarea uleiurilor esentiale sa se faca pe talpi, deoarece ofera spatiu intre caile respiratorii si sursa uleiului esential. Asigurati-va ca nu-si aduce piciorusele in gura! De asemenea, asigurati-va ca uleiurile esentiale sunt amestecate mai intai cu un ulei purtator.
Scroll to Top