Uleiuri esentiale pentru afectiuni ale tiroidei

Utilizarea uleiurilor esentiale poate fi benefica pentru sustinerea functiei glandei tiroide, deoarece acestea au capacitatea de a sustine functiile organelor, sistemul imunitar si in plus, au proprietati anti-inflamatorii.

Uleiurile esentiale pot sustine atat sanatatea fizica, cat si cea emotionala. Multe uleiuri pot ajuta organismul sa-si restabileasca echilibrul, atunci cand sunt completate de un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata. Pe langa faptul ca miros minunat, uleiurile esentiale sustin si sistemul endocrin.

Pentru afectiuni ale tiroidei sunt recomandate urmatoarele uleiuri esentiale:

Tamaie (Frankincense) – este un ulei folosit atat pentru a trata afectiunile tiroidiene autoimune, cat si tiroidita Hashimoto sau boala Graves.

Este unul dintre cele mai pretioase uleiuri esentiale, fiind unul dintre principalele uleiuri esentiale utilizate pentru sustinerea sanatatii sistemului imunitar. Acest fapt se datoreaza in principal acizilor boswellici, care sunt compusii activi ai tamaiei. Structura chimica a acizilor boswellici este similara cu steroizii, desi actiunile lor sunt diferite de majoritatea analgezicelor si AINS[1]. Prezinta functii anti-inflamatorii pentru glanda pituitara si hipotalamus. Intrucat majoritatea afectiunilor tiroidiene sunt autoimune, uleiul de tamaie poate ajuta persoanele cu boala Graves si cu tiroidita Hashimoto. Un studiu specific a aratat modul in care acizii boswellici din tamaie pot ajuta la reducerea citokinelor Th17, care sunt un factor declansator al autoimunitatii. In plus, uleiul de tamaie poate creste si celulele T reglatoare, care ajuta la suprimarea autoimunitatii[2]. Un alt studiu a aratat cum unul dintre acizii boswellici din uleiul de tamaie este un inhibitor puternic al 5-lipoxigenazei, care este o enzima responsabila de producerea inflamatiei[3].

Geranium –  reglare hormonala si suport suprarenal, poate reduce inflamatia si poate trata multe dintre simptomele hipertiroidismului. In ceea ce priveste persoanele cu afectiuni tiroidiene si tiroidiene autoimune, efectele sale anti-inflamatorii si antifungice sunt doua dintre proprietatile mai importante. Cateva studii dezvaluie efectele antiinflamatorii ale uleiului esential de geranium [4] [5].

Cuisoare (Clove) – este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru sustinerea functiilor glandei tiroide si tratarea simptomelor hipertiroidismului. Uleiul esential de cuisoare poate reduce temperatura corpului care adesea creste datorită nivelului crescut de hormoni tiroidieni din sistemul sanguin.

Lemongrass – pentru suportul tiroidei, este util in special pentru efectele sale antiinflamatoare si antifungice. Un studiu a aratat ca uleiul de lemongrass a inhibat citokinele pro-inflamatorii IL1 beta si IL-6[6]. Un alt studiu a concluzionat ca uleiul esential de lemongrass si componentele sale (citral si geranial) pot fi un candidat terapeutic pentru boli alergice si inflamatorii [7]. De asemenea, se pare ca uleiul esential de lemongrass poate avea activitate anticancerigena[8]. Reduce inflamatia si echilibreaza insulina [14]. Uleiul de lemongrass este un ulei de detoxifiere foarte puternic, așa ca este recomandat sa se inceapa intotdeauna cu mai putine picaturi

Menta (Peppermint) – uleiul de menta este cunoscut pentru tratarea afectiunilor gastrice. Inhalarea uleiului de menta poate reduce starile de greata.

Smirna (Myrrh) – prezinta especte antiinflamatorii, iar cercetarile [9]sustin ca mirul poate reduce citokinele pro-inflamatorii, ceea ce poate contribui la reducerea raspunsului autoimun. Are proprietati de echilibrare hormonala si reduce inflamatia sistemica. In cazul hipo-tiroidismului, poate ajuta la cresterea activitatii si restabileste echilibrul. Echilibreaza productia de tiroxina.

Lavanda – multe persoane cu afectiuni tiroidiene prezinta tulburari de somn si stari de depresie, astfel ca uleiul de lavanda ar putea ajuta in unele dintre aceste cazuri[10]. Lavanda are, de asemenea, efecte antioxidante, analgezice si antiinflamatorii [11] [12].  Un studiu a aratat ca lavanda poate proteja impotriva stresului oxidativ [13].

Ylang ylang  – sustine echilibrarea hormonala si a glandei suprarenale

Busuioc (Basil) – actioneaza ca un adaptogen pentru a echilibra in mod natural nivelul cortizolului.

Musetel Roman (Roman Chamomile) – imbunatateste sanatatea tiroidei contribuind in acelasi timp la reducerea stresului.

Protocoale

In timp ce multe persoane sustin ca au un efect direct asupra sanatatii tiroidei, cercetarile arata ca au un efect mai mare asupra sanatatii sistemului imunitar.  Pentru a imbunatati functia tiroidei si a ajuta la tratarea simptomelor bolii autoimune, incercati cateva dintre aceste protocoale cu uleiuri esentiale:

Masaj direct pe zona tiroidiana (care se afla la partea inferioara a gatului), impreuna cu punctele de reflexologie de pe picioare (baza degetului mare de la picior) si incheieturile mainilor.


    • Intr-o sticluta cu rollon de 10 ml: 20 de picaturi de uleiuri esentiale, restul completat cu ulei purtator. Se aplica de 2-3 ori de zi, cu o sticluta roll-on. Iata cateva variante de amestecuri:
    • tamaie, lemongrass, cuisoare, menta.
    • tamaie, lavanda, Ylang-Ylang
    • lemongrass, smirna
 

Un alt amestec de uleiuri care poate fi folosit pentru sanatatea tiroidei; se maseaza pe zona tiroidiana:


    • 5 picaturi lemongrass, 5 picaturi cuisoare, 3 picaturi tamaie, 60 g ulei de cocos.
 

Masaj cu 2 – 4 picaturi ulei de lemongrass si 2 – 4 ulei de smirna direct pe zona tiroidiana, pe punctele de reflexologie de pe picioare (baza degetului mare de la picior) si pe incheieturile mainii,  de mai multe ori pe zi.

Sustinerea sistemului limfatic cu ajutorul unui roll-on de 3 ml in care se adauga 7-15 picaturi de lemongrass si restul ulei de cocos. (incepeti intotdeauna cu mai puține picaturi). Se aplica dimineata, direct pe zona tiroida și pe zonele limfatice (axila), precum si in zona lombara.

Aplicarea a doua sau trei picaturi de ulei de mir (diluate) pe glanda tiroida zilnic poate ajuta la sustinerea sanatatii tiroidei, in special la cei cu hipotiroidie.

Puneti doua picaturi de ulei de tamaie pe cerul gurii de doua ori pe zi.

Dureri musculare sau articulare – baie linistitoare folosind ulei de geranium, cuisoare, smirna si lemongrass. De asemenea, se poate face un amestec pentru masaj, folosind in combinatie lemongrass.

Combaterea oboselii – difuzati ulei de menta si uleiuri de citrice, precum lamaie si grapefruit.

Imbunatatirea starii de spirit si reducerea anxietatii sau iritabilitatea – difuzare sau adaugate la baie (unde se pot adauga 200-400 g bicarbonat de sodiu) urmatoarele uleiuri: musetel, tamaie, lavanda

Inhalare ulei de smirna dimineata pentru a stimula si regla functiile trioidei.

Protocolul cu uleiuri esentiale trebuie sa fie insotit de o alimentatie sanatoasa, care sa contina cat mai multe alimente bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si acizi grasi esentiali, in special grasimi sanatoase Omega-3, care reduc amploarea inflamatiilor in organism. De asemenea, se pot lua suplimentele Life Long Vitality doTERRA. 

Precautii si siguranta

In timp ce exista unele dovezi care sustin utilizarea uleiurilor esentiale pentru afectiunile tiroidei, inlocuirea unui tratament prescris cu uleiuri esentiale ar putea duce la reactii adverse. Uleiurile esentiale nu sunt menite sa trateze dezechilibre grave ale tiroidei. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza uleiurile esentiale.

Surse, studii, cercetari

National Center for Biotechnology InformationU.S. National Library of Medicine – NCBI
Dr. Becky Campbell, “The 30-Day Thyroid Reset Plan” 
Jordan Rubin, Ty Bolilinger, Josh Axe “Essential oils Ancient Medicine”
Connie Higley, “Reference Guide for Essential Oils”
Shirley Price, Len Price, “Aromatherapy for Health Professionals”
https://scialert.net/fulltextmobile/?doi=jms.2007.267.275 
medlineplus.gov – Thyroid Diseases

[1] NCBI – Frankincense ( R Xiāng; Boswellia Species): From the Selection of Traditional Applications to the Novel Phytotherapy for the Prevention and Treatment of Serious Diseases
[2] NCBI – Boswellic acids reduce Th17 differentiation via blockade of IL-1β-mediated IRAK1 signaling.
[3] NCBI – Boswellia Serrata, A Potential Antiinflammatory Agent: An Overview
[4] NCBI – Rose geranium essential oil as a source of new and safe anti-inflammatory drugs
[5] NCBI –  Suppression of carrageenan- and collagen II-induced inflammation in mice by geranium oil.
[6] NCBI – Lemongrass effects on IL-1beta and IL-6 production by macrophages.
[7] NCBI – Suppression of allergic and inflammatory responses by essential oils derived from herbal plants and citrus fruits.
[8] NCBI – Anticancer activity of an essential oil from Cymbopogon flexuosus.
[9] NCBI –  Myrrh inhibits LPS-induced inflammatory response and protects from cecal ligation and puncture-induced sepsis.
NCBI – Effect of myrrh oil on IL-1beta stimulation of NF-kappaB activation and PGE(2) production in human gingival fibroblasts and epithelial cells.
[10] NCBI – Effects of lavender aromatherapy on insomnia and depression in women college students].
[11] NCBI – Effect of lavender essential oil on LPS-stimulated inflammation.
[12] NCBI – Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil.
[13] NCBI – Lavender (Lavandula stoechas L.) essential oils attenuate hyperglycemia and protect against oxidative stress in alloxan-induced diabetic rats.
[14] NCBI – Shah, G., Shri, R., Panchal, V., Sharma, N., Singh, B., Mann, A.S. (2011, March). Scientific basis for the therapeutic use of Cymbopogon citratus, stapf (Lemon grass). J Adv Pharm Technol Res.
15 Journal of Medical Sciences – Effects of Ginger and Clove Oils on Some Physiological Parameters in Streptozotocin-Diabetic and Non-Diabetic Rats

Proprietatile antioxidante ale uleiurilor esentiale

Dezechilibrul puternic dintre radicalii liberi nocivi si antagonicii lor, antioxidantii reprezinta principala cauza a imbatranirii premature a pielii si a aparitiei ridurilor. Acest fenomen se mai numeste si “stres oxidativ“. Cresterea radicalilor liberi este cauzata in special de boli si infectii, stres, poluarea mediului, alimentatie necorespunzatoare, fumat, consum execsiv de alcool. In mod normal, luam antioxidanti prin dieta, mai ales asa-numitele super-alimente. De asemenea, uleiurile esentiale se numara printre cei mai buni furnizori de antioxidanti si niveluri ridicate ale ORAC[1]

ORAC masoara capacitatea antioxidanta a unei substante. Cu cat este mai mare valoarea ORAC cu atat puterea lor antioxidanta este mai puternica.

Valorile ORAC ale unor uleiurilor esentiale. Pentru comparatie, tabelul arata, de asemenea, valorile unor super-alimente.

Trebuie sa tinem cont de cantitatea masurata si sa comparam corect valorile de mai sus. Nu putem compara  valoarea extrem de ridicata a ORAC a uleiului de cuisoare cu alimentele naturale, cum ar fi rodiile la 3.037. Este o comparatie eronata, intrucat valorile ORAC se raporteaza la 100 de grame. Asta inseamna ca am compara o portie de fructe cu 100 ml ulei esential.  

Uleiurile esentiale alimenteaza pielea cu antioxidanti. Avand un puternic efect antioxidant, uleiurile esentiale protejeaza pielea de radicalii liberi, eliminand astfel principala cauza a ridurilor si a pielii obosite. Desigur, exista o varietate de uleiuri esentiale care sunt potrivite pentru ingrijirea anti-imbatranire a pielii, pentru a reduce ridurile si a creste elasticitatea pielii. In decurs de 10 minute, majoritatea uleiurilor esentiale aplicate pe piele si antioxidantii lor sunt detectabile.

Uleiuri esentiale pentru piele

  • piele grasa: portocala, lemon, neroli, ylang ylang, tea tree, rozmarin, cedru, bergamot, chiparos, geranium, grapefruit, ienupar, lavanda, lemon, mandarin,  palmarosa, patchouli, petitgrain, tangerine, rose, salvie, tamaie, vetiver
  • piele uscata: musetel, tamaie, cedru, lavanda, geranium, mir, rose, geranium, helichrysum, ylang ylang
  • piele sensibila: musetel, lavanda, lemn santal, geranium, neroli
  • piele normala: rose, geranium, musetel, fenicul, lavanda, patchouli, lemn santal
  • piele lasata: geranium, tamaie, neroli, lavanda
  • piele excesiv de uscata, crapata: lavanda, patchouli
  • piele matura: tamaie, patchouli, lemn santal, chiparos, lavanda, jasmine, mandarin, neroli, palmarosa, patchouli, rose, geranium
  • pete piele matura – tamaie, mir, santal, lavanda, rose, geranium, patchouli, ylang ylang, grapefruit, neroli, tea tree, lemon, cuisoare, vetiver, coriandru, lemongrass
  • anti-aging, antirid: tamaie, geranium, lemn santal, neroli, ylang ylang, mir, lavanda, helycrisum, patchouli, rose, lamaie
  • acnee: lavanda, tea tree, lemon, portocala, geranium, bergamot, grapefruit, ienupar, petitgrain, cimbru, cedru, vetiver, lemongrass, musetel, mir, rose, palmarosa
  • acnee chistica: tea tree, lavanda, geranium, lamaie
  • ten mixt: patchouli, lavanda, ylang ylang, rose, geranium
  • SPF – helichrysum, mir
  • arsuri solare: musetel, lavanda, peppermint
  • piele iritata: lavanda, musetel
  • cuperoza: musetel, lemon, neroli, petitgrain, chiparos, geranium, rose, tamaie
  • rozacee: musetel, rose, geranium
  • cicatrizant, regenerarea pielii: helichrysum, tamaie, rozmarin, lavanda, yarrow, eucalipt, geranium, palmarosa, mandarin, neroli, lemn santal, Immortelle doTERRA (Salubelle) , magnolie, rose, mir
  • pielea din jurul ochilor:  lavanda, musetel, rose, tamaie, copaiba,
  • eczema: bergamot, musetel, ienupar, lavanda, mir, patchouli, lemn santal
  • negi: oregano, rozmarin, tamaie
  • hiperplazia glandelor sebacee: tea tree, peppermint, lamaie
  • papiloame: oregano, helichrysum, musetel roman, ylang ylang, chiparos, patchouli, lemn de santal, menta, smirna, lamaie, geraniu, lavanda, tamaie

De ce sa folosim un ulei purtator?

Atunci cand le aplicam pe piele, uleiurile esentiale trebuie intotdeauna diluate! Baza in care se adauga uleiurile esentiale o reprezinta uleiurile purtatoare.

Uleiul purtator este un ulei natural vegetal folosit pentru a dilua uleiurile esentiale si pentru a ajuta la aplicarea uleiurilor esentiale pe piele. Acestea au, de asemenea, beneficii suplimentare de hidratare, hranire a pielii.

Cantitatea de ulei esential care ar trebui folosita pentru un amestec de uleiuri depinde de mai multi factori. Ca indicatie generala de dozare, aproximativ 1-2% ulei esential din cantitatea totala este bine tolerata.

Pentru pielea sensibila: diluare 1%
Pentru pielea normala: diluare 2%

Diluarea nu diminueaza si nu afecteaza proprietatile terapeutice ale uleiului esential!

Cum alegem uleiul purtator?

Alegeti acele uleiuri purtatoare care se potrivesc cel mai bine cerintelor si tipului dvs de piele. De asemenea, puteti sa va folositi de compozitia chimica a uleiurilor.

Acidul linoleic – este un acid gras, bogat in omega-6 polinesaturat si este unul dintre cei doi acizi grasi esentiali (al doilea fiind acidul oleic) pentru oameni, care trebuie sa-l obtina prin dieta lor.

Acidul oleic – este un acid gras care apare in mod natural in diferite grasimi si uleiuri animale si vegetale. Este un ulei inodor, incolor, desi probele comerciale pot fi galbui. Din punct de vedere chimic, acidul oleic este clasificat ca un acid gras omega-9 mononesaturat. Este cel mai intalnit acid gras din natura.

Uleiurile naturale purtatoare recomandate pentru tratarea acneei ar trebui sa aiba un continut ridicat de acid linoleic si un continut mai scazut de acid oleicPielea cu deficit de acid linoleic prezinta sebum in exces, care blocheaza usor porii si provoaca acnee.

In plus fata de continutul de acid linoleic si oleic, dorim, de asemenea, sa cautam uleiuri naturale care au un grad scazut de comedogenitate – riscul de a bloca porii.

Gradul de comedogenitate se stabileste in functie de cat  este de probabil ca un ingredient specific, cum ar fi uleiurile si unturile utilizate in formularea de produse cosmetice, sa infunde porii. Oricine este predispus la acnee sau puncte negre ar trebui sa evite uleiurile cu grad mare de comedogenitate, deoarece acestea sunt susceptibile de a provoca acnee recurenta. Cu toate acestea, persoanele cu pielea uscata ar putea utiliza un ulei mai emolient, spre mijlocul scalei.

0 – nu va infunda porii
1 – probabilitatea foarte mica de infundare a porilor
2 – probabilitate moderata-scazuta de infundare a porilor
3 – probabilitate moderata de infundare a porilor
4 – probabilitate destul de mare de infundare a porilor
5 – probabilitate mare de infundare a porilor

 

Inainte de a aplica un ulei pe piele

  • Utilizati intotdeauna uleiuri uleiuri esentiale 100% pure, organice, de calitate terapeutica pentru a va garanta ca obtineti efectul dorit.
  • Uleiurile ar trebui sa nu contina aditivi, alcool, ingrediente artificiale, arome chimice, coloranti, parafine si conservanti. Parafinele nu penetreaza bine pielea, dar raman pe ea, inhiband respiratia si hidratarea pielii.
  • Asigurati-va ca uleiul esential se potriveste tipului dvs. de piele si ca nu sunteti alergic la acesta. Este recomandat ca testarea sa se faca separat, pentru fiecare ulei. Exista probabilitatea unei reactii adverse la uleiul purtator sau la uleiul esential.
  • Nu trebuie aplicat ulei esential nediluat pe piele. Trebuie diluat intotdeauna cu un ulei purtator de calitate superioara, conform graficului de diluare.

Ce uleiuri esentiale folosim?

Uleiurile esentiale sunt extrase din plante prin distilare cu abur, prin presare la rece si reprezinta o esenta concentrata a plantelor din care sunt extrase. Calitatile si proprietatile terapeutice ale uleiurilor esentiale sunt mai concentrate si adesea sunt chiar mai puternice decat plantele. Exista multe uleiuri esentiale pot fi folosite in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, insa le-am ales cele mai eficiente.

Alegeti acele uleiuri esentiale care se potrivesc cel mai bine nevoilor dvs., cat si tipului de piele.

 

Ulei esential de Bergamot

Uleiul esential de bergamot este un ulei obtinut prin presarea la rece a cojii fructului de bergamot (o incrucisare intre lamaie si portocala). Este deosebit de eficient in tratarea acneei si a porilor infectati, datorita calitatilor sale anti-bacteriene. Poate fi folosit ca tonifiant, juta la echilibrarea uleiurilor naturale din piele, fara a cauza deshidratare, precum si in tratarea eczemelor, psoriazis, cicatrici, petelor de pe piele.

Ulei esential de Blue Tansy

Uleiul esential Blue Tansy este eficient pentru mentinerea sanatatii pielii. Datorita componentei chimice Sabinene, Blue Tansy are capacitatea de a patrunde in profunzime in piele pentru a diminua petele.

Pe langa faptul ca este relaxant, Blue Tansy are proprietati analgezice, anti-fungice, antiinflamatoare și antialergice. Proprietatile vindecatoare ale Blue Tansy provin din pigmentul Chamazulene, care confera uleiului culoarea albastra. Datorita cantitatii mari de Chamazulene are are capacitatea de a calma si vindeca pielea afectata.

Este folosit pentru pielea uscata cu senzatie de mancaime, vanatai, psoriazis, eczeme, dermatita, inflamatii, acnee și piele arsa de soare.

Ulei esential de cedru (Cedarwood)

Uleiul de cedru, Cedarwood doTERRA, este folosit pentru a curata pielea grasa si, de asemenea, reduce acneea si semnele ei. Protejeaza porii pielii de microorganisme, praf. Uleiul esential de cedru are, de asemenea, proprietati anti-imbatranire, dand pileii luminuozitate.

Ulei esential de cuisoare (Clove)

In general, cuisoarele sunt cunoscute ca un condiment de bucatarie. Cu toate acestea, uleiul esential este foarte versatil. Datorita continutului ridicat de eugenol (fitochimic), are un efect antibacterian puternic. Uleiul de cuisoare esential are cea mai mare valoare ORAC. Cu peste 1 milion μmolTE /100 g, acesta ofera un numar incredibil de antioxidanti care ne protejeaza pielea de imbatranirea prematura.

Ulei esential de eucalipt (Eucalyptus)

Uleiul din eucalipt vindeca iritatiile pielii, acneea, datorita proprietatilor antiseptice si antibacteriene. Efectul terapeutic este sporit cand este combinat cu uleiurile esentiale de tea tree si lavanda.

Ulei esential de Geranium

Uleiul esential de geranium (muscata) elimina toxinele si hraneste celulele pielii, pastrand-o hidratata. Ajuta la echilibrarea productiei de sebum – porii nu mai sunt obturati de cantitatile excesive de sebum, reducand astfel acneea. Datorita proprietatilor inflamatorii, calmeaza afectiuni, eczeme si rozace.

Acest ulei esential diminueaza, de asemenea, petele si semnele lasate de acnee. 

Geranium imbunatateste elasticitatea pielii si stimuleaza circulatia sanguina, prin urmare va reduce semnele de imbatranire si petele pigmentare. Acest ulei ajuta la refacerea stratului de colagen din piele.

Ulei esential de ghimbir

Uleiul de ghimbir, Ginger doTerra, provine din radacina plantei de ghimbir si este o sursa importanta beneficii datorita concentratiei mari de gingerol. Este un antiseptic puternic, antiinflamator si antibacterian, facandu-l eficient in tratamentele pentru acnee sau probleme de sensibilitate ale pielii si alergii. Continutul ridicat de antioxidanti impiedica deteriorarea radicalilor liberi si imbatranirea prematura a pielii.

Ulei esential de grapefruit

Constituie un tonic excelent pentru ca activeaza circulatia si reinnoieste celulele pielii. Are efect de intarire a tesuturilor si ofera fermitate pielii, motiv pentru care este extrem de popular in ingrijirea si intretinerea pielii.

Ajuta la prevenirea ridurilor datorita actiunii sale antioxidante si poate reduce vizibil ridurile fine atunci cand este utilizat in mod regulat.

Datorita continutului de terpene prezinta actiuni antiinflamatoare si antiseptice, fiind foarte eficient in tratarea acneei. Porii blocati, comedoanele și punctele negre formeaza pielea incarcata. Efectul tonifiant al uleiului de grapefruit reduce porii dilatati si ofera o stralucire plina de prospetime. 

Astringent natural este ideal pentru ingrijirea pielii grase (ten gras) deoarece indeparteaza excesul de sebum din pori si de pe suprafata fielii.

Ulei esential de Helichrysum

Helichrysum este cunoscut ca “imortelle” ceea ce inseamna “nemuritor”. Foarte putine uleiuri se pot egala cu Helichrysum la eficacitatea acestuia pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii. Uleiul esential de Helichrysum este o componenta vitala in formulele cosmetice pentru ingrijirea pielii. 

Imbunatateste in mod semnificativ sanatatea pielii, reface supletea, o intinereste si ii reda frumusetea.

Are proprietati puternice anti-bacteriene, antiinflamatorii si antimicrobiene care vindeca acneea si inflamatiile. Este cel mai folositor pentru rozacee, deoarece sustine circulatia, diminuand astfel roseata asociata cu rozaceea, reducand in acelasi timp raspunsul inflamator la iritatii.

Helichrysum are efect regenerant si vindecator, excelent pentru piele matura, riduri, celulita, acnee, pori dilatati, vergeturi si cercuri de sub ochi.

Este cunoscut ca un eficient cicatrizant si regenerant al tesuturilor pielii. Este folosit pentru vergeturi, cheloide, vanatai si aspectul venelor varicoase.

Pentru toate tipurile de piele Helichrysum protejeaza in mod activ pielea prin intarirea mecanismelor de protectie naturale. De asemenea, calmează arsurile, inclusiv arsurile solare, eruptiile cutanate si alte iritatii ale pielii, precum si pielea crapata.

Ulei esential de iasomie

Uleiul esential de iasomie este unul dintre cele mai pretioase uleiuri esentiale. Substantele aromatice sunt obtinute din florile delicate prin proceduri deosebit de complexe. Cu toate acestea, este unul dintre uleiurile care irita pielea cel mai putin in timp ce atinge cele mai bune efecte. Uleiul de iasomie are un puternic efect antibacterian, favorizeaza circulatia sangelui.

Ulei esential de lamaie

Uleiul de lamaie provine din presarea la rece a cojii de lamaie si contine d-limonen, un antioxidant[5] puternic. Aduce stralucire pielii, detoxifiaza si intinereste pielea. Datorita acestor beneficii, uleiul esential de lamaie este utilizat intr-o varietate mare de produse comerciale de ingrijire a pielii, pentru a reduce semnele de imbatranire, cum ar fi ridurile.

Uleiul esential de lamaie are calitati astringente, facandu-l excelent pentru indepartarea excesului de sebum prezent pe piele. Proprietatile antibacteriene ale uleiului de lamaie il fac eficient in tratarea punctelor negre si a acneei.

Asemeni uleiului de portocale, contine cantitati mari de vitamina C care vindeca si protejeaza pielea.

Ulei esential de lavanda

Este probabil uleiul esential numarul unu in vindecarea afectiunilor pielii, acnee, arsuri si taieturi, dar este, de asemenea, excelent pentru lupta impotriva semnelor de imbatranire! Este utilizat pe scara larga in aromoterapie si il regasim in foarte multe produse comerciale pentru intretinere si frumusete.

Acest ulei esential popular abordeaza problema acneei in moduri diferite. In primul rand, uleiul de lavanda este cunoscut ca reduce stresul – exista o legatura dovedita intre nivelurile de stres si acnee. In plus, datorita antioxidantilor si proprietatilor antiseptice, poate neutraliza rapid bacteriile care cauzeaza acneea, impiedicand si productia excesiva de sebum. In acest fel se abordeaza problema de la radacina.

Uleiul esential de lavanda grabeste vindecarea ranilor in faza incipienta prin accelerarea formarii tesutului si stimularea sintezei de colagen

Datorita calitatilor antiinflamatorii si antimicrobiene vindeca acneea, arsurile solare si afectiunile alergice ale pielii [7]. Lavanda este extrem de regeneranta, vindecatoare, antibacteriana si astringenta, care trateaza eficient pielea grasa predispusa acneei. Este, de asemenea, benefic pentru pielea iritata, deteriorata, pori dilatati, cicatrici, vergeturi si pete pigmentare.

Avem nevoie de antioxidanti pentru a lupta cu succes impotriva radicalilor liberi, care produc semnele de imbatranire precum ridurile si liniile fine. Intr-un studiu [8], o echipa de cercetatori a investigat efectele antioxidante ale lavanda. Rezultatele lor sugereaza ca uleiul de lavanda protejeaza impotriva stresului oxidativ din creier si ajuta organismul sa produca trei dintre cei mai puternici antioxidanti: glutation, catalaza si superoxid dismutaza (SOD).

Ca tratament pentru acnee, uleiul de lavanda actioneaza foarte bine cu alte uleiuri esentiale precum tea tree si tamaie.

Ulei esential de lemongrass

Uleiul de menta calmeaza inflamatiile si iritatiile pielii cum ar fi eczema si psoriazis. In acelasi timp, lumineaza pielea terna si previne infundarea porilor si productia de sebum

Ulei esential de musetel

Cunoscut pentru natura sa linistitoare, uleiul esential de musetel, Roma Chamomile doTerra, este excelent pentru tratarea pielii inflamate. Are proprietati de vindecare care reduc iritatiile pielii. Uleiul de musetel este, de asemenea, suficient de puternic pentru tratarea ranilor cauzate de cancer, piele excesiv de uscata (crapata), arsuri, vanatai si eruptii cutanate.

Ulei esential de Patchouli

Utilizarea uleiului esential de patchouli pentru vindecare are o traditie veche in medicina traditionala chineza si este folosita in primul rand pentru a trata toate tipurile de afectiuni ale pielii.

Studiile[6] au demonstrat ca atunci cand uleiul esential de patchouli a fost aplicat pe piele, aparitia ridurilor a fost semnificativ redusa, a fost mentinuta elasticitatea pielii si a crescut continutul de colagen. Colagenul este una dintre cele mai importante proteine structurale din organism. In piele, colagenul ofera fermitate, rezistenta si elasticitate.

Uleiul de patchouli esential este, prin urmare, un excelent remediu natural anti-imbatranire si ajuta pielea sa isi pastreze elasticitatea si luminuozitatea. 

Ulei esential de rozmarin (Rosemary)

Uleiul din rozmarin hidrataza si tonifiaza pielea, ajuta la echilibrarea uleiurilor naturale din piele, fara a cauza deshidratare. Proprietatile sale antimicrobiene, antiinflamatorii si antiseptice ajuta la reducerea eczemelor, dermatitelor, negilor si acneei.

Antioxidantii [3]  din uleiul esential de rozmarin pot preveni si diminua ridurile, impiedicand radicalii liberi sa reduca elasticitatea pielii

Ulei esential de salvie (Clary Sage)

Acest ulei esential are calitati astringente si antiinflamatorii, excelente pentru tratarea pielii predispuse la acnee, pielea grasa, riduri si pielea matura, porii infundati si chisturile comedogenice

Uleiul esential de salvie are, de asemenea, o putere antioxidanta [4] mare si este, prin urmare, un excelent remediu anti-imbatranire. Astfel, protejeaza pielea de imbatranirea prematura, impiedica degenerarea tesuturilor.

Uleiul salvie este un remediu ideal pentru a reduce inflamatiile in dermatite, avand in vedere concentratia ridicata a compusilor antiinflamatorii, cum ar fi linalool.

Acest ulei esential poate regla, de asemenea, productia de sebum, lasand pielii un pH mai echilibrat si oferind un aspect mai curat, tonifiat si mai sanatos.

Clar salvie are, de asemenea, calitati sedative si linistitoare. In plus, are un efect de echilibrare asupra hormonilor feminini si creste atat nivelul de estrogen cat si progesteronul, care randul lor, au un efect pozitiv asupra aspectului pielii

Ulei esential de tamaie (Frankincense)

Acest ulei esential are calitati astringente si antiinflamatorii, excelente pentru tratarea pielii predispuse la acnee, pielea grasa, riduri si pielea matura, porii infundati si chisturile comedogenice

Uleiul esential de salvie are, de asemenea, o putere antioxidanta [4] mare si este, prin urmare, un excelent remediu anti-imbatranire. Astfel, protejeaza pielea de imbatranirea prematura, impiedica degenerarea tesuturilor.

Uleiul salvie este un remediu ideal pentru a reduce inflamatiile in dermatite, avand in vedere concentratia ridicata a compusilor antiinflamatorii, cum ar fi linalool.

Acest ulei esential poate regla, de asemenea, productia de sebum, lasand pielii un pH mai echilibrat si oferind un aspect mai curat, tonifiat si mai sanatos.

Clar salvie are, de asemenea, calitati sedative si linistitoare. In plus, are un efect de echilibrare asupra hormonilor feminini si creste atat nivelul de estrogen cat si progesteronul, care randul lor, au un efect pozitiv asupra aspectului pielii

Uleiul este extras din rasina copacului de smirna si este considerat deosebit de bland si prietenos cu pielea. Datorita tolerantei sale bune asupra pielii si datorita faptului ca acest ulei are un puternic efect antioxidant, este adesea folosit pentru ingrijirea pielii mature si pentru prevenirea si tratamentul ridurilor. Acesti antioxidanti incetinesc procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulelor pielii.

Proprietatile anti-bacteriene si anti-fungice pot trata iritatiile pielii cum ar fi acneea si vindeca pielea uscata si crapata. Cand pielea este excesiv de uscata, se poate crapa si provoca iritatii dureroase sau poate predispune la infectie. Nu numai ca uleiul esential de mir poate proteja de orice infectie sau agent patogen care ar putea intra in organism prin piele, dar previne si deshidratarea pielii.

Poate fi aplicat preventiv, cat si pe pielea matura pentru tratamentul ridurilor.

Ulei esential Tea Tree (Melaleuca, Arbore de ceai)

Natura antimicrobiana si antibacteriana a uleiului de arbore de ceai il fac un excelent ulei esential pentru tratarea acneei si imbunatatirea aspectului pielii. Au fost facute numeroase cercetari[2] pe aceasta tema si s-a constatat ca persoanele care utilizeaza ulei de arbori de ceai avut prezentat o vindecare a acneei, iar leziunile existente lasate de acnee pot fi reduse in mod semnificativ prin utilizarea acestui ulei puternic.

 Spre deosebire de peroxidul de benzoil folosit in produsele cosmetice pentru tratarea acneei, uleiul de melaleuca nu provoaca roseata sau iritatii, insa este la fel de puternic. Este, de asemenea, eficient impotriva afectiunilor pielii, cum ar fi eczeme si psoriazis.

Ulei esential de Ylang Ylang

Numele “Ylang Ylang” inseamna “floarea florilor”, iar uleiul esential extras din aceste flori este adesea folosit in parfumuri si in produse din industria cosmetica.

Restabileste echilibrul hormoilor feminini, care, la randul lor, sustin aspectul tanar al pielii noastre.

Potrivit unui studiu[9], Ylang ylang a aratat unele efecte antioxidante care ar putea ajuta la regenerarea pielii. In special, s-a demonstrat ca Ylang-Ylang ajuta la reconstruirea proteinelor si grasimilor pielii, reducand in acelasi timp numarul radicalilor liberi.

Ylang este cunoscut pentru regenerarea celulelor pielii, netezirea liniilor fine si imbunatatirea elasticitatii pielii.

Datorita naturii antibacteriene, antiseptice si antiinflamatorii reprezinta un remediu rapid si eficient pentru acnee si pielea iritata sau inflamata.

Foarte eficient in ingrijirea pielii grase (ten gras), regleaza activitatea glandelor sebacee si sustine hidratarea pielii.

Retete

Cicatrici

Protocol cicatrici

Dimineata si seara: aplicare Magnolia Touch, Immortelle Touch (Salubelle) și Rose Touch. Uleiurile florale sunt incredibile pentru sanatatea si regenerarea pielii.

Amestec – intr-o sticluta de 100 ml se adauga: 15 picături lavanda, 10 picaturi Helichrysum (stimuleaza circulatia sanguina) , 10 picaturi de tamaie, 10 picaturi de lemn de santal, 10 picaturi de smirna. Se completeaza cu ulei de cocos frationat pana la umplerea sticlutei. Pentru cicatrici se aplica la fiecare 30 de minute.

Bandaj pentru cicatrici

Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, antiseptce, astringente, cicatrizante, aceasta reteta ajuta la cicatrizare daca este aplicata pe rana vindecata.

2 picaturi ulei tamaie, 1 picatura helichrysum, 1 picatura lavanda, 1/2 lingurita ulei purtator

Se amesteca toate ingredientele foarte bine. Se aplica cu ajutorul unei pipete (fara a atinge cu degetele uleiul) pe un bandaj cateva picaturi din acest amestec. Lasati cateva ore sau peste noapte bandajul peste jona afectata. Se repeta zilnic. Amestecul se depoziteaza intr-o sticluta de culoare inchisa, cu capac. Se tine la frigider, nu mai mult de 3 zile. 

Amestec reparator

Aceste uleiuri esentiale pot tonifia pielea si le pot face mai putin pronuntate. Acest amestec prezinta proprietati antiinflamatoare, antiseptice, astringente, cicatrizante și citofilactice.

2 picaturi ulei de helichrysum, 2 picaturi ulei de tamaie, 1 picatură ulei de geraniu, 30 ml ulei purtator

Într-un recipient mic, picurați uleiurile esențiale. Se completeaza pana la umplere cu  uleiul purtător. Masati ușor cicatricea și zona înconjurătoare cu ajutorul degetelor sa cu o discheta de bumbac. De asemenea, se poate pune amestecul intr-un recipient roll-on, pentru o aplicare mai usoara. Se depoziteaza la frigiter intr-un recipient inchis ermetic pana la 3 luni.

Fermitate

Dupa nastere sau dupa ce am scapat de cateva kilograme, pielea devine lasca si isi pierde din fermitate. Acest amestec de uleiuri ajuta pielea sa isi recapete elasticitatea si sa devina mai ferma.

Amestecati ingredientele de mai jos in recipiente din sticla de culoare inchisa. Puneti amestecul in palma si masati zonele afectate. Nu spalati imediat, ci lasati sa actioneze pana seara, respeciv dimineata.

Dimineata: 4 picaturi tangerine, 4 picaturi chiparos, 10 ml ulei purtator (ricin)

Seara: 8 picaturi patchouli, 5 chiparos, 5 geranium, 1 sadalwood, 20 ml ulei purtator (ricin)

Negi

Intr-o sticla de 10 ml puneti: 5 picaturi ulei chiparos, 5 oregano, 5 tamaie, 10 lamaie. Completati pana la umplere cu otet de mere. Aplicati de 2 ori pe zi, timp de 3-6 saptamani, pana la disparitia completa.

Papiloame

Acestea sunt tumori benigne care cresc pe piele. De obicei, sunt inofensive – consultați un dermatolog pentru a fi siguri – dar pot fi deranjante. Uleiurile esențiale pot fi folosite pentru acestora, atunci cand sunt utilizate in mod regulat.

Elementele de vindecare din această reteta includ proprietati analgezice, antiinflamatorii, antitoxice, antivirale și tonifiante.

3 picaturi ulei oregano, 1/2 lingurita ulei purtator. 

Amestecati uleiurile foarte bine. Picurati pe un bandaj, care apoi se aplica pe papilom. Se cateva ore sau peste noapte. Daca ramane preparat, dse poate depozita in frigider intr-un recipient inchis ermetic, pana la 3 zile. Nu atingeti amestecul cu degetele.

Precautii si siguranta

Inainte de a fi aplicat pe piele, uleiul esential trebuie diluat cu un ulei purtator ales de dvs. Inainte de utilizare este recomandata efectuarea unui test cutanat. Acest lucru trebuie facut intotdeauna inainte de utilizarea pe suprafete extinse – mai ales daca doriti sa aplicati amestecul pe fata. Alegeti o zona mica de piele si aplicati amestecul de uleiuri.  Daca observati o reactie in decurs de 24 de ore, este posibil sa fiti alergic la ulei si este necesara intreruperea utilizarea acestuia. 

Toate uleiurile esentiale de citrice, inclusiv lamaie si grapefruit, fac pielea mai sensibila la lumina soarelui. Este important sa evitati expunerea la lumina soarelui cateva ore dupa utilizarea uleiurilor esentiale de citrice – fotosensibilitate.

Uleiul esential de smirna nu este recomandat femeilor care alapteaza sau sunt insarcinate.

Diluati intotdeauna uleiul de cuisoare, deoarece folosit nediluat este iritant pentru piele

Surse, studii, cercetari

Vannoy Gentles Fite, Michele Gentles McDaniel, Vannoy Lin Reynolds, “Essential Oils for Healing: Over 400 All-Natural Recipes for Everyday Ailments”
NCBI – National Center for Biotechnology Information
[1] https://www.biosourcenaturals.com “Pure essential oils, antioxidant capacity orac values”
[2] https://pubs.acs.org Evaluation of Antioxidant Activity of Australian Tea Tree (Melaleuca alternifolia) Oil and Its Components
[3] NCBI, Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential
[4] http://citeseerx.ist.psu.edu Evaluation of the Antioxidant and Antimicrobial Activities of Clary Sage
[5] NCBI, Oxidative stress and antioxidants at skin biosurface: a novel antioxidant from lemon oil capable of inhibiting oxidative damage to the skin.
[6] NCBI, Prevention of UV radiation-induced cutaneous photoaging in mice by topical administration of patchouli oil.
[7] NCBI, Chemical Composition, Antioxidant and Antimicrobial Activity of Essential Oils from Organic Fennel, Parsley, and Lavender from Spain
[8] NCBI, Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats.
[9] NCBI, Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata(Ylang-Ylang)

Scroll to Top