Precautii si siguranta in folosirea uleiurilor esentiale

Persoanele care practica aromoterapia trebuie sa cunoasca masurile de siguranta penrtru utilizarea uleiurilor esentiale pentru a evita efectele adverse potentiale. Potrivit lui Burfield, “Desi multe uleiuri esentiale sunt considerate potential periculoase, daca sunt utilizate în mod corespunzator, riscurile implicate în utilizarea lor pot fi foarte mici.

Prin urmare, unele uleiuri esentiale oferite în comert sunt sigure pentru a fi utilizate în scopuri personale, profesionale sau in clinici. “[1]

Utilizarea in necunostinta de cauza a uleiurilor esentiale poate provoca iritatii ocazionale sau disconfort minor, dar este foarte putin probabil sa cauzeze vatamari grave sau probleme fizice, în special atunci cand sunt respectate instructiunile de utilizare.[2]

Cercetarile privind uleiurile esentiale prezinta foarte putine efecte secundare sau riscuri atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor. Cele mai multe uleiuri esentiale au fost aprobate ca ingrediente in alimente si parfumuri si sunt etichetate ca GRAS („generally recognized as safe” – recunoscute în general ca fiind sigure) de catre FDA (U.S. Food and Drug Administration). Nu se recomanda administrarea interna, ingerarea unor cantitati mari de uleiuri esentiale.

Reactiile alergice si iritarea pielii pot aparea atunci cand uleiurile esentiale sunt în contact cu pielea pentru perioade lungi de timp. Sensibilitatea la soare poate sa apara atunci cand citrice sau alte uleiuri esentiale sunt aplicate pe piele înainte de a iesi la soare (fotosensibilitate).

Factorii care influenteaza siguranta folosirii uleiurilor esentiale

Calitatea uleiului esential se refera direct la siguranta

Daca va întrebati: “Calitatea este importanta, dar ce legatura are cu siguranta uleiului esential?”

Raspunsul este: Uleiurile contrafacute pot dauna organismului. De exemplu, solventul dietil ftalat (DEP), utilizat adesea pentru extractie, este foarte nociv cauzand cancerul[3]. DEP este este o substanta autorizata în produsele de parfumerie unde contactul cu pielea este minim. Cu toate acestea, un uleiul esential in care este prezent DEP, nu este sigur de utilizat pentru aromoterapie clinica.

Solventii sunt si mai greu de detectat deoarece sunt obtinuti sintetic pentru a imita uleiurile esentiale. Partea ingrijoratoare este ca ei pot produce efecte negative pe care uleiul esential natural nu le-ar produce si pot chiar sa dauneze organismului.

Adesea, materiile prime neecologice care sunt pulverizate cu pesticide chimice nocive, aduc aceste toxine în uleiul esential.

De aceea alegerea uleiului esential organic certificat este esentiala atunci cand cautati uleiuri de calitate. Pesticidele pot fi extrem de daunatoare organismului nostru si au fost legate de efectele adverse asupra sistemului nervos, a pielii, a ochilor si a sistemului endocrin.[4] Ca sa nu mai vorbim de daunele provocate asupra mediului nostru. În plus, uleiurile organice certificate sunt produse fara utilizarea ingineriei genetice si a îngrasamintelor artificiale – un alt plus major în categoria de calitate.

Stiti ce contine în uleiul esential?

Intotdeauna trebuie sa fim siguri ca sticluta cu ulei esential contine numai ulei esential pur si autentic. Uneori producatorii adauga substante in uleiul esential pentru a obtine o cantitate mai mare de ulei.

“Diluantii” sunt substante (de obicei inodore) care se adauga uleiurilor esentiale pentru a dilua produsul, economisind banii producatorului pe uleiul esential real. Diluantii sunt produse chimice sintetice create într-un laborator pentru a imita calitatile aromatice ale uleiurilor esentiale. Alte substante nocive sunt deseori etichetate ca fiind “natural identice”, dar nu exista nimic natural in ele. Aceasta se refera de obicei la o versiune sintetizata chimic a unei plante.

Cu toate acestea, substantele vegetale au proprietati chimice unice care creeaza o “sinergie” în organism si nu pot fi reproduse într-un laborator.[5]

Uleiurile care nu sunt pure nu sunt niciodata potrivite pentru aromoterapia clinica si sunt daunatoare organismului nostru, crescand probabilitatea unor reactii negative.

Metoda de aplicare

Uleiurile esentiale pot fi aplicate pe piele (aplicare topica), inhalate, difuzate sau luate intern. Fiecare dintre aceste metode are masuri de siguranta care trebuie luate în considerare. Masurile de siguranta cu privire la aplicarea topica vor fi discutate mai jos. În ceea ce priveste inhalarea, din punct de vedere al sigurantei, prezinta un nivel foarte scazut de risc pentru majoritatea oamenilor. Tisserand si Balacs mentioneaza ca “singurul risc probabil ar fi expunerea prelungita (poate 1 ora sau mai mult) la niveluri relativ ridicate de vapori de ulei esential care ar putea duce la dureri de cap, vertij, greturi si letargie[6]”. Nu se recomanda administrarea interna a uleiurilor esentiale.

Cantitatea si frecventa utilizarii uleiurilor esentiale

Urmati instructiunile de utilizare adecvate fiecarui ulei esential. Uleiurile esentiale sunt foarte puternice, deci incepeti utilizarea cu cantitati reduse. Utilizarea excesiva a uleiurilor esentiale poate creste riscul reactiilor adverse. În majoritatea cazurilor, 1-2 picaturi sunt suficiente. În functie de uleiul esential, puteti utiliza treptat, pana la 3-4 utilizari pe zi. Evitati utilizarea prelungita a acelorasi uleiuri esentiale daca nu sunt utilizate sub îndrumarea unui medic specialist calificat

Dozarea/dilutia corecta

Pielea afectata sau inflamata este adesea mai permeabila la uleiurile esentiale si poate fi mai sensibila la reactiile dermei. Este periculos sa se aplice uleiuri esentiale nediluate pe pielea afectata sau inflamata. În aceste conditii, starea pielii poate fi agravata, iar cantitati mai mari de ulei decat cele normale vor fi absorbite. (4)

Varsta

Multe uleiuri esentiale sunt recomandate pentru utilizarea la copii, dar trebuie diluate cu un ulei purtator. Sugarii si copiii sunt mai sensibili la concentratia uleiurilor esentiale, iar dilutiile în conditii de siguranta variaza în general de la 0,5 la 2,5%. Anumite uleiuri esentiale trebuie fie evitate, utilizate în forma foarte diluata, sub îndrumarea unui profesionist bine informat, fie incluse ca procent minor în amestecul de uleiuri esentiale formulate de catre specialist.

De exemplu, ar trebui sa se acorde o atentie deosebita uleiurilor esentiale potential toxice, cum ar fi Wintergreen, care sunt ambele bogate în salicilat de metil, Eucalipt, care are un continut ridicat de 1,8 cineol si Menta, care are un continut ridicat de mentol.

Pacientii varstnici pot avea sensibilitati mai severe la nivelul pielii, astfel încat este recomandata o concentratie/dilutie redusa.

Posibile interactiuni cu medicamentele

Exista foarte putine cercetari publicate despre modul în care uleiurile esentiale reactioneaza cu medicamentele farmaceutice. Avand în vedere ca uleiurile esentiale sunt complexe din punct de vedere chimic, este posibila o reactie incrucisata sau o sensibilitate între produsele farmaceutice clasice si uleiurile esentiale. Este important sa discutati despre utilizarea uleiului esential cu medicul dus., cu o persoana avizata in administrarea uleiurilor esentiale . Numai în acest fel puteti evita toate riscurile potentiale si sa beneficiati pe deplin de uleiurile esentiale.
Daca aveti o boala sau o afectiune medicala sau daca utilizati o baza de prescriptie medicala, se recomanda ca înainte de a utiliza un ulei esential, consultati un consultant de îngrijire a sanatatii care are experienta cu uleiuri esentiale. Cautati sfatul medicului prescriptor si al unui farmacist cu privire la posibilele interactiuni dintre orice medicament si uleiuri esentiale.

Mai mult ulei esential nu este întotdeauna mai bun

Uleiurile esentiale sunt foarte puternice! „Less is more”. Nu utilizati mai mult de 6 picaturi de ulei esential în acelasi timp (pentru un adult), deoarece o cantitate mare de ulei va poate face sa va da o stare de disconfort. În general, 1-3 picaturi de ulei esential sunt de obicei adecvate pentru utilizarea topica si culinara. Daca doriti sa acoperiti o suprafata mare a corpului (ex: picioare, spate etc.) cu un ulei esential, utilizati mai mult ulei purtator.

Depozitarea uleiurilor

  • Depozitarea uleiurilor. Protejati uleiurile de caldura si de lumina (temperatura trebuie sa fie mai mica de 30 de grade celsius).
  • Nu utilizati material plastic. Nu folositi recipiente din plastic in care adaugati uleiuri esentiale. Acestea vor interactiona cu substantele petrochimice din plastic. Utilizati sticla, ceramica sau otel inoxidabil.
  • Depozitati intotdeauna uleiurile esentiale intr-un loc racoros, uscat si intunecat departe de caldură si lumina.
  • Pastrati bine inchise sticlutele
  • Uleiurile esentiale trebuie sa fie depozitate in sticle de culoare inchisă, cu dispozitive de curgere restrictive.
  • Nu depozitati niciodata uleiuri esentiale pure in sticle sau recipiente din plastic.
  • La amestecarea uleiurilor esentiale utilizati numai recipiente din sticla.
  • Uleiurile esentiale pot fi pastrate timp de pana la 5 ani daca sunt depozitate corespunzător.

Precautii generale de siguranta:

Ochi si Urechi. Nu se recomanda sa se picure uleiurile direct în canalul urechii, acestea pot fi diluate si frecate în jurul urechii sau aplicate pe bumbac în interiorul urechii. Nu aplicati uleiuri esentiale în ochi. Aplicarea uleiurilor în jurul ochilor este sigura, insa diluati, folosind un ulei purtator. Daca ati atins ochii cu ulei esential, nu incercati sa spalati cu apa; stergeti cu ulei purtator.

Daca aveti un disconfort sau sunteti mai sensibil întotdeauna diluati uleiul esential cu un ulei purtator.Daca apare disconfort sau iritatie, opriti utilizarea uleiului esential si aplicati un ulei purtatoare în zona afectata. Daca apare o eruptie cutanata, acest lucru poate indica o reactie adversa. Bea apa suficienta pentru a încuraja eliberarea si îndepartarea toxinelor din organism. Înainte de a utiliza din nou uleiul esential, efectuati un test cutanat. Nu utilizati niciodata apa în încercarea de a îndeparta uleiul esentiel de pe piele, deoarece acest lucru poate creste disconfortul. F

Fotosensibilitate Unele uleiuri pot provoca modificari ale pigmentarii si arsuri ale pielii daca zona în care a fost aplicat uleiul este expusa la radiatii UV (lumina soarelui, cabina de bronzat). Atentie la uleiurile de citrice, cum ar fi lamaie, grapefruit, bergamot, portocala. Verificati ghidul de referinta cu privire la uleiurile esentiale care pot provoca. Expunerea poate fi facuta dupa 24 ore dupa utilizarea uleiului esential

Uleiurile esentiale si sarcina. Este recomandat sa solicitati sfatul si recomandarea unui consultant competent, instruit în domeniul sanatatii, cu experienta în utilizarea uleiurilor esentiale. Se recomanda evitarea utilizarii excesive a uleiurilor esentiale precum: Clary Sage (Salvia sclarea), Sage (Salvia officinalis), Idaho Tansy (Tanacetum vulgare), Hissop (Hyssopus officinalis), Fenicul (Foeniculum vulgare) si Wintergreen (Gaultheria procumbens) precum amestecurile si suplimentele care contin aceste uleiuri.

Uleiuri folosite pentru sugari si copii (mai multe detalii aici). Pentru copii, diluarea uleiurilor este întotdeauna necesara, in special la prima utilizare. Amintiti-va ca uleiurile esentiale pure sunt extrem de puternice si trebuie diluate corespunzator cu un ulei purtator.

Uleiurile fierbinti sunt uleiuri care pot provoca o senzatie calda atunci cand sunt aplicate pe piele; de exemplu uliurile esentiale sau amestecuri care contin Scortisoara, Cuisoare, Nucsoara, Lemongrass, Oregano, Cimbru, etc. Se recomanda testarea cutanata pe o portiune mica de piele, înainte de prima utilizare. Pentru a face acest test, aplicati 1-2 picaturi de ulei esential pe un plasture si apoi aplicati pe antebrat sau pe alta zona. Observati zona de piele pe parcursul a 1-2 ore orice reactie vizibila; de obicei, reactiile apar în 5-10 minute. Daca aveti senzatie de arsura sau daca apare o eruptie cutanata, aplicati un ulei purtator pe zona afectata, de cate ori este necesar.

Nu pastrati uleiurile esentiale la îndemana copiilor si animalelor de companie.

Evitati utilizarea uleiurilor esentiale pe care nu le cunoasteti.

Uleiurile esentiale sunt substante foarte inflamabile si trebuie tinute la distanta de contactul direct cu flacari, cum ar fi lumanari, foc, chibrituri, tigari si plite cu gaz.

Asigurati-va ca in camera unde se utilizeaza uleiuri esentiale este asigurata o ventilatie buna.

Scroll to Top