Cum slăbim cu ajutorul uleiurilor esențiale

Alături  de o nutriție echilibrată, practicarea exercițiilor fizice regulate și menținerea unui stil de viață sănătos, uleiurile esențiale sunt cei mai prețioși aliați pentru slăbit, deoarece facilitează și accelerează pierderea în greutate.

Deși nu există nici un substitut pentru dietă și exerciții fizice, multe dintre obstacolele în calea scăderii în greutate sau menținerea acesteia au o baza psihofiziologică. Oricine a încercat să scape de kilogramele în plus, știe că poate fi o lupta zilnică a corpului și a minții, cu multe componente care intră în joc, precum bagajul genetic, pshihologia creierului, hormonii, emoțiile sau mediul. Din păcate, de multe ori, o simplă schimbare a regimului alimentar și a exercițiilor fizice nu este, de obicei, suficientă pentru a aduce schimbări de lungă durată.

Dincolo de virtuțile sale terapeutice cunoscute, uleiurile esențiale facilitează scăderea în greutate pentru că ajută la eliminarea grăsimilorgestionarea stresuluiacționează asupra retentiei de apăcalmează foamea sau poftele prin efectele lor de supresie a apetitului. Prin aceste acțiuni, uleiurile esențiale contribuie la pierderea în greutate și, prin urmare, pot fi soluții eficiente pentru slăbit, rapid și sănătos.

Folosirea uleiurilor esențiale ca parte a programului dvs. ar putea fi piesa care lipsește în susținerea și atingerea obiectivelor de scădere în greutate.

Cum acționează uleiurile esențiale în lupta cu kilogramele?

Unele uleiuri au proprietăți puternice antiinflamatorii, în timp ce altele sunt antimicrobiene, antiseptice sau antivirale. În același mod există și câteva uleiuri esențiale unice, care au compuși de ardere a grăsimilor sau alții care pot ajuta la atenuarea poftelor și a echilibrării stării de spirit. 

Aromaterapia, se crede că stimulează anumite părți ale creierului, ceea ce, la rândul lor, au un impact pozitiv asupra stărilor fizice, emoționale și mentale. 

 

Ce este aromaterapia sau terapia cu uleiuri esentiale?

Aromaterapia este una dintre cele mai folosite practici terapeutice, in care folosirea uleiurilor esentiale are scopuri preventive, curative sau de intretinere. Are un scop terapeutic atunci cand isi propune sa trateze un simptom specific, fizic sau psiho-emotional, dar poate sa ofere si relaxare.

In latina si greaca, “aroma” inseamna “aroma, ierburi” si “therapeia” inseamna “ingrijire, vindecare”. Prin urmare, vorbim despre utilizarea terapeutica (medicala) a extractelor aromatice din plante.

Cand deschideti pentru prima data o sticla de ulei esential, observati instantaneu ca aroma este puternica si o puteti mirosi de obicei chiar si de la distanta. Proprietatile fizice si chimice ale compusilor aromatici volatili care compun uleiurile esentiale le permit sa se deplaseze rapid prin aer si sa interactioneze direct cu senzorii olfactivi din nas.

Astfel de proprietati unice fac uleiurile esentiale ideale pentru aromoterapie.

Dar ce anume este un compus volatil? Pe scurt, acesti compusi sunt molecule organice mici care tind sa se schimbe rapid din starea lor solida sau lichida la un gaz la temperatura camerei. Tipul de compusi aromatici volatili prezenti intr-un ulei esential determina atat aroma uleiului cat si beneficiile pe care le ofera.

Receptorii din nasul uman pot detecta un miliard de mirosuri diferite, iar glandele olfactive sunt capabile de interacțiune aproape imediată cu amigdala creierului și hipocampul – zonele cheie ale creierului responsabile pentru stocarea emoțiilor, memoriei și a amintirilor. Atunci când moleculele de uleiuri esențiale sunt inhalate, aceste zone sunt stimulate care, la rândul lor, influențează stările noastre fizice, mentale și emoționale, controlând starea noastră de spirit, ritmul cardiac și nivelurile de stres, somnul, motivația, învățarea, plăcerea.

S-a constatat că acestea cresc circulația și împiedică depunerile grase.  Ele pot suprima apetitul datorită capacității lor de a stimula centrul hipotalamusul ventromedial [1], partea creierului care controlează sentimentul de sațietate și a cărui activitate ar modula comportamentul alimentar.  

Institutul de Tratament și Cercetare al mirosului și gustului din Chicago [2] în urma unui studiu la care au participat peste trei mii de persoane timp de 6 luni, a demonstrat că inhalarea unui miros, cum ar fi rozmarinul, menta, grapefruit, portocala si altele pot ajuta la pierderea în greutate. Aceeași cercetare a sugerat că schimbarea zilnică a aromelor, astfel încât să nu se creeze obișnuinta, va aduce o eficientă mai mare  și rezultate mai bune.

Mai jos gășiți cele mai recomandate uleiuri care pot ajuta la echilibrarea hormonala, echilibrarea organismului și pierderea în greutate. Aromele sintetice nu vor produce același efect precum uleiurile esențiale. Uleiurile esențiale pure sunt extrase din plante, prin metode specifice fiecărei plante în parte și conțin proprietățile medicinale ale plantei din care sunt extrase.

Care sunt uleiurile esențiale care pot fi folosite pentru slăbit?

Smart & Sassy doTerra (Slim & Sassy)

Slim & Sassy este un amestec de cinci uleiuri esențiale doTerra pentru slăbit: grapefruit, mentă, scorțișoară, lămâie și ghimbir, special conceput pentru accelerarea metabolismului . Acest amestec, prin sinergia studiată a uleiurilor, ajută la purificarea și curățarea organismului și în același timp conferă sistemului endocrin un efect stimulator.

Beneficiile acestui amestec de uleiuri esențiale:

 • Oferă energie
 • Susține un metabolism sănătos
 • Ajută la gestionarea senzațiilor de foame
 • Ajută la depășirea crizelor de pofte de dulce 
 • Ajută la detoxifierea organismului
 • Îmbunătățește dispoziția, starea de spirit
 • Stimulează sistemul endocrin
 

Difuzie: Utilizați trei până la 4 picături în difuzorul de aromaterapie.

Utilizare internă: Se diluează 1 picătură în 150 ml de lichid într-un recipient de sticlă. se agită energic înainte de folosire. De asemenea, se pot ingera în capsule vegetale.

Utilizare locală: Aplicați una sau două picături în zona dorită. Se diluează cu ulei de baza purtător pentru a reduce la minimum sensibilitatea pielii. Datorită reacției fotosensibile, evitați expunerea la soare sau raze ultraviolete timp de ana la 12 ore după aplicarea produsului.

Uleiul esential de grapefruit

Grapefruitul a fost folosit de zeci de ani pentru pierderea în greutate, iar dieta cu Grapefruit, cunoscută și sub numele de “Dietă Hollywood”, datează din 1930.

Uleiul esențial de grapefruit poate fi folosit pentru a reduce pofta de mâncare [3]astfel încât să puteți ajunge la următoarea masă fără a va mai răsfața cu gustări mai puțin sănătoase. Acest ulei esențial ajută la suprimarea apetitului. Aroma acestuia reduce senzația de foame și permite controlul greutății. Pentru a simți acest efect, pur și simplu inhalati mirosul acestui ulei de 4 până la 5 ori pe zi. Când este amestecat cu ulei de patchouli, este cunoscut faptul că uleiul de grapefruit reduce pofta de mâncare. Difuzați câteva picături la birou sau acasă, sau masați piept și încheieturi atunci când doriți.

Accelerează metabolismul. Grapefruitul a fost folosit de mult timp pentru diferite beneficii pentru sănătate, cum ar fi detoxifierea sistemului limfatic, arderea grăsimilor și stimularea metabolismului:

Celulita [4]. Datorită compusilor cu d-limonen ridicat, reduce celulele adipoase prezente în zonele prediscpuse (coapse, picioare, abdomen, șolduri). Grapefruitul conține, de asemenea, niveluri semnificative de agenți antiinflamatori și de curățare a pielii, inclusiv o enzima care ajută la descompunerea celulitei.

Reduce acumularea de grăsimi abdominale. Componenta primară d-limonen,  induce lipoliză, procesul prin care grăsimile și proteinele din organism sunt defalcate și dizolvate.

Excelent diuretic și stimulent limfatic. Studiile farmacologice au evidențiat pentru anumite componente ale uleiului de grapefruit o activitate antioxidantă, ajutând la curățarea și detoxifierea sistemului limfatic. Organismul nostru stochează toxinele în cantități excesive de grăsimi, iar uleiurile de citrice, precum ar fi grapefruitul sau lămâia, eliberează aceste toxine din metabolism.

Ajută organismul să descompună celulele grase și este un diuretic ideal pentru a ajută la prevenirea balonarii și retenției de apă în organism. Acesta este motivul pentru care îl regășiți în multe creme de anticelulitice și amestecuri care sunt utilizate pentru periaj uscat.

Crește energia și rezistență. Grapefruitul conține nootkatona, un compus chimic natural. Nootkatone activează [5] o enzima specifică (AMPK – activated protein kinase) care este implicată în controlul în timp real al metabolismului energetic, atât la nivel celular cât și la nivelul întregului organism. Când nootkatonul este introdus în sistem, AMPK accelerează procesele de producere a energiei, cum ar fi absorbția de glucoză, de exemplu, care ajută la stimularea metabolismului. Cercetările [6] privind interacțiunile dintre nootkatona și AMPK au dus la creșterea rezistenței, reducerea greutății și scăderea grăsimii corporale, precum și îmbunătățirea performanțelor fizice. AMPK este, în general, activat în timpul exercițiilor pentru a ajută mușchii să utilizeze zahăr și grăsimi stocate pentru energie.

Uleiul esential de lamaie

Lămâia este un aliment foarte eficient într-o dietă de slăbire. Cu toate că au compoziții chimice diferite și uleiul esențial provenit din coajă fructului este eficient pentru slăbit. 

Combate celulita. De fapt, acțiunea de drenaj stimulează vasele de sânge și, astfel, ajută la descompunerea grăsimilor.

Facilitează digestia alimentelor și reduce senzația de sățietate. În plus, uleiul esențial de lămâie permite corpului să consume mai puține calorii prin supresoarele sale de apetit și știm cu toții că reducerea caloriilor promovează scăderea în greutate. Acest ulei va oferă un mare impuls pentru a va atinge obiectivul de slăbire.

Uleiul esențial de lămâie are, de asemenea, o aromă înălțătoare și calmantă, care va poate ajută să luptați împotriva depresiei, a sentimentelor negative și poate fi ușor energizantă atunci când doriți să faceți exerciții fizice.

Potrivit unui studiu japonez publicat în “Biologie Experimentală și Medicină”, aroma uleiului de lămâie și grapefruit activează capacitatea organismului de ardere a grăsimilor, suprimând creșterea în greutate.

Este folosit pentru a stimula metabolismul. Este bogat în d-limonen, care ajută la eliberarea acizilor grași în fluxul sanguin, unde acestea sunt defalcate. Stimulează secreția digestivă, funcțiile pancreasului, a ficatului și ajută la îmbunătățirea micro-circulației și a funcției imunitare. În plus, lămâia ajută la accelerarea unui sistemului digestiv lent și reduce aciditatea gastrică. Uleiul de lămâie ajută, de asemenea, la detoxifierea și eliminarea toxinelor din organism care pot fi stocate în celulele adipoase.

Limonen este considerat un dizolvant natural de grăsime. Un studiu[7] din 2013 a sugerat că atunci când este combinat cu uleiul de grapefruit, lipoliza pe baza de ulei de lămâie (descompunerea grăsimilor corporale) a creat o “suprimare a creșterii în greutate corporală”.

Îmbunătățește dispoziția

Ameliorează durerea. Febra musculară sau contracțiile musculare

Uleiul esential de menta (Peppermint)

Uleiul esențial de mentă, Peppermint doTERRA, are beneficii unice de pierdere în greutate și beneficii metabolice. Este minunat pentru suprimarea poftelor și reducerea apetitului.

Conțînând până la 70% mentol, este excelent problemele digestive precum indigestia, eliminarea gazelor din stomac și intestine și calmarea stomacului. Uleiul de mentă are efect relaxant asupra mușchilor și, atunci când este folosit împreună cu uleiul de chimen; s-a dovedit[9] că relaxează mușchii stomacului, reduce balonarea și îmbunătățește fluxul bilei – ceea ce permite hranei să treacă rapid prin corp.

Mentolul poate influența percepțiile neurosenzoriale prin a schimba modul în care gustăm și mirosim alimentele, suprimând pofta și stopând supraalimentarea.

Un studiu realizat de dr. Alan Hirsch, neurolog și psihiatru care a fondat “Fundația de Cercetare pentru mirosuri și gusturi din Chicago”, a constatat că inhalarea de aromei de mentă poate afecta în mod direct centrul de sațietate al creierului. Cu alte cuvinte, acest ulei esențial puternic te poate ajuta să mănânci mai puțin și chiar să te simți mulțumit. Menta s-a dovedit a fi mai eficace decât orice altă aromă în producerea de serotonină în creier, care este legată de pofta de dulciuri.

Ulei esențial de mentă este folosit pentru detoxifierea organismului. Ulei esențial de mentă este foarte eficient la drenarea organelor vitale, cum ar fi ficatul, intestinele și rinichii. De asemenea, calmează tulburările digestive și aplatizează burta prin eliminarea grăsimii abdominale.

Datorită mentolului, are un efect de calmare și răcire. Poate fi folosit post-antrenament pentru a calma mușchii inflamați și elimina oboseală, durerile de cap și greața. A fost dovedit științific că uleiul esențial de mentă îmbunătățește funcția respiratorie în timpul exercițiilor intense.

 Ridică starea de spirit. Crește energia și vigilența mentală. Într-un studiu, cercetătorii [10] au descoperit că voluntarii care au inhalat aroma de mentă au fost mai atenți, a îmbunătățit funcția de memorie și a calmat starea de spirit.

Uleiul esential de bergamota

Uleiul esential de bergamotă este perfect pentru cei care mănâncă atunci când sunt stresați.

Anxietatea și depresia sunt adesea cei mai importanți factori atunci când vine vorba de consumul de alimente pe fond emoțional. Pe termen scurt, cedarea poftelor va poate aduce un sentiment de confort și calmare, dar pe termen lung această duce doar la sentimente de vinovăție, emoții negative, respect scăzut de sine, mai ales atunci când kilogramele se acumulează. Uleiul de Bergamotă oferă o modalitate plăcută de a rupe acest cerc vicios. 

Un studiu [11] recent din 2015 a concluzionat că doar inhalarea uleiului de bergamotă timp de 15 minute, a reușit să calmeze starea de spirit și să reducă cortizolul (un hormon de stres), care afectează în mod negativ pierderea de grăsime.

Acest ulei este foarte eficient în controlul greutății deoarece conține cantități mari de polifenoli (același compus găsit în ceaiul verde). Acesta este excelent deoarece ajută la încetinirea producției de grăsimi din sânge și stimulează metabolismul.

Crește energia și îmbunătățește dispoziția. În urma unui studiu [12], s-a constat că inhalarea uleiului de bergamotă timp de 15 minute creste energia, emoțiile pozitive.

Într-un studiu [13] din 2011, 237 de participanți cu hiperlipidemie (nivel ridicat de conținut de grăsimi din sânge) au primit extract de bergamot pe cale orală timp de 30 de zile, iar studiul a arătat că au reușit să reducă nivelurile de colesterol din sânge și să scadă semnificativ glicemia.

 Având concentrații mari de limonen (de asemenea, găsite în ulei de grapefruit și ulei de lămâie), uleiul de bergamotă poate ajuta la dizolvarea grăsimilor. Potrivit “News Health News”, “D-limonen acționează ca un supresor al apetitului ușor și previne creșterea în greutate”.

Uleiul esential de scortisoara

Poftă de zahăr sau carbohidrați distrug dieta? Aveți probleme cu glicemia sau diabet zaharat? Dacă este așa, uleiul esențial de scorțișoară, Cinnamon Bark doTERRA, trebuie să fie în topul listei dvs. atunci când alegeți uleiuri pentru a va ajută să slăbiți.

Ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și a factorului de toleranță la glucoză al organismului. Astfel, contribuie la scăderea în greutate și la reducerea poftei de zahăr. Adăugarea de ulei de scorțișoară alimente (terci de ovăz, produse raw, iaurt, etc.) ajută la reducerea ratei la care glucoza este eliberată în fluxul sanguin.

Studii recente au demonstrat eficacitatea scorțișoarei în reducerea nivelului de glucoză[14],[15], trigliceridele, colesterol LDL și la subiecții cu diabet zaharat tip 2. Insulina este hormonul responsabil pentru metabolizarea carbohidraților și a grăsimilor prin facilitarea absorbției glucozei din sânge, prin transformarea acesteia în energie sau prin stocarea acesteia în grăsimi. Nivelele de zahăr dezechilibrate din sânge pot duce la suprasolicitare, la scăderea nivelului de energie, la poftă de zahăr, la iritabilitate și la creșterea în greutate. S-a dovedit [16] că uleiul de scorțișoară îmbunătățește acțiunea insulinei în creier, precum și activitatea creierului și locomoția. Creierul este singurul țesut permeabil la glucoză fără participarea insulinei, de aceea scăderea glucozei în sânge provoacă amețeli, convulsii, criză hipoglicemică [17].

Uleiul de scorțișoară ajută la creșterea circulației sângelui, stimulează sistemul imunitar, îmbunătățește sănătatea intestinului și poate fi util pentru sindromul intestinului iritabil.

 De asemenea, poate contribui la accelerarea metabolismului, motiv pentru care poate fi util în scăderea în greutate.

Energizant. Atunci când nivelul de energie este scăzut, este dificil să faceți exerciții fizice și să ardeți calorii.

Uleiul de scorțișoară servește că agent cardioprotector care reduce riscul bolilor cardiace și inflamației. Anumite celule inflamatorii au fost identificate în grăsimea corporală a persoanelor obeze genetic; uleiul de scorțișoară a demonstrat capacitatea de a inhibă producerea acestor molecule [18], care ar putea fi un factor important în prevenirea creșterii în greutate.

Reduce inflamația. Un studiu din 2013 [19] a sugerat că scorțișoara are proprietăți anti-microbiene, antiparazitare, anti-oxidante și de curățare a radicalilor liberi.

Uleiul esential de ghimbir

Uleiul de ghimbir, Ginger doTERRA, are activitate antioxidantă (un sfert din antioxidanții descoperiți până în prezent se găsesc în ghimbir), precum și proprietăți antiinflamatoare puternice [20].

Uleiul esențial de ghimbir este un puternic antiinflamator, care poate fi foarte util în lupta cu greutatea, datorită problemelor digestive. Un sistem digestiv inflamat va poate împiedică absorbția substanțelor nutritive (vitamine, minerale) în mod corespunzător. Cercetările arată că gingerolii, compuși din uleiul de ghimbir, scad inflamația intestinelor, îmbunătățind absorbția nutrienților, susține digestia, ajută celulele corpului să funcționeze optim, inclusiv în timpul metabolizării grăsimilor. 

Uleiul de ghimbir reduce pofta de zahăr.

Un alt studiu [21] din 2014 a concluzionat că suplimentarea cu ghimbir a ajutat la suprimarea obezității cauzate de o dietă bogată în grăsimi și că ghimbirul este o “terapie promițătoare adjuvantă pentru tratamentul obezității”.

Un articol din 2004 publicat în “Buletinul biologic și farmaceutic” a arătat că ghimbirul este un excelent inhibitor al cortizolului, hormonul stresului. Un stil de viață stresant, dezechilibrele hormonale, pot crește nivelul cortizolului, crescând astfel cantitatea de grăsimi de care corpul dumneavoastră are nevoie. Nivelul ridicat de cortizol predispune la grăsimea depusă în jurul abdomenului

Uleiul esential de lavanda

În prezent, principalii factori care contribuie la creșterea în greutate sunt depresia și anxietatea. De fapt, conform “Centrului Național pentru Tulburări de Alimentație”, [22] sentimentele precum furia, vina, tristețea și anxietatea pot declanșa adesea episoade de supraalimentare. Cercetările[23]  sugerează că uleiul esențial de lavandă poate ajută la calmarea stresului și anxietății și poate suprima declansatoarele care provoacă consumul de alimente pe fond emoțional.

Uleiul esențial de lavandă ameliorează durerea, în special durerile musculare, de spate, de cap.

Lavanda poate, de asemenea, să scadă nivelul de cortizol, hormonul de stres, care face corpul să rețină excesul de grăsime, în special în jurul abdomenului.

De asemenea, uleiul esențial de lavandă este un ajutor ideal pentru somn, așa că dacă somnul insuficient va împiedică să renunțați la kilograme, ar trebui să îl adăugați in rutina de culcare.

Uleiul esential de cedru

Uleiul esențial de cedru, Cedarwood doTERRA, stimulează drenajul limfatic, fiind deosebit de eficient împotriva celulelor de grăsime instalate în profunzime.

Uleiul de cedru ajută în lupta împotriva celulitei de pe fese, coapse, brațe, abdomen etc. datorită acțiunii sale de drenaj. Se amestecă cu ulei de baza purtător (precum avocado, migdale, macadamia, germeni de grâu, etc) și se masează pe zonele afectate.

Uleiul esential de ienupar

Uleiul esențial de ienupăr, Juniper Berry doTERRA, lupta împotriva retenției de apă. Uleiul de ienupăr esențial ajută la rezolvarea unei probleme majore, responsabilă de creșterea în greutate în majoritatea cazurilor: retenția apei. Ea combate în mod eficient această problemă prin facilitarea drenajului.

Uleiul esential de cimbru

Uleiul esențial de cimbru, Thyme doTERRA, poate contribui la o stare generală de sănătate mai bună, împreună cu o dietă corectă și un regim de exerciții fizice. Ajută la curățarea tractului gastro-intestinal și a sistemului digestiv. De asemenea, poate ajuta la susținerea metabolismului sănătos și la gestionarea greutății.

Obiective

În timp ce nu există două programe identice pentru pierderea în greutate, există însă multe obiective comune în rândul celor care doresc să piardă sau să-și mențina greutatea. Indiferent de obiectivul final, dacă doriți o  practică de gestionare a greutății, probabil că va veți concentra asupra următoarelor obiective:

 • Susținerea unei digestii sănătoase
 • Sprijinirea / stimularea metabolismului
 • Creșterea motivației și a stării de spirit, necesare exercițiilor fizice și unui stil de viață sănătos
 • Gestionarea poftelor și a senzației de foame, evitarea supraalimentarii
 • Menținerea unei rutine regulate, de durată, a exercițiilor fizice

Gestionarea greutatii

Pe măsură ce începeți programul de control al greutății, veți dori să alegeți uleiuri esențiale care pot fi utile pentru digestie, metabolism, motivație, exerciții fizice și altele.

Dar, care uleiuri sunt cele mai bune?

Aruncați o privire asupra următoarelor sugestii de uleiuri cu proprietăți și caracteristici chimice diferite, care va pot oferi susținere în timpul gestionării greutății.

Metode de folosire

Deoarece uleiurile esențiale sunt extracte de plante extrem de concentrate, trebuie luate câteva precauții înainte de a le folosi pentru prima dată. În timp ce inhalarea reprezintă o metodă cu risc foarte scăzut pentru a beneficia de aromoterapie, uleiurile esențiale folosite local (topic) ar trebui întotdeauna diluate cu un ulei de baza purtător înainte de a le aplică pe piele. Pentru a evita reacțiile adverse sau alergice, efectuați inițial un test cutanat pe o zona sensibilă (de obicei, pe braț).

Combinarea uleiurilor esențiale poate fi o modalitate pacută de a experimenta aromele preferate, în timp ce profitați de calitățile fiecărui ulei. 

Nu există rețete fixe sau formule magice – ceea ce ar putea funcționa pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru altcineva. Deoarece suntem cu toții diferiți din punct de vedere biochimic, cel mai bine este să experimentați o varietate de uleiuri esențiale, să acordați atenție si timp corpului dvs. și să gășiți “amestecurile personale” care funcționează.

Schimbarea periodică a uleiurilor, astfel încât organismul să nu se obișnuiască cu ele, va aduce o mai mare eficacitate și rezultate mai bune. Notați rețetele într-un carnețel pentru a le repeta pe cele care au avut succesul dorit.

Mai jos gășiți  câteva rețete pentru slăbit testate, care ar putea să va inspire să creați propriile rețete.

Nu uitați să faceți și câteva rețete în recipiente portabile (roll-on, creion nazal), astfel încât să puteți lua uleiurile esențiale oriunde: la serviciu, pe drum, când călătoriți, activități fizice. 

Dimineata

• Difuzați cu ajutorul unui difuzor pentru aromaterapie uleiuri esențiale dimineață. În acest fel, va ajută să va ridicati starea de spirit și va motivează pentru toate obietivele propuse.

• Adăugați 1-2 picături de ulei de cimbru într-o capsulă veggie și înghițiți pentru susținerea metabolismului.

• Adăugați la micul dejun în smoothie-ul de dimineață, în terciul de ovăz, iaurt sau salate, două picături de Slim & Sassy.

• Masați ulei de mentă (diluat) pe piept înainte de antrenamentul de dimineață pentru a mai multă energie, respirație mai ușoară și o stare de bine.

• Puteți purta brățări cu mărgele din roca vulcanică, care pot menține mirosul uleiurilor esențiale preferate toată ziua.

Pranz

• Difuzează ulei de grapefruit la birou sau acasă, pentru suprimarea poftei de ronțăit sau de dulce care apare  după-amiază

• Pentru a metine hidratarea, pentru a sprijini metabolismul sănătos și controlul greutății, adaugă câteva picături de ulei în apă (grapefruit, lămâie, lime, mentă, ZenGest, Slim&Sassy) 1-3 picături într-un litru de apă. Trebuie agitat energic înainte de consum.

• Dacă simțiți nevoia de revigorare, picurați o picătură de ulei de portocale (sau mentă) în palme, țineți palmele peste nas și inspirați adânc 

• De asementea, pentru suprimarea poftelor de mâncare,  revigorare, se poate folosi un creion nazal (inhalator) sau un roll-on  pe care le puteți purta oriunde la dvs. 

• Dacă încercați să evitați băuturile răcoritoare că conțîn zahăr, încercați să adăugați uleiuri esențiale precum cele de lămâie,  grapefruit sau lime în apă pentru un plus de aromă.

Seara

• Înainte de a lua cina, consumați amestecul metabolic Slim & Sassy pentru a va ajuta să va controlați pofta de mâncare și să evitați mâncatul excesiv. 

• Dacă aveți tendința să mâncați alimente nesănătoase după cină, încercați să mestecați bomboanele gumate Slim & Sassy.

• Dacă după cine apare senzația de foame, puteți difuza unul dintre amestecurile sugerate mai jos.

• Adăugați DigestZen în apă/ ceai sau masați pe abdomen, pentru a ajută la digestie.

La culcare

• Pentru a calma mușchii tensionați sau obosiți în urmă antrenamentului, masați uleiuri precum wintergreen, lemongrass, tamaie, cassia (diluate corespunzător).

• Relaxați-va și pregătiti-va pentru odihnă cu o baie caldă în care ați adăugat câteva picături de ulei esențial. Pentru a preveni reacțiile cutanate, adăugați uleiul un spumă de baie, sare de mare, bicarbonat.

• Pentru un somn liniștit și odihnitor difuzați lavandă, ylang ylang, bergamotă sau salvie în dormitor.

Difuzarea uleiurilor esentiale

Difuzați de 1-3 ori pe zi unul dintre amestecurile de uleiuri folosite pentru suprimarea poftei de mâncare:

•   3 picături de grapefruit, 3 picături de lămâie, 1 picătură mentă

•   2 picături scorțișoară, 2 picături grapefruit, 2 picături ghimbir, 2 picături piper negru.

Masaj

Puteți prepara amestecul dumneavoastră pentru slăbit prin combinarea uleiurilor esențiale la alegere, în funcție de proprietățile și efectele dorite. Pot fi folosite între 2 și 5 uleiuri esențiale, în proporțiile dorite, respectându-se tabelul de diluare.

Masați zilnic zonele afectate, între 10-20 zile pe luna, dimineața și seara. 

Atunci când aplicați pe piele, este recomandat să folosiți întotdeauna un ulei de baza purtător, în special când utilizați uleiul de scorțișoară.

Pregătiți amestecul pentru masaj astfel: pentru o sticlă de ulei de 50 ml la alegere din lista de mai sus, 40 de picături în total uleiuri esențiale (diluare 4%). Mai jos sunt prezentate câteva rețete pentru a va inspira.

Sugestii de amestecuri

Amestec de uleiuri esentiale pentru masaj – drenaj si celulita:

Uleiuri esentiale de chiparos (Cypress), ienupar,  rozmarin, cedru diluate in ulei purtator.

Amestec de uleiuri esentiale pentru masaj – depunerile de grasime de pe abdomen, coapse si solduri:

Uleiuri esentiale de bergamota, ulei de ienupar, grapefruit diluate in ulei purtator.

Amestec de uleiuri esentiale pentru masaj – stimularea metabolismului:

Uleiuri esentiale de rozmarin, chiparos, grapefruit

Uleiuri purtătoare

Uleiurile purtătoare care pot fi folosite în amestecuri cu uleiuri esențiale:

Ulei de susan – perfect pentru îngrijirea pielii, pătrunde foarte rapid fără a lasă o pelicula grasă pe piele, ideal pentru toate preparatele cu uleiuri esențiale.

Uleiul de soia – poate fi folosit pentru a practica masajul pentru slăbit, în special pe șolduri și coapse. Datorită ingredientelor sale active, vitamina E, omega 6 și omega 9, ajută la întărirea epidermei.

Ulei de avocado –  format din acizi grași esențiali, este ideal pentru masaj. Asociat cu uleiuri esetiale pentru slăbit ajută la diminuarea aspectului de coajă de portocală a pielii, regenerează și restructurează pielea.

Ulei de migdale dulci – este un ulei de baza pentru masaj prin excelență. Foarte moale, penetrează ușor pielea și hidratează.

Ulei de jojoba  – este potrivit pentru masaj deoarece are calități apropiate de uleiurile naturale ale pielii noastre

Ulei din germeni – bogat în acizi grași și vitamina E, regenerează celulele pielii. Este un ulei care hrănește pielea profunzime, previne îmbătrânirea și folosit în masaj, este eficient asupra ridurilor și depozitelor grase subcutanate sau “coajă de portocală”.

Precautii si siguranta

Înainte de folosire recomandăm citirea “Precauții și siguranță în folosirea uleiurilor esențiale”

•  Nu aplicați niciodată un ulei esențial pur pe piele; diluați întotdeauna cu un ulei de baza purtător conform tabelelor de diluare.

•  Toate uleiurile esențiale de citrice sunt fotosensibilizante: nu se aplică înainte de expunerea la soare.

•  Nu utilizați uleiuri esențiale în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

•  Nu păstrați recipientele de ulei esențial la îndemâna copiilor

•  Dacă administrați orice medicament, este recomandat să va adresați medicului înainte de a utiliza uleiuri esențiale (în special dacă sunt utilizate pe plan intern)

•  Ingestia orală a uleiurilor esențiale, în general, nu este recomandată decât sub recomandare medicală sau a unui aromaterapeut specializat.

•  Înainte de utilizare se recomandă efectuarea unui test cutanat pentru a preveni eventualele reacții adverse

•  Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale uleiurilor esențiale, este recomandată utilizarea întotdeauna de uleiuri esențiale 100% pure!

Surse, studii, cercetari

[1] Alan Hirsch, MD, a studiat abilitatea mentei de a afecta in mod direct centrul satietatii creierului (nucleul ventromedial al hipotalamusului)
[2] Pierra Manfroy, 100 Ways to Supercharge Your Metabolism
[3] Sceince Direct – Olfactory stimulation with scent of grapefruit oil affects autonomic nerves, lipolysis and appetite in rats
[4]  A. V. Rawlings, Cellulite and its treatment
[5]  National Center for Biotechnology Information (NCBI) – Nootkatone, a characteristic constituent of grapefruit, stimulates energy metabolism and prevents diet-induced obesity by activating AMPK.
[6]  Nootkatone, a characteristic constituent of grapefruit, stimulates energy metabolism and prevents diet-induced obesity by activating AMPK
[7] Effect of Olfactory Stimulation with Flavor of Grapefruit Oil and Lemon Oil on the Activity of Sympathetic Branch in the White Adipose Tissue of the Epididymis
[8] Sceince Direct –  Effects of the essential oil from citrus lemon in male and female rats exposed to a persistent painful stimulation
[9] NCBI – Effect of peppermint oil and caraway oil on gastrointestinal motility in healthy volunteers: a pharmacodynamic study using simultaneous determination of gastric and gall-bladder emptying and orocaecal transit time.
[9] NCBI – Effect of peppermint oil and caraway oil on gastrointestinal motility in healthy volunteers: a pharmacodynamic study using simultaneous determination of gastric and gall-bladder emptying and orocaecal transit time.
[10] https://www.tandfonline.com/, Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang
[11] NCBI – Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females.
[12] Science Direct – Olfactory stimulation with scent of grapefruit oil affects autonomic nerves, lipolysis and appetite in rats
[13] NCBI – Hypolipemic and hypoglycaemic activity of bergamot polyphenols: from animal models to human studies
[14] NCBI – Cinnamon water extracts increase glucose uptake but inhibit adiponectin secretion in 3T3-L1 adipose cells.
[15] Nitsa Mirsky, Glucose Tolerance Factor – Insulin Mimetic and Potentiating Agent – A Source for a Novel Anti Diabetic Medication
[16] NCBI – Cinnamon Extract Improves Insulin Sensitivity in the Brain and Lowers Liver Fat in Mouse Models of Obesity
[17]  Ion Haulica. Insulina. In Fiziologie umana. Editura Medicala, 2002, 813-818.
[18] NCBI – Cinnamon extract attenuates TNF-alpha-induced intestinal lipoprotein ApoB48 overproduction by regulating inflammatory, insulin, and lipoprotein pathways in enterocytes.
[19] NCBI – Medicinal properties of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review
[20] NCBI – Antioxidant, anti-inflammatory and antinociceptive activities of essential oil from ginger.
[21] NCBI – Anti-obesity action of gingerol: effect on lipid profile, insulin, leptin, amylase and lipase in male obese rats induced by a high-fat diet.
[22]  Compulsive Eating & Binge Eating Disorder
[23] Lavender and the Nervous System. Un studiu din 2013 a sugerat ca sobolanii de laborator expusi la uleiul esentia de lavanda timp de doar 7 zile a inhibat in mod semnificativ comportamentele de anxietate si depresie.
Salvatore Battaglia Guide to Aromatherapy
Jordan Rubin, Ty Bolilinger, Josh Axe, Essential oils Ancient Medicine
www.doterra.com

Cum actioneaza uleiurile esentiale?

Pentru ca acestea actioneze, uleiurile esentiale trebuie sa patrunda in organism (masaj, inhalare, absorbtie)

Simtul mirosului

Cand sunt aplicate pe piele, ele incep sa lucreze imediat si se deplaseaza in fluxul sanguin. Uleiurile esentiale au capacitatea de a trece prin membrana celulara datorita proprietatilor lor lipofile (solubile in lipide) si, prin urmare, pot penetra membranele celulare din corpul nostru, pentru a lupta impotriva virusilor si a ajuta corpul sa se vindece. Potrivit lui Jean Valnet, uleiurile esentiale pot penetra fiecare celula a organismului in 20 de minute si apoi sunt metabolizate ca si alti nutrienti.

Prin inhalare (directa, difuzor aromaterapie), uleiurile esentiale calatoresc prin nas pana la nervul olfactiv. Acest nerv este conectat la sistemul limbic al creierului nostru, unde emotiile sunt controlate. In acest fel se stimuleaza raspunsurile fiziologice din organism prin intermediul sistemului nervos, endocrin sau imunitar, afectand pe o varietate de niveluri – fizice, emotionale si spirituale: senzatiile de placere, centrele dureroase ale creierului, emotiile, memoria, somnul, apetitul sexual.

Uleiul esential este diferit de uleiul aromatic?

Fabricarea parfumurilor

Da, este. Cu toate acestea, uleiurile de parfumuri au rolul si aplicatiile lor. Acestea sunt disponibile pe scara larga si sunt utilizate in mod obisnuit in fabricarea sapunurilor, lumanarilor sau parfumurilor.

Folosit in aromaterapie

Parfumurile sunt facute pentru a imita un miros natural. Desigur, produsele aromatice create sintetic nu ofera beneficiile terapeutice pe care le ofera uleiurile esentiale pure. Doar uleiurile esentiale pure ar trebui folosite in scopuri de aromaterapie.

Produs de natura

Uleiurile de parfum sunt create artificial intr-un laborator prin metode chimice, in timp ce uleiurile esentiale sunt un produs al naturii. Aceste uleiuri au nu numai o valoare terapeutica foarte mica, insa ele pot fi toxice si periculoase pentru utilizat.

Ce inseamna ulei esential pur, natural?

Un ulei esential ar trebui, prin definitie, sa fie 100% pur si natural.
 • uleiul essential pur nu contine alta substanta decat cea derivata din plante
 • nu este modificat sau diluat, nu este rectificat sau reconstituit, nu consine solvent si aditivi
 • metodele de extractie folosite sunt distilarea cu aburi, presarea la rece.
 • cu cat o marca divulga mai mult informatii pentru a-si educa consumatorii si publica rezultatele testelor chimice ale sticlelor lor cu uleiuri esentiale, cu atat mai mult acest brand devine demn de incredere.
Scroll to Top