Trateaza durerile de cap cu ajutorul uleiurilor esentiale

Daca suferiti de dureri de cap frecvente si doriti sa folositi un tratament fara efecte secundare si eficient, aflati ca exista remedii naturale eficiente pentru aceasta problema. Uleiurile esentiale au fost folosite de foarte multe ori de culturi diferite pentru a vindeca diverse afectiuni.

Recent, popularitatea acestora a crescut datorita eficacitatii lor recunoscute si riscului de efecte secundare mai scazute decat pentru multe medicamente. Sunt fabricate din compusi aromatici volatili de diferite plante: lichidul este obtinut printr-un proces de extractie mecanica, distilare cu abur sau distilare uscata. Fiecare ulei esential poate fi utilizat pentru a calma diferite afectiuni si de obicei este foarte eficient daca este folosit corect. Datorita numarului mare de studii stiintifice efectuate pentru a verifica beneficiile diferitelor uleiuri esentiale, este acum posibil sa gasim cele care corespund exact acelei tulburari care sufera individul.

Uleiurile esentiale sunt un dar al naturii! Fiind ingrediente din plante, extrem de concentrate, acestea sunt foarte eficiente avand o varietate de proprietati terapeutice si curative.

Pentru a beneficia de efectele terapeutice, folositi intotdeauna uleiuri esentiale 100% pure si naturale.

Durerile de cap pot avea multe cauze, existand peste 150 de categorii de diagnostice stabilite. Cele mai frecvente se datoreaza stresului, oboselii, modificarilor hormonale, deficientelor nutritionale, deshidratarii, constipatiei, scaderii glicemiei, alergiilor, tensiunii muschilor capului sau gatului si altele.

Utilizarea antiinflamatoarelor si analgezicelor administrate sistemic este eficienta, dar grevata de efecte adverse hepatice, respectiv gastrointestinale, cardiovasculare si renale. Medicamentele alopate nu trateaza radacina problemei ci cauza.

Uleiurile esentiale sunt folosite ca tratamente naturale pentru durerile de cap deoarece acestea actioneaza in mod sigur, ajungand la radacina problemei, in loc sa reduca temporar durerea. Exista mai multe uleiuri esentiale cunoscute care ajuta la ameliorarea tensiunii si la calmarea durerii, reprezentand o alternativa naturala eficienta si sigura la medicamentele alopate.

Cum actioneaza uleiurile esentiale aspra durerilor de cap?

Cercetarile stiintifice sprijina beneficiile pentru sanatate ale uleiurilor esentiale, sustinute de afirmatiile numerosilor utilizatori care recomanda utilizarea uleiurilor esentiale ca tratament delicat si natural. 

Uleiurile esentiale pure de calitate terapeutica sunt un tratament pretios pentru durerile de cap, tocmai pentru ca au potentialul de a lucra efectiv asupra declansatorului, adica radacina problemei, mai degraba decat sa atenueze temporar durerea. In plus, nu exista efecte secundare evidente si aveti control complet asupra dozei pe care o utilizati.

Uleiurile esentiale calmeaza, stimuleaza circulatia si reduc stresul. Au, de asemenea, o multitudine de alte beneficii pentru sanatate, stimuland sistemul imunitar.

S-a dovedit ca lavanda este eficienta pentru tratarea migrenelor, datorita componentelor chimice active care actioneaza intr-o forma analgezica (ameliorare durere) si antiinflamatoare. De asemenea, lavanda actioneaza ca un sedativ usor, ajutand persoanele care sufera de insomnie sau de tulburari de somn; lipsa somnului fiind un alt factor declansator pentru durerile de cap. Un alt ulei esential recunoscut pentru efectul calmant, care amelioreaza durerea este cel de rozmarin. Atat uleiul esential de lavanda cat si cel de rozmarin sunt utilizate pentru a trata simptomele premenstruale si dezechilibrele hormonale, inclusiv durerile de cap si migrenele.

Stresul reprezinta un alt factor major de declansare a durerii de cap, care poate fi redus prin utilizarea uleiului de lavanda, menta, portocala.

In plus, atunci cand utilizati uleiuri esentiale pentru dureri de cap prin difuzare, acestea nu produc efecte secundare si detineti controlul complet asupra dozei pe care o utlizati.

Acest articol exploreaza cateva dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru tratarea durerilor de cap, sustinute de dovezi stiintifice.

Ce uleiuri folosim?

Uleiul esential de menta (Peppermint)

Chiar si mirosul uleiului esential de menta ajuta la revigorarea simturilor si calmarea nervilor. Efectul de racorire datorat mentolului, blocheaza semnalele de durere prin intermediul senzorilor pielii, maduvei spinarii si a diferitelor tracturi nervoase. In plus, uleiul de menta are un efect relaxant asupra muschilor si de stimulare a fluxului sanguin Aplicarea uleiului esential de menta (diluat cu un ulei de baza purtator) pe frunte si pe tample are un efect revigorant, analgezic si decongestionant, calmand in mod eficient o durere de cap datorata tensiunii. [1].[2] [3] 
Utilizarea acestui ulei esential este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, ESCOP[4]. Un studiu clinic[5] a demonstrat eficacitatea uleiului esential de menta extern pentru a reduce durerea de cap de tensiune. Conform rezultatelor acestui studiu, efectuarea unui masaj circular cu solutie de etanol care contine 10% ulei esential de menta ar calma durerile de cap, precum o doza de 1,000 mg de acetaminofen (paracetamol).

Preoprietatile relaxante ale uleiului esential de musetel, busuioc sau Ylang-Ylang pot fi folosite pentru a completa sinergia.

Uleiul esential de eucalipt

Uleiul esential de eucalipt are proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatorii si este foarte bun pentru afectiunile respiratorii, acumularea de mucus si nas infundat. Mai ales in tratarea gripei si racelii, uleiul de eucalipt este foarte util.

 Functioneaza ca expectorant – ajuta la curatarea corpului de toxine si microorganisme daunatoare. De asemenea,  deschide caile respiratorii nazale si elimina presiunea sinusurilor care pot produce o durere de cap[6], [7] 

Proprietatea analgezica a uleiului esential de eucalipt, datorata in parte prezentei eucaliptolului in frunzele arborelui, relaxeaza muschii, ajuta la eliberarea stresului si relaxeaza mental. Toate acestea imbunatatind echilibrul emotional si starea de spirit.

Un studiu[8] a aratat ca inhalarea uleiului esential de eucalipt poate reduce durerea, favoriza stabilitatea emotionala si reduce tensiunea arteriala: aceste efecte sunt benefice pentru persoanele cu dureri de cap de tensiune

Uleiul esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda are multe calitati terapeutice si de vindecare.

Ajuta la relaxarea corpului si este foarte eficient impotriva durerilor de cap provocate de afectiuni neurologice, cum ar fi depresia, anxietatea si stresul. Aceasta influenteaza sistemul limbic datorita principalele sale componente, linalool si linalil. Datorita efectului linistitor si calmant ajuta la o mai buna gestionare a stresului. Functioneaza ca un agent sedativ, antidepresiv, anti-anxietat, anxiolitic, anticonvulsivant si calmant.

Beneficiile uleiului de lavanda includ ameliorarea sentimentelor de neliniste si a tulburarilor de somn, doua simptome cauzatoare de dureri de cap.

Uleiul de lavanda controleaza de asemenea nivelurile de serotonina, ajutand la calmarea sistemului nervos care poate produce migrene.[9][10] Serotonina este un neurotransmitator care regleaza durerea. Persoanele care sufera de migrene si alte tipuri de dureri de cap au adesea niveluri scazute de serotonina.

Mai ales in stadiile incipiente ale durerii de cap, uleiul de lavanda este foarte util.

Uleiul esential majoran

Extras din florile si frunzele de marjoram (Origanum majorana), uleiul de marjoram esential are o aroma placuta si creeaza o senzatie linistitoare, de incalzire. Acest ulei esential este deosebit de benefic in tratarea migrenelor. De asemenea, va poate ajuta sa adormiti

Uleiul esential de rozmarin (Rosemary)

Uleiul esential de rozmarin este folosit in tratarea durerilor de cap datorita proprietatilor sale stimulatoare, anti-inflamatorii si analgezice. Ea are un efect calmant, reduce simptome precum tensiunea musculara, durerile de cap si convulsiile si pot contribui la imbunatatirea calitatii somnului. Utilizarea interna a uleiului esential de rozmarin contribuie la atenuarea simptomelor de sevraj cauzate de dependenta, greata. [11] Uleiul din rozmarin reduce de asemenea stresul si declansatorii emotionali care pot provoca dureri de cap. De asemenea, ajuta digestia si calmeaza problemele gastrice, care pot fi factori declansatori ai unei dureri de cap severe. Vezi studii [12]
Ajuta la tensiunea musculara, stimuleaza circulatia sangelui si amelioreaza durerea. Utilizat in aromoterapie, uleiul esential de rozmarin ajuta la calmarea durerilor de cap si a migrenelor.  Sinergia dintre uleiurile esentiale de rozmarin, busuioc, lavanda este foarte util pentru anxietate.

Uleiul esential de musetel

Uleiul esential de musetel este un alt ulei esential utilizat pentru ameliorarea durerilor de cap pe timp de noapte, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, neuroprotective si sedative. Uleiul de musetel induce de asemenea relaxarea si poate trata afectiunile legate de durerile de cap cum ar fi depresia, tensiunea nervoasa si iritabilitatea. [13]

Acest ulei ajuta impotriva migrenei a durerilor de cap cauzate de modificarile hormonale.

Uleiul esential de busuioc (Basil)

Uleiul esential de busuioc are un parfum proaspat, verde si este unul dintre cele mai versatile uleiuri. Pe langa efectele linistitoare, uleiul esential de busuioc poate, de asemenea, sa calmeze tensiunea din zona capului si gatului. De asemenea, va poate ajuta sa va relaxati inainte de culcare si sa va imbunatatiti calitatea somnului 

 Alte uleiuri esentiale

Exista, de asemenea, alte uleiuri esentiale care amelioreaza durerile de cap sau migrenele: helichrysum, spearmint, lemn de santal, bergamot, cuisoare, tamaie, ghimbir, neroli, iasomie, smirna, marjoram dulce, cimbrul, salvie, trandafir, lemongrass, grapefruit, chimen si citronella

Metode de folosire

Sunt atat de usor de folosit! Pentru a utiliza uleiuri esentiale pentru durerile de cap, puteti utiliza metodele urmatoare:

Inhalarea aburilor

Umpleti o cratita medie cu apa si aduceti apa la fierbere. Apoi scoateti vasul din soba si adaugati 12 picaturi de ulei esential si amestecati bine.Inclinati-va capul peste oala si puneti un prosop peste cap si oala, astfel incat sa nu scape abur. O distanta sigura trebuie mentinuta intre cap si vas, pentru a evita oparirea prin abur.Apoi inhalati aburul in crestere timp de 10 pana la 15 minute adanc prin nas. Aplicatia poate fi repetata de doua ori pe zi.

Masaj

Se amesteca 2 linguri ulei purtator cu 8 pana la 10 picaturi de ulei esential selectat si se amesteca. Apoi, inmuiati o discheta de bumbac sau direct cu degetele si masati usor fruntea si tamplele. De asemenea, pot fi masate scalpul si gatul.

Inhalarea directa

Deschideti o sticla de ulei esential si tineti flaconul la 5 pana la 10 cm sub nas. Timp de 10 pana la 15 minute, inspirati uleiul prin nas.

Compresa

Compresie rece sau calda cu uleiuri esentiale. Adaugati 8-10 picaturi de ulei esential selectat in 1 cana de apa rece. Inmuiti o carpa de bumbac curata in apa, inlaturati usor excesul de apa si asezati carpa pe zonele dureroase. Cand panza se incalzeste/raceste, operatiunea poate fi repetata. 

Metode de folosire in functie de tipul de durere​

MIGRENA

Migrena este o durere de cap pulsatila unilaterala care apare in crize moderate pana la severe. Poate fi insotita de greata si sensibilitate sporita zgomot, diverse mirosuri, lumina si probleme de vedere. Aproximativ o treime din persoanele cu migrena sufera de o “aura”, cu tulburari vizuale si senzoriale tranzitorii. Factorii care declanseaza migrenele sunt foarte variate: lipsa somnului, mesele sarite sau, dimpotriva, prea bogate, consumul anumitor alimente (cum ar fi alcoolul, cafeaua si ciocolata), de stres, anxietate si modificari hormonale.

Masaj

  • cu ulei esential de lavanda sau menta pe tample si pe spatele gatului. 
  • Roll-on PastTense aplicat pe frunte, tample și la baza craniului 

Compresa calda½ ceasca de apa calda10 picaturi de ulei esential (folosite in orice combinatie; de ex. ghimbir, lavanda)Se amesteca apa cu uleiurile esentiale intr-un vas de sticla sau ceramic. Asezati un prosop pe suprafata apei si lasati-o sa se imbibe. Scoateti carpa si stoarceti-o pana cand nu mai picura. Puneti compresa calda pe frunte si tineti-o pana cand se raceste. Repetati cat este necesar pentru a reduce migrena. (Nota: Caldura ajuta la reglarea temperaturii corpului si la dilatarea vaselor de sange.) 

Intern

  • Luati o singura picatura de ulei de rozmarin intern, adaugand-o in ceai, apa sau supa. 
  • Aplicati 1 picatura de ulei de tamaie pe cerul gurii.
  • 1 singura picatura de Copaiba sublingual.

Topic

  • Pentru a reduce durerea, amestecati doua picaturi de ulei de rozmarin cu doua picaturi de ulei de menta si o lingurita de ulei de cocos si masati-l pe temple, frunte si pe spate.

DUREREA ACUTA LA NIVELUL CAPULUI

Pentru cele mai bune rezultate, un masaj al scalpului ar trebui sa fie facut de altcineva. Aceasta formula foloseste uleiuri esentiale pentru masajul scalpului, urmat de o spalare calda sau rece a capului, dupa preferine.

Uleiuri esentiale de: 40 picaturi menta, 40 lavanda, 40 Cilantro, 20 pin, 20 ghimbir.  Combinati aceste uleiuri esentiale intr-un recipient din sticla de 30 ml: Aloe vera gel ¼ – ½ , Uleiul purtator (de exemplu, susan, caise ½ )

CEFALEEA DE TENSIUNE

Tensiunea de cap de tensiune este definita ca o durere persistenta, difuza, de lunga durata, fara greata sau varsaturi, care este asociata cu dificultate de concentrare. Se produce la sfarsitul zilei si este adesea legata de stres, oboseala sau stres psihologic.

 Acest tip de cefalee apare in asociere cu contractia musculara a gatului, a umerilor si a muschilor scalpului. Poate aparea din cauza tensiunii emotionale care declanseaza tensiunea musculara sau poate rezulta dintr-un spasm muscular din cauza tonusului muscular slab sau a efortului pe muschii gatului, cum ar fi lucrul la calculator toata ziua. Unele persoane pot, de asemenea, sa-si inclesteze inconstient dintii, sa-si tina respiratia si / sau sa detina o tensiune semnificativa in gat, spate si umeri in timp ce lucreaza si gandesc. 

Topic:

  • Pentru a imbunatati circulatia sangelui, reduce durerea si echilibra tensiunea, diluati 2-3 picaturi de ulei de menta cu ulei de cocos si masati-l in umeri, pe frunte si pe spate.  Uleiul esential de menta poate fi inlocuit cu ulei esential de eucalipt sau musetel.    
  • Pentru a reduce stresul sau durerile de cap datorate tensiunii arteriale, aplica ulei de lavanda topic pe partea din spate a gatului, a tamplelor si a incheieturilor.       
  • Roll-on PastTense aplicat pe frunte, tample și la baza craniului        

Compresa rece: 1 cana de apa rece 5 picaturi de ulei esential de mentaSe amesteca apa cu uleiul de menta intr-un vas mic din sticla. Asezati un prosop pe suprafata apei si lasati-o sa se imibe bine. Scoateti carpa si stoarceti-o pana cand nu mai picura. Asezati prosopul rece pe frunte. Lasati-l acolo pana ajunge la temperatura camerei. Repetati cat este necesar pentru a reduce cefaleea. Baie: Pentru a limpezi mintea, adaugati 5-10 picaturi de ulei de lavanda intr-o baie cu apa calda  

DifuzorPentru a reduce tensiunea musculara, imbunatati starea de spirit, ajuta la somn si reduce stresul, difuzeaza 5 picaturi de ulei de lavanda acasa sau la birou. 

CadaPentru a va relaxa corpul si mintea, adaugati cinci pana la 10 picaturi de ulei de lavanda intr-o baie de apa calda si respirati profund, astfel incat proprietatile sedative sa aiba efect si sa reduca cefaleea.

Creion nazal7 picaturi menta, 6 picaturi lavanda 

CEFALEEA PRODUSA DE SINUZITA

Durerile de cap sinusale (sinuzita) apar cand membranele mucoasei se inflameaza. Durerea este localizata in zona fruntii, obrajilor sau in jurul ochilor; poate fi si unilaterala, adica doar pe o parte a capului sau bilaterala, in ambele parti. 

Topic: pentru decongestie nazala si pentru ameliorarea tensiunii sinusale: ulei de eucalipt topic pe piept, partea de sus a nasului si tample. 

 Eliminarea acumularilor nazale si curatarea cailor respiratorii – ameliorarea tensiunii sinusale care conduce la o durere de cap sau migrena. Se dilueaza 2-4 picaturi de ulei de eucalipt cu un ulei de purtator si se aplica local pe piept, spate,  gat, pe tample si frunte. Se dilueaza intre doua si patru picaturi de ulei esential de eucalipt cu un ulei vegetal neutru si se aplica amestecul topic pe torsul, gatul, temele si fruntea pentru a se simti beneficiile. Aceasta tehnica ajuta la eliminarea congestiei nazale, care ajuta la reducerea presiunii sinusale, care poate provoca dureri de cap sau declanseaza atacuri de migrena. 

CEFALEE CAUZATE DE NIVELUL SCAZUT DE ZAHAR DIN SANGE

TopicCombinati parti egale de lavanda, rozmarin si ulei de nuca de cocos si aplicati local pe partea din spate a gatului, a templelor si a fruntii. Intern: O picatura de rozmarin cu paine sau o ceasca de supa.

Precautii si siguranta

Este important de observat ca multi pacienti care sufera de cefalee sunt sensibili la mirosuri, deci este indicati sa testati mai intai uleiul esential pe un disc de bumbac pentru a vedea daca mirosul este agravant. 

Cand utilizati aceste uleiuri esentiale pentru dureri de cap, in special in zone sensibile cum ar fi nasul si fruntea, este mai bine sa diluati mai intai uleiul cu un ulei de baza purtator. 

Daca nu ati utilizat niciodata un ulei inainte, efectuati un test cutanat pe o suprafata mica de piele inainte de a aplica pe suprafete mai mari.

Daca utilizati aceste uleiuri pe plan intern, amintiti-va ca „Less is more” iar 1-2 picaturi sunt suficiente; perioada de admistrare sa nu depaseasca o perioada de patru saptamani

Surse, studii, cercetari

National Center for Biotechnology Information – NCBI
[1] NCBI, Effectiveness of Oleum menthae piperitae and paracetamol in therapy of headache of the tension type
Conform cercetarilor publicate in revista germana Der Nervenarzt in 1996, 41 de pacienti (si 164 migrene) au fost analizati intr-un studiu controlat cu placebo, dublu-orb, crossover. Uleiul esential de menta a fost aplicat local timp de 15 si 30 de minute dupa aparitia unei dureri de cap. Participantii au raportat ameliorarea durerii , uleiul de menta dovedindu-se a fi o alternativa bine tolerata si rentabila fata de terapiile uzuale de cefalee. De asemenea, nu au fost raportate reactii adverse adverse dupa tratamentul cu menta.
[2] NCBI, Essential plant oils and headache mechanisms. Un alt studiu important a fost realizat in 1995, publicat in Jurnalul International de Fitoterapie si Phytopharmacology. 32 participanti sanatosi au fost evaluati, iar tratamentul cu ulei esential a fost investigat prin compararea masuratorilor initiale cu masuratorile din timpul tratamentului. Pentru tratament a  fost folosita o combinatie din ulei  esential de menta, ulei esential de eucalipt si etanol. Cercetatorii au folosit un mic burete pentru a aplica acest amestec, care are un efect de relaxare musculara si relaxanta mentala, pe fruntile si tamplele participantilor. Cand menta a fost amestecat cu etanol doar, cercetatorii au descoperit ca reduce sensibilitatea in timpul unei dureri de cap.
[3] Science Direct, Essential plant oils and headache mechanisms,  Un studiu publicat in revista Phytomedicine in 1995 a constatat ca amestecul de ulei de menta si etanol a fost un tratament eficient in reducerea durerilor de cap la 32 de persoane.
[4]  Din 1978 pana in 1994, Comisia E a reunit 24 de specialisti recunoscuti in medicina, farmacologie, toxicologie, farmacie si medicina pe baza de plante. Timp de aproape saisprezece ani, expertii au evaluat 360 de plante pe baza unei documentatii extinse, inclusiv analize chimice, studii experimentale, epidemiologice, farmacologice, toxicologice si clinice.
[5]  Göbel H, Fresenius J, Heinze A, Dworschak M, Soyka D. Effectiveness of Oleum menthae piperitae and paracetamol in therapy of headache of the tension type. 1996 Aug: 67(8):672-81.
[6] Effect of Eucalyptus Oil Inhalation on Pain and Inflammatory Responses after Total Knee Replacement: A Randomized Clinical Trial  Un studiu clinic publicat in Medicina Alterantiva – Bazata pe Dovezi arata ca inhalarea uleiului de eucalipt poate scadea durerea si tensiunea arteriala a unei persoane. Studiul a implicat 52 de pacienti care au suferit recent o interventie chirurgicala. Tratamentul cu ulei de eucalipt a favorizat stabilitatea emotionala pacientilor, a redus formarea edemului si a avut efecte antiinflamatorii. Aceste efecte de reducere a durerii si de relaxare pot fi benefice pentru persoanele care sufera de dureri de cap de tensiune.
[7] Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs  Un studiu realizat in Israel in 2011, a evaluat eficacitatea uleiului de eucalipt atunci cand este utilizat de catre pacientii cu afectiuni respiratorii care pot duce la tuse, durere in gat si dureri de cap. Pacientii au raportat ca uleiul din eucalipt a imbunatatit respiratia si a diminuat congestia nazala. Cercetatorii au raportat ca uleiul prezinta efecte antiinflamatorii atunci cand este utilizat pentru tratamentul afectiunilor respiratorii. A prezentat proprietati antibacteriene, antivirale si antimicrobiene care amelioreaza presiunea sinusala cauzata de un agent inflamator
[8] Effect of Eucalyptus Oil Inhalation on Pain and Inflammatory Responses after Total Knee Replacement: A Randomized Clinical Trial
[9]  Lavender and the Nervous System
[10] NCBI, Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial   Un studiu publicat in 2012 de Neurologia Europeana a constatat ca uleiul esential de lavanda reprezinta modalitate eficienta si sigura in trqatarea migrenei. 47 de participanti au fost investigati in acest studiu clinic controlat cu placebo. Grupul de tratament a inhalat ulei de lavanda timp de 15 minute in timpul migrenei. Pacientii au fost apoi rugati sa-si inregistreze severitatea durerii de cap si simptomele asociate in intervale de 30 de minute timp de doua ore. Diferenta dintre grupurile de control si cele de tratament a fost statistic semnificativa. Din cele 129 de cazuri de cefalee din grupul de tratament, 92 au raspuns in totalitate sau partial la inhalarea uleiului essential de lavand. In grupul de control, 32 din 68 au inregistrat ca atacurile de cefalee au raspuns la placebo; procentul respondentilor a fost semnificativ mai mare in grupul cu lavanda decat grupul placebo.
[11] Beneficial Effects of Rosmarinus Officinalis for Treatment of Opium Withdrawal Syndrome during Addiction Treatment Programs: A Clinical Trial
Un studiu interesant din 2013 publicat in Addiction and Health a evaluat eficacitatea uleiului esential de rozmarin ca forma de terapie pe baza de plante pentru ameliorarea simptomelor cauzate de intreruperea abuzului de opium. Unele simptome de absenta opiumului constau in dispozitie disforica, greata, dureri musculare, dureri de cap, febra si insomnie. S-a dovedit ca tratamentul cu rozmarin reduce aceste simptome atunci cand a fost administrat intern timp de patru saptamani. Reducerea tensiunii arteriale si a durerilor musculare, atenuarea durerii, imbunatatirea tiparelor de dormit si a convulsiilor tratate.
[12] NCBI, Suppression of LPS-induced inflammatory activities by Rosmarinus officinalis L.
[13]  Science Direct, Potential effect and mechanism of action of topical chamomile (Matricaria chammomila L.) oil on migraine headache: A medical hypothesis  Intr-un articol publicat in revista Medical Hypotheses in 2014, cercetatorii au emis ipoteza ca uleiul de musetel ar putea ajuta la ameliorarea durerii de cap si migrenelor

Scroll to Top