Cum combinam uleiurile esentiale?

Crearea  propriului amestec de uleiuri esentiale poate fi o modalitate amuzanta de a testa creativitatea. Dar, deoarece exista o varietate foarte mare de uleiuri esentiale din care putem alege, acoperind o diversitare de arome de flori, ierburi, arbori, intocmirea propriilor retete poate fi usor intimidanta.

Indiferent daca doriti sa creati un miros personal, un parfum pentru camera sau o aroma terapeutica placuta, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca nu exista reguli stricte pentru combinare.

 Deoarece fiecare persoana raspunde diferit la tipul si cantitatea de uleiuri esentiale, este important sa incepeti cu o cantitate mica si sa observati raspunsul organismului. Acest lucru va va ajuta sa stabiliti cantitatea necesara pentru a obtine efectul dorit. Un pic poate fi suficient, iar uleiurile esentiale doTERRA sunt puternice si pure.

Simtul olfactiv are capacitatea de a evoca emotiile si amintirile, atat cele placute, cat si cele mai putin placute. Cand inspiram uleiuri esentiale, moleculele de miros au o interactiune aproape instantanee cu sistemul limbic al creierului, care influenteaza nivelurile de stres, echilibrul hormonal, memoria, respiratia, ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Uleiurile esentiale penetreaza celulele si se disperseaza foarte repede in organism. In 22 de minute, compusii se gasesc in fluxul sanguin, in celule si in creierDar parfumul este extrem de subiectiv – nu toti iubim aceleasi mirosuri, la urma urmei – si descoperirea unui blend placut pentru dvs., care va deserveste scopul, poate fi plina de satisfactii. Este o stiinta si o forma de arta, iar variantele de combinare sunt practic nesfarsite. 

„Fiecare ulei esential este alcatuit din aproximativ 50 pana la 100 de substante aromatice, asa ca atunci cand amestecati trei uleiuri impreuna, amestecati de fapt cateva sute de componente…Trei uleiuri care elimina stresul, amestecate impreuna, vor fi probabil mai eficiente decat un singur ulei. Daca realizati “sinergia aromelor”, atunci probabil veti realiza, de asemenea, o sinergie terapeutica. In plus, oricine alege uleiurile si face amestecul pune energia lor pozitiva in ea, avand mai multa putere decat orice alt ulei.” Tisserand 

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti inainte sa incepeti procesul de creare a unui amestec de ulei esential este sa va puneti cateva intrebari:

Cine va folosi amestecul de uleiuri esentiale?
Care este efectul pe care il doresc?
Cand va fi folosit?
Cum se va aplica? 

Pentru a intelege mai bine si pentru a usura acest proces,  va propun cativa pasi pe care sa ii urmati 

Grupati uleiurile esentiale

Inainte de a incepe sa va creati propriile retete de aromaterapie de orice fel, un bun punct de plecare ar fi sa va clasificati uleiurile esentiale in grupuri care au trasaturi asemanatoare.

Acest lucru poate fi facut dupa proprietatile pe care le au (efectele pe care le urmariti), modul in care acestea miros (tip de aroma) sau le puteti sorta dupa compozitia chimica sau cat de rapid se evapora fiecare dintre ele (note).

Efectul pe care il urmaresti

Gruparea uleiurilor esentiale dupa tipul efectelor pe care le produc, pare cel mai usor de inteles si aplicat. Alatuiti-va o referinta despre uleiuri dupa cum sunt clasificate; de exemplu, ca energizante, calmante sau orice alta stare de spirit sau de sanatate. Pentru a va incepe, aici este o lista cu cele mai populare uleiuri si proprietatile lor: 

Combinarea uleiurilor esentiale care se incadreaza in aceeasi categorie, de obicei, fuzioneaza bine si rezulta un amestec cu calitati complementare.

Tipurile de aroma

Cand creati amestecuri de uleiuri esentiale, doriti ca amestecul final sa se simta foarte echilibrat si armonizat. Odata ce stiti care uleiuri pot fi combinate impreuna in functie de categoriile lor, puteti crea apoi un echilibru prin acordarea atentiei aromelor pe care le are fiecare ulei esential de pe lista dvs. 

De asemenea, puteti grupa uleiurile esentiale in categorii dupa tipuri de arome asemanatoare. Unele uleiuri esentiale se pot incadra cu siguranta in mai multe categorii, in functie de modul in care fiecare persoana simte acel miros particular. Nu exista nici o regula sau greseala, aceasta diagrama putande fi utilizata ca baza de inspiratie pentru combinarea uleiurilor esentiale.

In general, uleiurile din aceeasi categorie se amesteca bine impreuna. Simtiti-va liber sa experimentati propriile amestecuri incrucisate, nu stiti niciodata ce arome veti descoperi!

Mai jos sunt cateva categorii care in general se amesteca bine impreuna:

  • Floralele se amesteca bine cu uleiurile picante, citrice si lemnoase.
  • Citricele se amesteca bine cu uleiurile picante si verzi Lemnoasele se amesteca bine cu toate categoriile.
  • Aromele picante si orientale se amesteca bine cu floralele, citrice. Aveti grija sa nu exagerati cu aromele picante sau orientale.  
  • Aromele de pamant se amesteca bine cu uleiurile citrice, lemnoase, verzi

Notele uleiului esential

Ati observat vreodata ca amestecul dvs. de ulei esential miroase diferit dupa cateva ore decat atunci cand l-ati creat pentru prima data? Acest lucru se datoreaza faptului ca anumite uleiuri esentiale se evapora mai repede decat altele, astfel incat, in timp ce un ulei ar putea sa-si pastreze aroma in amestec, celelalte sa fi disparut de mult.

Aromele pot fi structurate pe note, formad piramida olfactiva.

Notele de top (T)

Acestea ofera in general prima impresie de parfum. Rezistand o ora sau doua, notele de top sunt de obicei usoare si proaspete. Se evapora si cel mai rapid, avand cele mai mici molecule. Cu toate acestea, nu sunt foarte puternice. Aceste uleiuri de obicei au proprietati antivirale. Ele tind sa fie usoare, proaspete si, de obicei, au un pret mai scazut.

Notele de mijloc (M)

Odata ce nota de varf se risipeste, notele de mijloc isi fac cunoscuta prezenta. De asemenea, numit inima parfumului, notele de mijloc dureaza de obicei intre doua si patru ore si au o influenta puternica asupra notei de baza finale. Majoritatea uleiurilor esentiale sunt considerate note de mijloc si, in mod normal, acestea completeaza amestecul prin echilibrarea notelor de top cu notele de baza. Aroma notei de mijloc nu este intotdeauna evidenta imediat si poate dura cateva minute pentru a se simti aroma. Acestea sunt, in mod normal, arome calde si moi.

Notele de baza (B)

Odata ce ambele note de top si de mijloc s-au evaporat complet, notele de baza ofera cea mai intensa impresie a compozitiei.  Uleiurile esentiale care sunt clasificate ca note de baza sunt in mod obisnuit foarte grele si parfumul lor este foarte puternic. Acesta va fi prezent pentru o lunga perioada de timp si incetineste evaporarea celorlalte uleiuri. Aceste parfumuri sunt, in mod obisnuit, intense. Ele sunt, in mod normal, bogate si relaxante si au de obicei cel mai ridicat pret dintre toate uleiurile.

Exemplu de un astfel de blend (1)

Combinati uleiurile esentiale cu aceleasi note de ulei pentru a va asigura un amestec care pastreaza mirosul si actioneaza consistent in timp. Mai ales daca faceti o cantitate mai mare, sau mai mult de cateva picaturi dintr-un amestec difuzor, pentru uzul dvs. de uz casnic.

Regula 30-50-20

Incepeti experimentele de combinare prin crearea de amestecuri care se compun in urmatorul raport (nu trebuie exact- aceasta este doar o indrumare pentru inceput):

     30% dintre uleiuri sunt note de top
     50% sunt note de mijloc
     20% sunt note de baza.

Vezi tabelul de mai sus pentru a afla ce uleiuri apartin fiecarei categorii. Folosind indrumarea 30-50-20, incercati 3 picaturi de nota de varf, 5 picaturi de nota medie si 2 picaturi dintr-o nota de baza.

Expertii recomanda: incepeti cu notele de baza, apoi adaugati notele de mijloc si terminati cu notele de top. Odata ce ati amestecat acestea, vedeti daca va place aroma, insa aveti in vedere ca poate dura 24-48 de ore pentru un rezultat relevant.

Incepeti cu cantitati mici

Cand experimentam noi amestecuri, este intelept sa incepem cu cantitati mici. Utilizati doar trei uleiuri pentru a incepe – o nota de varf, nota de mijloc si nota de baza. In aceasta faza, faceti primul amestec cu un total de 9-10 picaturi.

Folosind o cantitate atat de mica, nu ati irosit prea mult uleiurile pretioase daca rezultatul final nu este unul fericit. Daca ati gasit o formula castigatoare, 10 picaturi sunt usor de convertit in cantitati mai mari.

Asigurati-va ca ati notat cantitatile exacte pe care le-ati folosit, deoarece o abatere de o picatura poate face o diferenta dramatica atunci cand incercati sa replicati amestecul. 

Echilibrul perfect

Dupa ce ati ales uleiurile esentiale pe care doriti sa le combinati, este important sa luati in considerare puterea aromei a uleiurilor pe care le-ati ales. Amintiti-va, puterea este diferita de rata de evaporare (cat de repede se evapora aroma).

Daca o aroma este foarte puternica, dominanta, nu este de dorit sa amestecati cantitati egale de acest tip intr-o formula. Un exemplu foarte bun este levantica combinata cu musetelul. Musetelul are o aroma mult mai puternica decat lavanda. Prin urmare, aveti nevoie de un pic mai mult lavanda pentru a compensa – in caz contrar, musetelul va domina. Pentru a completa aromele de lavanda si musetel, trebuie sa amestecati patru pana la opt picaturi de lavanda cu o picatura de musetel. 

Un alt raport simplu de amestecare a uleiului esential este cel pe care il folosim cand combinam uleiuri esentiale din aceeasi categorie. Dupa ce ati identificat cativa candidati, incepeti sa le organizati in categorii de aroma (floral, citric, picant etc.) si prin note de miros (top, mijloc, baza), astfel incat sa puteti incepe sortarea uleiurilor esentiale de pe lista dvs. Desigur, acest raport poate fi cu siguranta folosit si pentru uleiurile din categorii mixte, dar functioneaza foarte bine cu uleiuri similare. In acest raport de amestecare, veti folosi procente egale pentru fiecare dintre uleiurile esentiale. Exemplu de blend (3)

Notati intr-un carnetel retetele

Notati intr-un carnetel retetele de success, in care sa descrieti fiecare blend, cu numarul de picaturi utilizate pentru fiecare ulei.O picatura de ulei esential in plus sau in minus poate schimba dramatic aroma amestecului tau. Noteaza in acest carnet gandurile, informatiile si amestecurile, astfel incat sa le regasesti usor ori de cate ori vei avea nevoie de ele. 

Notati intr-un carnetel retetele

Notati intr-un carnetel retetele de success, in care sa descrieti fiecare blend, cu numarul de picaturi utilizate pentru fiecare ulei.O picatura de ulei esential in plus sau in minus poate schimba dramatic aroma amestecului tau. Noteaza in acest carnet gandurile, informatiile si amestecurile, astfel incat sa le regasesti usor ori de cate ori vei avea nevoie de ele. 

Etichetati recipientele

Etichetati recipientele in care depozitati compozitia. Daca nu aveti spatiu suficient spatiu pe eticheta pentru a specifica exact ingredientele, atribuiti-i un numar pe care sa il regasiti in carnetel. 

Timpul pentru pauza

Dupa ce ati terminat blendul, este timpul sa faceti o pauza si sa lasati amestecul sa se odihneasca timp de cel putin 24 de ore (48 de ore). In acest fel se dezvolta aroma fiecarui amestec.

Credeti sau nu, dar atunci cand deschideti amestecurile a doua zi, vor mirosi un pic diferit decat va amintiti. De aceea, pastrarea notitelor in carnetel este importanta. Aici descrieti ceea ce simtiti cand mirositi, astfel incat sa va amintiti cum a fost amestecul la inceput  si cum este acum. Va va ajuta sa vedeti daca va place ceea ce ati creat.

Testarea amestecului

Acum este momentul sa testati si sa vedeti ce credeti, simtiti. Pentru a afla mai multe despre puterea uleiurilor, este util sa experimentati.

Puneti o picatura de ulei esential pe care doriti sa-l testati pe o banda de testare a parfumurilor sau un disc de bumbac. Tinand banda apropiata de nas, faceti o inhalare lunga si profunda. Alternativ, lasati parfumul sa vina la dvs. pastrand banda la distanta, trasand incet un cerc invizibil si lasand aroma sa vina spre tine. Inchideti ochii si faceti tot ce va vine in minte – sentimente, imagini, culori, sunete, amintiri, texturi si chiar forme.Pentru a vedea cum se va schimba aroma in timp, puneti banda de testare deoparte pentru a o  lasa sa se usuce timp de aproximativ 30 de minute. Indepartati paleta olfactiva prin inhalarea unui aer proaspat sau mirosind boabe de cafea. Odata uscat, mirositi din nou banda.

Aroma s-a schimbat? Simtiti o aroma diferita fata de ce ati simtit mai devreme? Exista o familie de aroma dominanta – citrice, lemnoase, picante… ? Pentru a testa amestecul, vom folosi si uleiuri purtatoare (de preferinta unul fara un miros puternic), pentru a vedea cum afecteaza mirosul amestecului si vom nota toate aceste teste in carnetel.

Incepeti prin adaugarea unei picaturi de ulei esential selectat la 4 picaturi de ulei purtator, obtinand o dilutie de 20%. Mirositi si studiati aroma. Pentru a obtine o dilutie de 10%, adaugati inca 5 picaturi de ulei de purtator. De fiecare data cand diluati amestecul, acesta va schimba mirosul usor. Mirositi, studiati aroma din nou, apoi repetati dupa cum doriti. Acest lucru va poate ajuta sa va educati cu privire la caracteristicile si punctele forte ale fiecarui ulei esential in functie de diferite rapoarte de diluare. Asteptati cateva ore si comparati mirosul amestecului nediluat cu cel diluat. Mirosul amestecului se va schimba in timp, pe masura ce notele de varf incep sa se evapore. 

Aveti incredere in simturile voastre

Uleiurile esentiale reprezinta mai mult decat un miros sau o clasificare intr-un tabel.  Nu exista reguli stricte care sa stabileasca cum trebuie sa faci acest lucru pe care uleiurile merg bine impreuna, cred ca exista un nivel de libertate creativa pentru fiecare. Retineti ca nu exista reguli absolute sau greseli atunci cand este vorba de combinarea uleiurilor esentiale. Informatiile pot varia, uneori, de la un site la altul, de la o carte la alta. Cu cat utilizati mai mult uleiurile esentiale si va familiarizati cu ele, cu atat le veti clasifica, indragi, combina mai usor .

Nu amestecati doua blenduri cumparate! Sinergiile au fost deja facute de catre experti pentru un anume scop – daca doriti sa modificati acest lucru, este recomandat sa porniti de la zero, amestecand uleiuri esentiale simple. Din moment ce sinergiile au fost facute in prealabil, cantitatile exacte ale uleiurilor folosite au fost calculate, iar rezultatele sunt, prin urmare, destul de previzibile. Incercarea de a adauga sau de a modifica aceste amestecuri poate deveni nesatisfacatoare pentru dvs. Dar puteti sa cititi lista ingredientelor dintr-un amestec pe care-l agreati, apoi combinati-le ca uleiuri unice, in plus adaugati orice alt ulei pe care il doriti in amestec  

Folosirea in siguranta a uleiului esential

Folosirea in siguranta a uleiului esential va fi in mare masura determinata de modul in care este utilizat (prin inhalare, topic, intern), insa acesta este un subiect complex care necesita multa atentie. 

Exemple de blenduri

1

citric, floral, picant: lamaie (T) + neroli (M) + ghimbir (B)

floral: geranium (T) + lavanda (M, T) + yalng ylang (M, B)

mentolat, lemnos: menta (T) + pin (M) + angelica (M, B)

2

Regula 30-50-20: 30% lamaie (3 picaturi) + 50% neroli (5 picaturi) + 20% ghimbir (2 picaturi)

3

geranium (T) + lavanda (M, T) + yalng ylang (M, B)

Blend echilibrat: 33% geranium (5 picaturi) + 33% lavanda (5 picaturi) + 33% ylang ylang (5 picaturi)

Scroll to Top