Beneficiile uleiului esential de menta (Peppermint)

DENUMIRE STIINTIFICA: Mentha piperita
PARTEA FOLOSITA DIN PLANTA: Toata planta
METODA DE EXTRACTIE: Distilare cu abur
DESCRIERE AROMA: Mentolat, ierbos, proaspat
COMPONENTE CHIMICE PRINCIPALE: Mentol, mentone, eucalyptol
UTILIZARE: Aromatic, Topic, Intern

Uleiul esential de menta este obtinut prin distilarea cu abur a partilor aeriene al plantei (frunze si tulpini). Substantele fitochimice (substante utile ale plantei) gasite intr-un ulei esential de menta pur, de calitate medicinala sunt demne de remarcat. Acestea includ mentolul, care este cel mai abundent fitochimic din uleiul de menta, pana la 50%. Menta contine, de asemenea, flavonoide, in special eriocitrin, luteolin si hesperidin. Ca si in cazul multor plante, profilul fitochimic al menta variaza in functie de sezonul de recoltare si de conditiile de crestere a mediului. Pentru a profita la maximum de calitatile uleiului esential de menta, alegeti un ulei pur, de calitate.

Menta este un hibrid natural obtinut din menta de apa (Mentha aquatica) si spearmint (Mentha spicata) si a fost cultivat pentru prima data in Anglia la sfarsitul secolului al XVII-lea [1]. Din punct de vedere istoric, menta este considerate una dintre cele mai vechi plante medicinale folosite in Europa, fiind un remediu vechi si pentru culturile chinezesti si japoneze.  Planta medicinala a fost folosita ca remediu pentru indigestie din vremurile egiptene vechi. De fapt, frunzele de menta uscate au fost gasite in piramidele egiptene datand din 1000 b.c. Vechii greci si romani au apreciat-o ca pansament gastric pentru stomac. 

Aristotel mentioneaza ca menta poate fi folosita ca afrodisiac! Este mentionata si in mitologia greaca: nimfa Mentha (sau Minthe) a fost transformata intr-o planta frumos-mirositoare de catre Pluto, care s-a indragostit de ea si a dorit ca oamenii sa o aprecieze de ani de zile. 

 In secolul al XVIII-lea, menta a devenit populara in Europa de Vest ca remediu pentru greata, varsaturi, infectii respiratorii si tulburari menstruale. Menta a fost listata pentru prima data in Farmacopeea din Londra in 1721. 

In vremurile moderne apare in Farmacopeea Britanica ca remediu pentru colici intestinali, raceli, dureri menstruale. De asemenea, este utilizat frecvent pentru a creste nivelul de energie si pentru a imbunatati atat sanatatea pielii, cat si a parului. 

Astazi, uleiul esential de menta este apreciat pentru beneficiile sale antioxidante puternice, actiunii anti-tumorale, potentialul anti-alergen, calmarea durerii, ajuta relaxarea tractului gastro-intestinal si poate fi chemopreventiv [2], plus multe alte benficii enumerate mai jos.

Proprietati

Antibacterian, antiinflamator, antioxidant, antimicrobian

Indicatii de utilizare

Aromatic (rau de miscare, anxietate, blocarea plexului solar, bronsita, depresie, afectiuni respiratorii, nervozitate, sinuzita, spasmofilie, stres, tuse​)

Topic (anxietate, blocarea plexului solar, bronsita, cicatrice, afectiuni respiratorii, rani, spasmofilie, tuse, febra, otite, nevralgii, prurit, eczema, uticarie, iritatii ale pielii, palpitatii, cefalee)

Intern (afectiuni digestive, colica renala, prostatita, cistita, dismenoree, bronsita, afectiuni respiratorii, tuse)

Beneficiile uleiului esential de lamaie

Pentru sanatate

  • Proprietati antimicrobiene: Exista o serie de studii care atesta proprietatile antimicrobiene ale uleiului essential de menta, facandu-l excelent pentru vindecarea ranilor, infectii respiratorii, amigdalita, bronsita, laringita. Un studiu [3] a constatat ca uleiul de menta este puternic impotriva E. coli, inhiband bacteriile care prezinta rezistenta la medicamentele antibiotice, Shigella sonei, Staphylococcus aureus [4] si Micrococcus flavus.
  • Calmeaza durerile musculare si articulare. Uleiul esential de menta actioneaza ca un analgezic natural foarte eficient si relaxant muscular. De asemenea, are proprietati de racire, revigorant si antispasmodic. Un studiu [5] arata ca uleiul de menta aplicat topic are beneficii de reducere a durerii asociate cu fibromialgia si sindromul de durere miofasciala.
  • Sinuzita si alte afectiuni respiratorii. Inhalarea uleiului de menta ajuta la decongestia sinusurilor si calmeaza durerile de gat. Menta actioneaza ca un expectorant, contribuind la decongestionarea cailor respiratorii, subtierea mucusului, fiind unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru raceli, gripa, tuse, sinuzita, astm, bronsita si alte afectiuni respiratorii. Studiile de laborator arata ca compusii din uleiul esential de menta au proprietati antimicrobiene, antivirale si antioxidante, ceea ce inseamna ca poate ajuta si la combaterea infectiilor care duc la simptome care implica tractul respirator [6].
  • Febra In timp ce o febra usoara pana la gradul mediu este un raspuns imun normal si util atunci cand se lupta impotriva infectiei, temperaturile in exces de 40 Grade pot fi daunatoare organismului uman. Utilizati ulei de menta (impreuna cu asistenta medicala) pentru reducerea febrei periculoase. Aplicati 2 – 3 picaturi de ulei esential de menta pe frunte si pe tample, spate, gat, spate si / sau talpile picioarelor, unde uleiul se va absorbi rapid si va va ajuta sa aduceti temperatura corpului inapoi in intervalul de siguranta. Este recomandat sa diluati mai intai uleiul esential de menta cu un ulei purtator inainte de aplicare.
  • Alergia sezoniera uleiul esential menta este foarte eficient la relaxarea muschilor din tractul respirator (bronhodilatator natural) si ajuta la eliminarea factorilor alergeni, precum polenul, din tractul respirator. Este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru alergii datorita proprietatilor sale expectorante, decongestionant, antiinflamatoare si revigorante. Are proprietati naturale anti-histaminicesi nu va provoca somnolenta.Un studiu [7] de laborator a constatat ca mentolul a aratat o eficacitate terapeutica potentiala pentru tratamentul tulburarilor inflamatorii cronice, cum ar fi rinita alergica, colitasi astmul bronsic .
  • Uleiul esential de menta poate fi benefic persoanelor cu tuberculoza. Cercetatorii [8] au descoperit ca, atunci cand este inhalat, uleiul de menta poate ajuta la scaderea inflamatiei induse de tuberculoza si la prevenirea agravarii sau recurentei afectiunilor.
  • Calmeaza durerile de cap Uleiul de menta are capacitatea de a imbunatati circulatia, calmeaza intestinul si relaxeaza muschii tensionati. Toate aceste situatii pot provoca dureri de cap tensiune sau migrene, facand uleiul esential de menta unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru calmarea durerilor de cap. Un studiu clinic [9] efectuat de cercetatorii de la Clinica de Neurologie de la Universitatea din Kiel, Germania, a constatat ca o combinatie de ulei de menta, ulei de eucalipt are un “efect analgezic semnificativ, cu o reducere a sensibilitatii la durerile de cap”. Un alt studiu [10] a constatat ca tratamentul local cu ulei de menta a fost semnificativ mai eficace in tratamentul durerilor de cap decat un placebo. A fost de asemenea comparabila cu eficacitatea acidului acetilsalicilic (Aspirina) si paracetamolului (Tylenol). Uleiul esential de menta ajuta si la ameliorarea migrenelor. Un studiu iranian din 2010 privind mentolul a constatat ca durerea, greata si alte simptome asociate cu migrenele au fost mult imbunatatite prin aplicarea mentolului pe frunte si pe tamplele celor 35 de pacienti cu migrene.
  • Reduce greata post-operatorie [11], cezariana [12]. Este, de asemenea, eficient pentru greata si varsaturi induse de chimioterapie. Un studiu din 2013 a constatat ca menta, a redus intensitatea si frecventa greatilor asociate chimioterapiei.
  • Calmeaza senzatia de mancarime a pielii Cercetarile arata ca mentolul din uleiul esential de menta inhiba pruritul. Un studiu clinic [13] a demonstrate ca severitatea mancarimii in grupul tratat a aratat o diferenta statistica semnificativa in comparatie cu grupul placebo. Daca utilizati menta pe pielea sensibila, combinati-l cu ulei purtator. Puteti, combina ulei de menta cu ulei de lavanda pentru calmarea senzatiei de mancarime, deoarece lavanda are proprietati linistitoare.
  • Imbunatatiti sanatatea pielii. Uleiul esential de menta are efect calmant, emoliant, tonifiant si antiinflamator asupra pielii atunci cand este utilizat local. Uleiul de menta are, de asemenea, proprietati antiseptice si antimicrobiene. Este eficient atunci cand este folosit pentru varicela, pielea grasa, dermatita, inflamatia, pielea mancarii, arsuri solare [14]. 
  • Ameliorarea arsurilorsolare Uleiul esential de menta poate hidrata pielea arsa si poate calma durerea provocata de arsurile solare. Poate fi folosit si pentru prevenirea arsurilor solare. S-a constatat ca uleiul de menta are o valoare SPF (factor de protectie solara) mai mare decat majoritatea altor uleiuri esentiale, inclusiv Lavanda, Eucalipt, Tea Tree si Trandafir [15].
  • Infectii fungice. Cercetarile [16] au aratat ca produsele care contin ulei essential de menta exercita o activitate antimicotica puternica si au fost destul de eficiente impotriva Candida albicans
  • Tratamentul herpesului. Uleiul menta a facut parte din unele studii preliminare ca agent antiviral care poate reduce sansele de infectii si focare recurente.
  • Calmeaza durerea. Datorita in mare masura continutului de mentol, uleiul de menta este minunat pentru ameliorarea durerii. Uleiul de menta este recomandat pentru dureri musculare, articulatii dureroase, nevralgii, dentare, rani, fibromialgie si multe alte afectiuni dureroase. Se pare ca functioneaza nu numai prin intreruperea semnalului de durere din zona dureroasa a creierului, dar ajuta la calmarea durerii datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si analgezice.
  • Uleiul esential de menta are un efect benefic asupra virusului herpes simplexrezistent la medicamente atunci cand este aplicat topic. Datorita naturii sale lipofile, uleiul de menta este capabil sa treaca prin piele, facandu-l potential util impotriva infectiei cu herpes recurent [17].
  • Pierdere in greutate.  Ulei esential de menta are beneficii unice pentru pierderea in greutate si pentru metabolism. Este minunat pentru suprimarea poftelor si reducerea apetitului. Un studiu [18], a constatat ca inhalarea menta poate afecta direct centrul de satietate al creierului. Cu alte cuvinte, acest ulei esential puternic te poate ajuta sa mananci mai putin si sa te faca sa te simti multumit. Menta este mai eficienta decat orice alta aroma in crearea de serotonina in creier, care este legata de pofta de dulciuri. In plus, este excelent pentru o gama larga de probleme digestive si actioneaza ca un calmant pentru afectiunile stomacului, care pot influenta managementul greutatii si cresterea in greutate
  • Uleiul de menta este uimitor eficient pentru tractul digestiv. Cel putin noua studii au fost revizuite, acoperind mai mult de sapte sute de pacienti, iar concluzia a fost clara:  adminstrarea uleiului esential de menta este mult eficienta decat placebo cand vine vorba de durere si managementul simptomelor. In concluzia lor, cercetatorii de la Universitatea din Ontario au afirmat ca, “Ulei esential de menta este un tratament sigur si eficient pe termen scurt pentru sindromul intestinului iritabil (IBS). Studiile viitoare ar trebui sa evalueze eficacitatea si siguranta uitilizarii pe termen lung a uleiului esential de menta si eficacitatea acestuia fata de alte tratamente IBS, inclusiv antidepresive si medicamente antispasmodice”[19]. Exista multe studii privind uleiul de menta si capacitatea sa de a ameliora simptomele sindromul intestinului iritabil [20],[21](sangerari abdominale reduse, dureri abdominale sau disconfort, diaree, constipatie,urgenta la defecare). Menta are proprietati antispasmodice puternice, care este probabil motivul pentru care functioneaza atat de bine. Este eficient pentru dureri de stomac, flatulenta si diaree, reduce spasmele din colon, relaxeaza muschii intestinelor si poate ajuta la reducerea balonarii [22] 
  • Tratamentul infectiei tractului urinar. Desi este folosit in mod traditional, cercetarea stiintifica formala este in curs de desfasurare pentru a intelege detaliile acestui atribut specific. Uleiul esential de menta are o multitudine de calitati antibacteriene, motivul principal care reduce efectele si frecventa infectiilor tractului urinar.
  • Intareste imunitatea. Uleiul de menta poate stimula imunitatea unei persoane fata de diferite boli si este frecvent utilizat de persoanele cu un sistem imunitar slab sau care par sa sufere frecvent de boli. Uleiul essential de menta este cunoscut, ca avand efecte antivirale, antibacteriene si antifungice puternice, motiv pentru care este utilizat in multe tratamente alternative. Acesta este compus din camfor, mentol si carvacrol, care sunt rezistenti la anumite tulpini bacteriene periculoase precum infectiile cu E. coli, salmonella si stafilococ.
  • Imbunatateste circulatia sangelui. Efectele stimulative ale uleiului de menta au aratat ca stimuleaza circulatia sangelui. Studiile [23] au aratat ca, de indata ce vaporii de ulei esential ating terminatiilor nervoase olfactive, exista o crestere instantanee a ratei pulsului si a circulatiei sanguine. Efectul stimulativ al cresterii circulatiei sanguine ajuta la oxigenarea organelor organismului si la stimularea metabolismului. Acest fapt conduce la o functie cognitiva superioara si protectie impotriva bolilor degenerative neuronale cum ar fi Alzheimer si dementa. In plus, cresterea circulatiei sanguine poate impiedica diabeticii sa sufere de complicatii pe care sunt deja in pericol datorita dezechilibrelor lor la nivel de glucoza.
  • Cresterea energiei si imbunatatirea performantei sportive. O alternativa netoxica la bauturile energizante periculoase poate fi uleiul essential de menta. Poate fi folosit pentru a imbunatati performanta fizica, indiferent daca aveti nevoie de putina forta in timpul antrenamentelor saptamanale sau daca va antrenati pentru un eveniment atletic. Cercetatorii [24]au observat imbunatatiri semnificative in toate variabilele testate la ingerarea uleiului de menta (o crestere semnificativa a cantitatii de aer expirat din plamani, a debitului de varf al respiratiei si a debitului de expiratie maxima, ceea ce sugereaza ca uleiul de menta poate avea un efect pozitiv asupra muschilor)
  • Calmeaza colicii. Exista studii [25]. care sugereaza ca uleiul esential de menta poate fi util ca un remediu natural pentru colici. Conform acestora, utilizarea uleiului de menta este la fel de eficienta ca si medicamentul Simethione pentru tratarea colici infantile, fara efectele secundare asociate cu medicamentele prescrise. Inainte de a utiliza ulei esential pe copilul dumneavoastra, este recomandat sa discutati acest plan de tratament cu medicul pediatru al copilului dumneavoastra.
  • Agent potential anti-cancer. Desi sunt necesare mai multe cercetari in acest domeniu, unele studii de laborator indica faptul ca uleiul esential menta poate fi util ca agent anticanceros. O mare parte din beneficiile anti-cancer ale menta se datoreaza continutului sau fitochimic. Limonenul, beta-pinenul si beta-cariofilena sunt toate fitochimicale foarte anti-canceroase, cu o multitudine de cercetari anti-cancer asupra lor.
    • Un astfel de studiu [26] a constatat ca mentolul inhiba cresterea cancerului de prostata prin inducerea distrugerii celulare si reglarea proceselor celulare. Doua studii au raportat in 2012 ca mentolul are activitate citotoxica si inhiba proliferarea (raspandirea) celulelor cancerului de prostata.
    • Intr-un studiu pe animale din 2012 raportat in revista PloS One, uleiul de menta a avut efecte citotoxice impotriva carcinomului pulmonar, a leucemiei si a celulelor canceroase gastrice. Aceeasi cercetare a indicat ca menta a fost un antiinflamator puternic, important in cancer deoarece cancerul este un proces pro-inflamator in organism. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca uleiul esential de menta are proprietati antioxidante.
    • Un alt studiu efectuat pe animale, raportat in 2014 in Journal of Oral Patology & Medicine, a constatat ca menta a inhibat initierea si dezvoltarea cancerului la soareci. De asemenea, a aratat ca uleiul de menta are un efect chemopreventiv (“chemo” inseamna cancer).
    • Un studiu [27] a constatat ca alcoolul perilil (una dintre substantele fitochimice din menta) a fost eficient  pentru cei cu tumori cerebrale maligne. Acesti cercetatori au fost de acord cu faptul ca alcoolul perililic a avut activitate chemopreventiva, a suprimat cresterea tumorala si a avut proprietati antiangiogenice (adica opreste formarea de noi vase de sange la nivelul tumorilor) atat la animale, cat si la oameni.
    • Un studiu mai vechi din 2011 in vitro (tubul de testare) raportat in Jurnalul Intern de Toxicologie a indicat ca menta a avut activitate citotoxica (“cyto” inseamna celula).
    • Uleiul de menta poate ajuta la tratarea senzatiei de grata indus de chimioterapie. Acesta poate, de asemenea, ajuta la tratarea bufeurilor la femeile care primesc tratament pentru cancerul de san [28]
    • Pacientii cu cancer sufera de diferite efecte secundare, care pot fi reduse prin metode alternative. Sunt utilizate in aromaterapie uleiuri esentiale pentru reducerea agoniei pacientilor cu cancer de creier [29]
  • Neuroprotector. Cercetarile [30] au constatat ca menta a jucat un rol semnificativ in protejarea neuronilor de daunele cauzate de radiatii. 
 
 
 

Psiho-emotional

  • Anxietate, depresie, nervozitate, spasmofilie,
  • Sporeste concentrarea
  • Purifica mintea de obsesii si griji
  • Uleiul esential de menta poate contribui la imbunatatirea memoriei si vigilentei atunci cand este inhalat [31]
  • Elimina stresul si probleme ale sistemului nervos. Datorita efectelor sale energizante, uleiul de menta este folosit pentru a ajuta la gestionarea stresului, pentru a trata tulburarile nervoase si oboseala mentala. Studiile [32] sugereaza ca uleiul esential poate avea un efect similar cu psihostimulantele.
  • Energizant, revigorant natural – poate fi folosit in excursii sau cand simtiti energia scazuta
  • imbunatateste concentrarea si vigilenta

Casa si gradina

Repelente pentru insecte [38]. Repelente pentru tantari [39]

Frumusete si intretinere

  • Tratamentul acneei Acest agent antimicrobian ajuta la curatarea in mod natural a acneei, mentinand pielea libera de orice alergeni sau bacterii care cauzeaza cosuri.
  • Intretine sanatatea orala, previne respiratia urat mirositoare. Utilizat de peste 1000 de ani, uleiul de menta a fost folosit pentru a improspata in mod natural respiratia. Acest lucru se datoreaza, probabil, modului in care uleiul de menta distruge bacteriile si ciupercile care pot duce la carii sau infectii [33]. Un studiu [34] a constatat ca uleiul esential de menta (impreuna cu uleiul de Tea Tree si uleiul esential de cimbru Thyme) prezinta activitati antimicrobiene impotriva agentilor patogeni orali, inclusiv Staphylococcus aureus, Enterococcus fecalis, Escherichia coli si Candida albicans.  Uleiul esential de menta se dovedeste a fi mai eficace decat clorhexidina chimica pentru clatirea gurii in prevenirea dezvoltarii biofilmului care contribuie la carii [35].
  • Excelenta pentru buzele crapate
  • Datorita capacitatii sale de a inhiba cresterea bacteriilor si de a reduce inflamatia, este, de asemenea, minunat pentru acnee.
  • Cateva picaturi adaugate in samponul sau balsamul dvs. va revigora pielea si va va trezi simturile. Ca un bonus, proprietatile antiseptice ale uleiului de menta ajuta la prevenirea sau eliminarea atat a paduchilor, cat si a matretii.
  • Reducerea matretii. Uleiul de menta este folosit in multe produse de calitate pentru ingrijirea parului, deoarece poate ingrosa si hrani in mod natural parul deteriorat. Plus, mentolul este un agent puternic antiseptic, fiind utilizat si in sampoane anti-matreata [36].
  • Stimularea cresterii paruluiUn studiu [37] care a testat eficacitatea uleiului esential de menta pentru cresterea parului a aratat ca, dupa aplicarea topica a menta timp de patru saptamani, a existat o crestere semnificativa a grosimii dermice, a numarului de foliculi si a adancimii foliculului. Uleiul de menta a fost mai eficient decat aplicarea locala a solutiei saline, a uleiului de jojoba si a minoxidilului, un medicament folosit pentru cresterea parului. Pentru a stimula cresterea parului si pentru a va hrani parul, pur si simplu adaugati 2-3 picaturi de menta pe sampon sau balsam.
  • Ingrijirea unghiilor: exista cercetari semnificative care arata ca aplicarea sa locala poate reduce sansele de infectie a unghiilor.

Chakra

AJNA sau „al treilea ochi”

Sinergii

Rozmarin, lavanda, Marjoram, Lemon, Eucalyptus

Cu uleiurile esentiale Melissa sau Tangerine pentru a calma

Pentru a beneficia de efectele terapeutice, folositi intotdeauna uleiuri esentiale 100% pure, organice.

Precautii si siguranta

  • Uleiul de menta este sigur in cantitati mici la majoritatea adultilor, dar poate provoca reactii adverse la persoanele cu sensibilitate. Este important ca cei care prezinta sensibilitate, sa evite utilizarea acestui ulei esential sau sa il foloseasca numai dupa consultarea unui specialist in domeniul sanatatii [40], [41]
  • Sugari si copii sub 7 ani – Nu trebuie folositi nediluat datorita toxicitatii produsului [42]
  • Diabetul zaharat – Un studiu afirma ca utilizarea uleiului de menta poate creste riscul de a avea scaderea zaharului din sange sau a hipoglicemiei.[43]
  • Precautii pentru persoanele cu reflux gastroesofagian (GERD) si hernie hiatala – uleiul esential de menta poate relaxa sfincterul dintre stomac si esofag, determinand acidul sa se ridice pana la esofag[44].
  • Precautii pentru persoanele cu probleme ale vezicii biliare – uleiul esential de menta poate provoca inflamatia vezicii biliare[45]
  • Precautii pentru persoanele care iau antiacide – creste riscul de arsuri la stomac.[46]
  • Retineti ca uleiul esential de menta este extrem de concentrat. Fiti extrem de precaut cand utilizati uleiul esential de menta pe sau in apropierea fetei, in special la copii. Nu aplicati niciodata uleiuri esentiale in apropierea ochilor sau urechilor. Asigurati-va ca diluati cu un ulei purtator daca aveti piele sensibila.
  • Intotdeauna diluati uleiul esential de menta pentru copii.
  • Nu se recomanda utilizarea unui ulei esential ca tratament autonom pentru cancer sau pentru celelalte afectiuni mentionate in acest articol. Cu toate acestea, atunci cand sunt utilizate in combinatie cu alte terapii, atat uleiurile naturale cat si cele conventionale, pot juca un rol important in procesul de vindecare. Asigurati-va ca urmati recomandarile unui specialist in aromaterapie sau medic, atunci cand utilizati uleiul esential de menta. In timp ce este incredibil de versatil si relativ bland, reprezinta inca o substanta medicamentoasa si trebuie tratata cu grija.
  • Ca si in cazul tuturor uleiurilor, asigurati-va ca diluati [47] intotdeauna cu un ulei purtator
  • Este recomandata administrarea interna? Raspunsul este in general da, dar numai in cantitati mici. Luat in cantitati excesive, uleiul esential de menta poate fi toxic. Pentru unii oameni, ingerarea uleiului de menta poate provoca reactii adverse precum arsuri la stomac, inrosirea fetei, rani in cavitatea bucala si cefalee.
  • Daca luati suplimente de fier si ulei esential de menta, lasati cel putin trei ore intre cele doua, intrucat menta poate reduce absorbtia fierului atunci cand sunt luate simultan.
  • Uleiul esential de menta este sensibil la lumina si la caldura, deci trebuie depozitat numai intr-un loc racoros si intunecat, in sticle bine inchise. De asemenea, este important sa le pastrati departe de alte uleiuri, suplimente si medicamente, deoarece ele pot afecta compozitia acestora.
  • Unele medicamente cu sau fara prescriptie medicala pot interactiona negativ cu uleiul esential de menta.
  • Consutltati medicul sau specialistul in aromaterapie inainte de a-l folosi pentru beneficii terapeutice.
  • Evitati utilizarea uleiului de menta ca stimulant zilnic, intrucat poate afecta somnul [48].
  • Studiile arata ca supradozajul cu ulei esential de menta poate provoca urmatoarele simptome: iritatii ale pielii, respiratie inceata sau rapida, dureri abdominale si diaree, varsaturi si greata, probleme urinare, convulsii, depresie Inconstienta Desi acest ulei poate oferi beneficii profunde, recomand sa vorbesc cu un furnizor de asistenta medicala
  • Produsul nu este recomandat a se utilizeza in timpul sarcinii sau alaptarii. Se va consulta medicul sau specialistul in aromaterapie

Surse, studii, cercetari

NCBI – National Center for Biotechnology Information
ScienceDirect
NAHA – National Association for Holistic Aromatherapy

[1] NCBI, https://nccih.nih.gov/health/peppermintoil [2]  NCBI,  review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.).
[3] https://www.researchgate.net Chemical constituents, in vitro antibacterial and antifungal activity of Mentha × Piperita L (peppermint) essential oils
[4] www.mdpi.com/journal/molecules, Peppermint Oil Decreases the Production of VirulenceAssociated Exoproteins by Staphylococcus aureus Peppermint Oil Decreases the Production of VirulenceAssociated Exoproteins by Staphylococcus aureus
[5] NCBI, Fibromyalgia and Myofascial Pain Syndrome-A Dilemma
[6] NCBI,  A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.).
[7] NCBI, The anti-inflammatory activity of L-menthol compared to mint oil in human monocytes in vitro: a novel perspective for its therapeutic use in inflammatory diseases
[8] NCBI, A novel treatment of postherpetic neuralgia using peppermint oil.
[9] NCBI, Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters
[10] NCBI, Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache.
[11] NCBI, Inhaled peppermint oil for postop nausea in patients undergoing cardiac surgery. Atunci cand 34 de pacienti au prezentat greata postoperatorie dupa ce au suferit o interventie chirurgicala cardiaca si au folosit un inhalator nazal care continea ulei esential de menta, nivelele lor de greata s-au dovedit a fi semnificativ diferite decat inainte de inhalarea mentolului. Pacientii au fost rugati sa-si evalueze senazatia de greata pe o scara de la 0 la 5, 5 fiind cel mai intens. Scorul mediu a variat de la 3,29 inainte de inhalarea uleiului de menta, pana la 1,44  la doua minute dupa ce au folosit uleiul esential de menta
[12] NCBI, Examination of the effectiveness of peppermint aromatherapy on nausea in women post C-section. In 2012, Clayton State University a efectuat teste privind efectele uleiului esential de menta asupra greturilor post operatorii de cezariana. Astfel, mamele care au participat la acest studiu, au raportat niveluri de greata “semnificativ mai mici” cu uleiul esential de menta inhalata, comparativ cu tratamentele standard.
[13] NCBI, The Effect of Peppermint Oil on Symptomatic Treatment of Pruritus in Pregnant Women Un studiu clinic triplu-orb, implicand 96 de femei gravide selectate aleatoriu diagnosticate cu prurit, au testat uleiul essential de menta pentru a calma simptomele pruritului. Pruritul este o problema frecventa a pielii care este asociata cu o mancarime frustranta. Pentru studiu, femeile au aplicat o combinatie de ulei esential de menta si ulei de susan sau placebo de doua ori pe zi timp de doua saptamani. Cercetatorii au descoperit ca severitatea mancarimii in grupul tratat cu ulei essential a aratat o diferenta statistica semnificativa in comparatie cu grupul placebo.
[14] NCBI, Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases un studiu referitor la uleiurile esentiale, ca potentiale antimicrobiene pentru tratarea afectiunilor cutanate
[15] NCBI, In vitro sun protection factor determination of herbal oils used in cosmetics
[16] https://www.tandfonline.com  Synergistic anti-candidal activity and mode of action of Mentha piperita essential oil and its major components
[17] https://innovareacademics.in/journal/ajpcr/Vol2Issue2/187.pdf  Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, A review of Peppermint oil
[18] https://www.newsmax.com,  efectuat de dr. Alan Hirsch, un neurolog si psihiatru care a fondat Fundatia de Cercetare si Cercetare a mirosului si a gustului din Chicago
[19] NCBI, Peppermint oil for the treatment of irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis.
[20] Un studiu italian din 2007, raportat in Journal of Digestive Liver Disease, a constatat o reducere cu 50% a simptomelor IBS pentru 75% dintre pacientii care au utilizat ulei esential de menta.
[21] NCBI, Peppermint oil (Mintoil) in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective double blind placebo-controlled randomized trial. Un studiu clinic controlat cu placebo, a constatat o reducere cu 50% a simptomelor IBS in randul a 75% dintre pacientii care au utilizat uleiul esential. Cand 57 de pacienti cu IBS au fost tratati cu doua capsule de ulei de menta de doua ori pe zi timp de patru saptamani sau cu placebo, majoritatea pacientilor din grupul cu ulei de menta au prezentat simptome imbunatatite (incluzand sangerari abdominale reduse, dureri abdominale sau disconfort, diaree, constipatie si urgenta la defecare)
[22] https://www.bmj.com Effect of fibre, antispasmodics, and peppermint oil in the treatment of irritable bowel syndrome: systematic review and meta-analysis
[23] https://link.springer.com Essential oils as psychotherapeutic agents
[24] NCBI,  Instant effects of peppermint essential oil on the physiological parameters and exercise performance Cei din grupul experimental au prezentat o crestere semnificativa a fortei de prindere, a sariturii verticale in picioare si a sariturii in lungime. Grupul care a administrat ulei esential de manta a aratat, de asemenea, o crestere semnificativa a cantitatii de aer expirat din plamani, a debitului de varf al respiratiei si a debitului de expiratie maxima, ceea ce sugereaza ca menta poate avea un efect pozitiv asupra muschilor
[25] NCBI,  Effectiveness of Mentha piperita in the Treatment of Infantile Colic: A Crossover Study In urma acestui studiu, cercetatorii au descoperit ca timpul mediu de plans la sugari cu colici a variat de la 192 minute pe zi la 111 minute pe zi. Toate mamele au raportat o scadere a frecventei si a duratei episoadelor  de colici pentru cei care au folosit ulei de menta, comparativ cu  Simethione, un medicament folosit pentru ameliorarea balonarii si disconfortului abdominal. Pentru acest studiu, sugarii au primit o picatura de Mentha piperita pe kilogram de greutate corporala o data pe zi pentru o perioada de sapte zile.
[26] NCBI,  Menthol regulates TRPM8-independent processes in PC-3 prostate cancer cells.
[27] NCBI, Preclinical development and clinical use of perillyl alcohol for chemoprevention and cancer therapy. publicat in Jurnalul American de Cancer Research, a constatat ca alcoolul perilil (unul dintre substantele fitochimice din menta, numit “POH” in studiu) a fost eficace pentru cei cu tumori cerebrale maligne. Studiul a aratat ca “studiile clinice efectuate in Brazilia au explorat administrarea intravenoasa a POH ca o alternativa pentru a eluda limitarile toxice ale administrarii orale. In aceste studii, pacientii cu glioame maligne recurente au primit doze relativ mici de POH prin simpla inhalare. Rezultatele acestor studii arata ca acest tip de chimioterapie pe termen lung,  este bine tolerata si eficienta.” Acesti cercetatori au fost de acord cu faptul ca alcoolul perililic a avut activitate chemopreventiva, a suprimat cresterea tumorala si a avut proprietati antiangiogenice (adica opreste formarea de noi vase de sange la nivelul tumorilor) atat la animale, cat si la oameni.
[28] https://innovareacademics.in Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, A review of Peppermint oil
[29] https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/154106/[30] http://www.cancerjournal.net Radioprotective potential of mint: A brief review cercetarle raportate in  Journal of Cancer Research and Therapeutics au recunoscut ca radiatii induse de distrugere a tesuturilor normale “restrictioneaza dozele terapeutice de radiatii care pot fi livrate la tumori si, prin urmare, limiteaza eficacitatea tratamentului.” Cercetatorii au descoperit ca mentine protejate tractul gastrointestinal si celulele stem hematopoietice la soareci. In plus, cercetarea in 2013 pe soareci, a constatat ca menta a jucat un rol semnificativ in protejarea neuronilor de daunele cauzate de radiatii.
[31] https://www.tandfonline.com Modulation of cognitive performance and mood by aromas of peppermint and ylang-ylang
[32] Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, A Review on Peppermint Oil https://innovareacademics.in/journal/ajpcr/Vol2Issue2/187.pdf
33] NCBI,  Essential oils, their therapeutic properties, and implication in dentistry: A review
[34] NCBI, Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitrostudy Un studiu de laborator a constatat ca uleiul esential de menta (impreuna cu uleiul de Tea Tree si uleiul esential Thyme) prezinta activitati antimicrobiene impotriva agentilor patogeni orali, inclusiv Staphylococcus aureus, Enterococcus fecalis, Escherichia coli si Candida albicans
[35] NCBI, Phytotherapeutic prevention of dental biofilm formation
[36]  NCBI, Dandruff, seborrheic dermatitis, and psoriasis drug products containing coal tar and menthol for over-the-counter human use; amendment to the monograph
[37]  NCBI, Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs Un studiu pe animale care a testat eficacitatea uleiului esential de menta pentru cresterea parului la soareci, a constatat ca, in urma aplicarii topice a uleiului esential de menta timp de patru saptamani, a existat o crestere semnificativa a grosimii, a numarului de foliculi si a adancimii foliculului. Uleiul de menta a fost mai eficient decat aplicarea locala a solutiei saline, a uleiului de jojoba si a minoxidilului, un medicament folosit pentru cresterea parului. Cercetatorii au constatat ca, in saptamana a treia, uleiul de menta “a stimulat remarcabil cresterea parului”. De fapt, cresterea a fost mai buna decat salina si jojoba si chiar mai mare decat minoxidilul (Rogaine), un medicament popular pentru regenerarea parului. Mai mult, au raportat ca, in saptamana a patra, uleiul de menta a prezentat o crestere a parului la aproximativ 92%, in timp ce minoxidilul a fost de numai 55%.
[38] NCBI, A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Un studiu pentru repelente pe baza de plante, a constatat ca cele mai eficiente uleiuri esentiale de plante folosite in repelentele pentru insecte includ uleiurile esentiale de menta, Lemongrass, Geranium, Cedarwood, Thyme, Patchouli si Clove. Aceste uleiuri au demonstrat ca resping vectorii de malarie, filariala si febra galbena timp de 60-180 de minute
[39]  NCBI, Bioefficacy of Mentha piperita essential oil against dengue fever mosquito Aedes aegypti L  Un alt studiu a aratat ca uleiul esential de menta a mentinut 150 de minute de protectie completa impotriva tantarilor, cu doar 0,1 ml de ulei aplicat pe brate. Cercetatorii au remarcat ca, dupa 150 de minute, eficacitatea uleiului de menta a scazut si a trebuit sa fie reaplicat
[40] Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, A Review on Peppermint Oil [41] https://www.medicalnewstoday.com Peppermint: Health benefits and precautions
[42], [44] Naha, Most Commonly Used Essential Oils [43] https://www.medicalnewstoday.com/articles/265214.php [45] https://www.verywellhealth.com  The Health Benefits of Peppermint
[46] https://nccih.nih.gov/health/peppermintoil [47] https://www.hunker.com/13420410/how-to-dilute-peppermint-oil  How to Dilute Peppermint Oil
[48] https://www.naturalnews.com   Use peppermint oil to aid digestion, repel bugs, and more
Gobel H, et al. Effect of peppermint and eucalyptus oil preparations on neurophysiological and experimental algesimetric headache parameters. Cephalalgia. 1994; 14(3):228-34. 

Frumusete si intretinere

  • Reda stralucirea tenului
  • Hraneste si hidrateaza pielea
  • Drenaj limfatic
  • Anticelulitic
  • Furuncule, pete pigmentare
  • Seboree (pielea grasa): diluati 1 pana la 2 picaturi intr-o crema, ulei vegetal sau masca inainte de aplicarea pe piele.
  • Efecte antiimbatranire  – Studiile[11] de laborator arata ca uleiul de lamaie este capabil sa reduca deteriorarea celulara si a tesuturilor, cauzate de radicalii liberi. Acest lucru se datoreaza proprietatilor puternic antioxidante ale uleiului.
  • Acnee – este eficient in tratarea acneei datorita proprietatilor antimicrobiene. Acneea este cauzata in mod obisnuit de infectii bacteriene. Utilizarea uleiului esential de lamaie pentru acnee poate elimina cosurile. Puteti sa-l adaugati in lotiunea preferata sau sa il aplicati direct diluat in ulei purtator.

Casa si gradina

  • Antiseptic si bactericid general – Studiile arata ca uleiul esential de lamaie functioneaza ca agent antimicrobian natural datorita principalilor compusi limonen si b-pinen. Acest lucru face ca uleiul de lamaie sa fie un aliat puternic in curatarea curatarea casei. Uleiul de lamaie poate fi folosit impotriva agentilor patogeni nocivi, cum ar fi bacteriile, fungii, evitand astfel folosirea produselor conventionale pentru curatare care contin substante chimice periculoase.
  • Un dezinfectant foarte puternic al aerului, obiectelor, suprafetelor (atentie la suprafetele lucioase sau lacuite)
  • Uleiul de lamaie, lustruieste perfect mobila. Diluati in ulei de masline pentru curatarea, protejarea si stralucirea finisajelor din lemn. (atentie la suprafetele lucioase sau lacuite; efectuati un test pe o suprafata mica inainte de folosire)
  • Improspateaza aerul si elimina mirosurile neplacute, prin difuzare
  • Conform cercetarilor[12], uleiul de lamaie poate fi folosit pentru protejarea alimentelor, in prevenirea contaminarii alimentelor (precum inhibarea crestereii bacteriilor in carnea tocata)
  • Sterge eficient urmele de carioca si permanent marker.
  • Combinat cu ulei esential de lemongrass, eucalipt, tea tree sau menta tine departe insectele.
  • Uleiul de lamaie este un remediu foarte bun pentru stadiile incipiente de oxidare a argintului sau a altor metale.
  • Cateva picaturi puse in apa in care spalati fructele sau legumele indeparteaza substantele chimice de pe acestea si le mentine proaspete.

Sinergie

Antioxidant asupra ficatului – cu ulei esential de ghimbir

Oboseala, surmenaj – cu ulei esential de menta

Precautii si siguranta

  • Datorita proprietatilor fotosensibilizante ale uleiului esential de lamaie, utilizarea sa nu este recomandata inainte de expunerea la soare.
  • Este recomandat sa se dilueze intr-un ulei de baza purtator inainte de orice aplicare, in special la femeile gravide si copii sub 12 luni, deoarece poate fi iritant.
  • Daca sunteti gravida, alaptati sau sunteti sub ingrijire medicala, consultati medicul inainte de utilizare
  • Sensibilitate cutanata.
  • A nu se lasa la indemana copiilor
  • A se evita contactul cu ochii, zonele sensibile.

Surse, studii, cercetari

[1] NCBI, Evaluation of Anti-Inflammatory Activity of Citrus latifolia Tanaka Essential Oil and Limonene in Experimental Mouse Models
[2] NCBI, The effect of lemon inhalation aromatherapy on nausea and vomiting of pregnancy Un studiu dublu-orb, randomizat și controlat, efectuat în 2014, a investigat efectul inhalarii lamai asupra greaței și varsaturilor în timpul sarcinii. O suta de femei gravide cu greața și varsaturi au fost împarțite în grupuri de intervenție și de control. Participanții la grupul de intervenție au inhalat ulei esențial de lamaie de îndata ce au avut senzatii de greața. Cercetatorii au descoperit ca exista o diferenta statistic semnificativa intre grupurile de control si de interventie in scorurile medii de greața și varsaturi; grupul care a administrat ulei de lamaie avand scoruri mult mai mici.
[3] NCBI,  The protective effect of Citrus limon essential oil on hepatotoxicity and nephrotoxicity induced by aspirin in rats. Un studiu efectuat pe animale la 2016 a constatat ca atunci cand uleiurile esențiale de lamaie au fost administrate șobolanilor care au dezvoltat leziuni hepatice și renale provocate aspirina, a fost capabil sa reduca stresul oxidativ și deteriorarea ambelor organe.
[4] NCBI, Effects of low doses of essential oil on the antioxidant state of the erythrocytes, liver, and the brains of mice. Un alt studiu pe animale a testat efectele uleiului de lamaie și a altor uleiuri esențiale asupra starii antioxidante a organelor la șoareci. Cand șoarecii au fost tratați timp de șase luni cu uleiuri esențiale, chiar și la doze foarte mici, au fost capabili sa reduca stresul oxidativ și sa mențina integritatea structurala și activitatea funcționala a organelor. Un amestec de ulei esential de lamaie si extract de ghimbir a avut cel mai mare efect antioxidant asupra ficatului la soareci
[5] NCBI,  Effects of limonene and essential oil from Citrus aurantium on gastric mucosa: role of prostaglandins and gastric mucus secretion. Un studiu efectuat pe animale în 2009, publicat în interacțiunile chimice și biologice, a constatat ca, atunci cand uleiurile esențiale de lamaie au fost administrate șobolanilor, acestea au redus simptomele gastritei prin reducerea iritatiei mucoasei gastrice (mucoasa stomacului) și au actionat ca agent gastro-protector împotriva afectiunilor stomacului
[6] NCBI, Effect of aromatherapy massage for the relief of constipation in the elderly. Un studiu de 10 zile cu control randomizat a dorit sa verifice eficacitatea uleiurilor esențiale de lamaie, rozmarin și menta asupra constipatiei la varstnici. Cercetatorii au descoperit ca cei din grupul de aromoterapie, care au primit un masaj abdominal cu uleiuri esentiale, au avut scoruri pozitive semnificative de evaluare a constipatiei decat cele din grupul de control. De asemenea, au constatat ca numarul de mișcari peristaltice a fost mai mare în grupul experimental.
[7] NCBI,  Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue Un studiu efectuat pe animale, publicat în Jurnalul de Biochimie și Nutriție clinica, a constatat ca atunci cand șoarecii au fost suplimentați cu polifenoli de lamaie care au fost extrași din coaja de lamaie, pentru o perioada de 12 saptamani, creșterea lor în greutate corporala, acumularea de grasimi și dezvoltarea hiperlipidemiei, hiperglicemiei și rezistența la insulina a fost semnificativ suprimata
[8] NCBI, Essential oils, their therapeutic properties, and implication in dentistry
[9] NCBI, Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases
[10] NCBI, Safety and Feasibility of Topical Application of Limonene as a Massage Oil to the Breast
[11] NCBI, Biochemical studies on a novel antioxidant from lemon oil and its biotechnological application in cosmetic dermatology.
[12] NCBI, Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Într-un studiu de testare a efectelor de conservare a uleiului de lamaie, cercetatorii au descoperit ca lamaia a inhibat creșterea bacteriilor în carnea de vita tocata. Uleiul esential de lamaie a oprit cu succes dezvoltarea Listeria monocytogenes, sugerand ca ea joaca un rol în prevenirea contaminarii alimentelor. Acest lucru este util pentru produsele alimentare deoarece alimentele contaminate cu bacterii precum Listeria monocytogenes, Salmonella, Staphylococcus aureus și Escherichia coli au fost raportate ca provocand boli alimentare.

Scroll to Top