Difuzarea in siguranta a uleiurilor esentiale

Un difuzor de uleiuri esentiale este usor de utilizat si poate fi pus in dormitor, in camera de zi sau in orice spatiu. Difuzoarele  permit sa distribuirea molecule de ulei esential in aer prin vibratii foarte rapide. Difuzarea uleiului esential ne permite sa ne bucuram de beneficiile uleiurilor esentiale intr-o metoda sigura si benefica pentru intreaga familie.

Iata cateva beneficii ale utilizarii difuzoarelor de ulei esential:

 • Purificarea si dezinfectarea aerului de virusi, patogeni si bacterii
 • Creeaza atmosfera pentru aromoterapie
 • Reducerea stresului si a anxietatii
 • Raspandirea parfumului placut in incapere
 • Numeroase beneficii pentru sanatate 

Atunci cand sunt inhalate se absorb in proportie de 75-80%, iar cand le aplicam topic, doar 10-12%.

Pentru a putea beneficia de toate acestea, difuzarea uleiurilor esentiale trebuie efectuata in mod corespunzator. Cand achizitionati un difuzor pentru uleiuri esentiale, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va informati.

Cititi cu atentie instructiunile si ghidul de utilizare livrate impreuna cu dispozitivul, chiar daca exista o multime de informatii. Va fi nevoie de o singura utilizare, fara sa fiti informat in prealabil, pentru a provoca daune ireversibile difuzorului dvs.  

 

Daca sunt utilizate in  mod corespunzator, respectandu-se toate regulile de siguranta, inhalarea este considerata o metoda sigura de utilizare a uleiurilor, prezentand un nivel scazut de risc.  

Cate picaturi de ulei esential se pun in difuzor?

Doua picaturi de ulei esential sunt, de obicei, suficiente cand utilizati pentru prima data uleiurile esentiale in difuzor. Aceasta este cheia pentru a folosi uleiurile esentiale fara sa va copleseasca simturile. Este nevoie de ceva timp ca organismul dvs. sa se obisnuiasca cu uleiurile atunci cand utilizati prima data. Pe masura ce difuzati mai des, puteti sa mariti numarul de picaturi, fara a depasi limita recomandata.

In medie se pun in jur de 5 picaturi

Este inutil sa puneti prea multe picaturi de uleiuri esentiale, crezand ca, in mod eronat,  cu cat sunt mai multe, cu atat atmosfera va fi mai curata sau vor fi mai eficiente din punct de vedere terapeutic. Cateva picaturi sunt suficiente pentru a crea o atmosfera relaxanta, pentru a avea efectul terapeutic dorit sau pentru dezinfectare! 

Pot sa utilizez orice ulei esential in difuzor?

Nu toate uleiurile esentiale sunt recomandate pentru difuzare.

Atentie la difuzarea uleiurilor esentiale care pot irita membranele mucoase, precum cuisoare, scortisoara, lemongrass, oregano, ulei de cimbru[1].  Incepeti sa utilizati cantitati mici (1,2 picaturi) pentru difuzarea uleiurilor,  pentru a va putea testa reactia. Daca aveti orice nelamurire cu privire la utilizarea uleiurilor esentiale, adresati-va unei persoane avizata in aromaterapie.

Daca aveti alergii, astm sau o afectiune similara, puteti constata ca difuzarea uleiurilor esentiale, care au parfumuri puternice, poate declansa reactie respiratorie. Opriti inhalarea sau difuzarea uleiurilor esentiale, daca este cazul.

Uleiuri mai putin iritante la inhalare: menta, lavanda, tea tree, eucalipt, musetel [2].   

Cat timp trebuie sa difuzez pentru cele mai bune efecte?

In camerele unde sunt copii, nu utilizati niciodata difuzorul mai mult de 5 minute. Difuzati-le cu 10 minute inainte de a intra in camera si alegeti uleiuri esentiale mai blande.

Este recomandat sa nu difuzati in mod continuu uleiuri esentiale, deoarece acest lucru va duce la saturarea aerului cu molecule aromatice si va poate afecta sanatatea.

Acordati atentie recomandarilor fiecarui ulei esential. Fiecare ulei are un timp de difuzare recomandat si, de asemenea, o frecventa de utilizare. Avand in vedere acest lucru, daca amestecati uleiuri esentiale in difuzor, este de dorit sa utilizati intotdeauna timpul de difuzare recomandat pentru cel mai scurt interval de timp. Deci, daca amestecati un ulei care are un timp de difuzare recomandat de pana la o ora cu un alt ulei esential care recomanda difuzarea timp de pana la 30 de minute, atunci ar trebui sa difuzati amestecul timp de 30 de minute.

Utilizati un difuzor timp de aproximativ 30-45 de minute pentru a obtine cea buna eficienta. Puteti achizitiona un difuzor care are un opritor automat dupa aproximativ 20-30 de minute de utilizare, ceea ce inseamna ca se va opri singur.

Nu lasati difuzorul conectat peste noapte.

Nu lasati in incapere un difuzor sa functioneze nesupravegheat.   

Verificati numele si compozitia uleiului esential difuzat

Cumparati un ulei esential numai daca sticla specifica numele complet, in limba latina. In acest fel stiti ca aveti de-a face cu planta potrivita si sa nu vor fi confuzii. „Numele exact este foarte important, deoarece in spatele aceleiasi specii, uleiurile esentiale pot avea componente chimice diferite”[3].

„Celelalte informatii care trebuie verificate inainte de cumparare sunt: 100% natural, 100% pur si 100% integral” [4] Acest lucru va asigura ca uleiul esential nu contine si alte substante, distilarea a fost facuta in mod corespunzator si ca uleiul esential contine toti compusii, chiar si cei mai putin volatili.   

Cum curatam difuzorul?

 • Puneti jumatate din cantitate de apa in rezervor
 • Adaugati o lingura cu otet alb
 • Porniti difuzorul si lasati-l sa functioneze 3-5 minute
 • Goliti rezervorul
 • Stergeti toate componentele cu o carpa de bumbac inmuiata in otet; puteti folosi un betisor de urechi pentru locurile mai geru accesibile
 • Clatiti cu apa
 • Stergeti toate componentele cu o carpa de bumbac uscata

Cum intretinem difuzorul pentru ulei esential?

Veti dori sa pastrati difuzorul in stare perfecta de functionare, astfel incat sa va puteti bucura de el o perioada lunga de timp. Urmati aceste sfaturi de utilizare si curatare pentru a avea grija de difuzorul dvs.

 Asigurati-va ca goliti difuzorul si il pastrati uscat si curat, dupa fiecare utilizare. Deconectati difuzorul inainte de curatare. Curatati placa de difuzie dupa fiecare utilizare. In cazul in care placa difuzorului incepe sa prezinte o acumulare de uleiuri esentiale, curatati cu un disc de bumbac imbibat in alcool. Puteti curata capacul difuzorului cu sapun si apa.

Pentru a pastra calitatea difuzorului dvs., indiferent de model, asigurati-va ca il utilizati in mod regulat; in caz contrar, uleiurile esentiale ramase pot sa se oxideze si sa afecteze functionarea corecta a dispozitivului prin blocarea acestuia.

Curatati periodic difuzorul dvs, pentru a-l ajuta sa functioneze eficient si pentru a preveni acumularea de mucegai sau bacterii.  

Precautii si siguranta

Pentru a utiliza in siguranta difuzorul dumneavoastra de ulei esential, trebuie sa luati in considerare cateva precautii

Verificati daca uleiul esential ales de dvs. este recomandat sa fie difuzat.

Difuzati numai uleiuri esentiale pure, organice.

Asigurati-va ca puneti intotdeauna difuzorul pe o suprafata plana, pentru a asigura stabilitatea acestuia.

Pastrati toate uleiurile esentiale departe de flacari (lumanari, gaze etc.) deoarece acestea pot fi foarte inflamabile.

Difuzorul nu trebuie plasat pe o suprafata de incalzire, cum ar fi un radiator.

Asigurati-va ca incaperea are o buna ventilatie. Deschideti ferestrele daca parfumul devine prea intens.

Concentratia foarte ridicata a uleiurilor esentiale si a compusilor volatili pe care acestia le elibereaza in aer cand este utilizata in difuzoare sau spray-uri, poate reprezenta pericole reale pentru persoanele sensibile, de la o simpla iritare la o reactie toxica. Prin urmare, este esential sa solicitati sfatul unei persoane avizate inainte de utilizare.

Nu difuzati uleiurile in jurul nou-nascutilor, copiilor de varsta mica, femeilor insarcinate sau care alapteaza sau animalelor de companie, cu exceptia cazului in care sunteti sigur ca sunt in siguranta, ca folositi uleiurile esentiale potrivite, in cantitatea recomandata.

Umpleti difuzorul cu o cantitate adecvata de apa si cititi cu atentie instructiunile.

Nu adaugati uleiuri purtatoare in difuzor.

Nu stati in ceata difuzorului.

Nu utilizati uleiuri esentiale intr-un umidificator, deoarece acestea nu sunt fabricate pentru utilizarea uleiurilor esentiale, cum ar fi difuzoarele. 

Alegeti difuzorul pentru aromaterapie in functie de necesitatile dvs.

Toate difuzoarele au un principiu similar de functionare indiferent de tehnologia lor: de a difuza in atmosfera particule de uleiuri esentiale, fara a le incalzi peste 40 ° C, pentru a nu degrada moleculele aromatice, care ar putea deveni toxice.

Alegeti difuzorul in functie de scop (de ex. terapeutic – dezinfectarea aerului, prevenirea virozelor), suprafata.

Scroll to Top