Beneficiile uleiului esential de busuioc

Denumire stiintifica: Ocimum basilicum
Partea folosita din planta: Frunze, flori si boboci
Metoda de extractie: Distilare cu aburi
Descriere aroma: Top, cald, picant, miros de planta
Componente chimice principale: Linalool, Eugenol, 1,8-Cineole (eucalyptol) 
Utilizare: Aromatic, Topic, Intern

Busuiocul apartine speciei Ocimum; derivat din greaca ce inseamna “a mirosi”. Supranumit si planta sfanta, busuiocul a fost folosit ca leac inca din timpul fenicienilor, care-i atribuiau proprietati magice.

In religiile hinduse si in practicile Ayurveda, busuiocul sfant, tulsi, este venerat, considerat “elixirul vietii” si este folosit pentru a promova functia sexuala sanatoasa si o dispozitie optimista. In Italia, busuiocul a fost considerat un simbol al iubirii de secole.

Se crede ca aroma busuiocului creste libidoul si excitarea, posibil prin cresterea fluxului sanguin si a nivelului de energie, reducand in acelasi timp inflamatia. Efectele protectoare ale busuiocului plantat intre rosiile din gradina, sunt reflectate in puterea de protectie antimicrobiana, antiinflamatoare, repelant impotriva insectelor. Astfel, rosiile vor creste mai viguroase, iar fructele vor fi mai parfumate. Bucatarii il considera”regele mirodeniilor” pentru frunzele sale delicioase, atat proaspete, cat si uscate.

Desi iubim uleiul esential de busuioc, rareori il folosim singur. In mod obisnuit, ne bucuram beneficiile lui  ca parte a unui amestec sinergic. Dar aveti grija … busuiocul poate domina cu usurinta un amestec.

Compusii extrasi din frunze, tulpini si flori, in urma distilarii cu aburi, sunt mult puternici si eficienti decat ceea ce gasim in frunze uscate sau chiar in frunzele proaspete.

Proprietati

Antibacterian , antiviral, antiparazitar, antispastic puternic, tonic nervos, analgezic, antiinflamator, tonic digestiv, carminativ, expectorant, antitusiv, hipotensiv, descongestionant (al venelor, arterelor, prostatei si uterului), stimulent al glandelor suprarenale, emenagog, galactogog, afrodiziac, cicatrizant al pielii, antidepresiv, anxiolitic, tonic si stimulent nervos, inlatura oboseala intelectuala, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, confera mintii claritate si forta.

Indicatii De Utilizare

Aromatic (anxietate, astenie, astm, dificultati de concentrare sau memorie, oboseala mentala, rau de miscare (rau de masina), nervozitate, rinita alergica, spasmofilie, suprasolicitare, tuse spastica)

Topic (textanxietate, artrita, contractie si tensiune musculara, colici copii, crampe, dureri menstruale, insomnie, cefalee, ciupituri de insecte, rinita alergica, spasme si afectiuni digestive (flatulenta, balonare, indigestie, dificultati tranzit intestinal), suprasolicitare, tuse spasmodica)

Intern (arsuri si dureri de stomac, halitoza, hiperaciditate, infectii (virala, digestiva sau bacteriana), rau de miscare (rau de masina), dureri menstruale, tulburari digestive)

Beneficiile uleiului esential de busuioc​

Pentru sanatate

  • Contine antioxidanti care lupta impotriva bolilor. Unul dintre beneficiile cheie ale uleiului esential de busuioc este capacitatea de a ajuta la combaterea efectelor cauzate de radicalii liberi, protejand in acelasi timp structura ADN-ului si celulele. Busuiocul contine doi antioxidanti flavonoidici importanti solubili in apa, care ajuta la protejarea globulelor albe din sange responsabile de functia imuna, precum si structurile celulare in care este stocat ADN-ul. Are efect antioxidant si contribuie la incetinirea efectelor de imbatranire provocate de stresul oxidant care se produce in interiorul corpului datorita toxinelor din dieta, poluarii mediului si radiatiilor
  • Antiinflamator.Busuiocul contine uleiuri inhibitoare de enzime care ajuta la scaderea inflamatiei, care se afla la baza celor mai multe boli cum ar fi boala cardiaca, artrita reumatoida si afectiunile inflamatorii intestinale.
  • Datorita efectului antiinflamator, are efect benefic in tratamentul otitei, calmand durerea provocata de infectie. Masati pe exterior  urechea cu ulei de busuoioc diluat. Nu picurati in ureche ulei esential.
  • Proprietati antibacteriene puternice [1]. Antibiotic natural ce contribuie la combaterea infectiilor. Foarte eficient si des utilizat in cazul virozelor, racelilor. Amelioreaza febra, fiind adesea recomandat ca tratament pentru febra, in special de catre practicienii medicinei ayurvedice [2].
  • Ajuta functia hepatica si ajuta la detoxificarea organismului [3]
  • Sustine sanatatea cardiovasculara. Atat antioxidant cat si antiinflamator, busuiocul poate ajuta muschii care controleaza functia vaselor sanguine sa se contracte si sa se relaxeze, imbunatatind tensiunea arteriala sanatoasa. Beneficiile busuiocului includ capacitatea de a ajuta la prevenirea agregarii plachetare periculoase, aglomerarea trombocitelor din sange care pot forma un cheag in interiorul arterelor si pot provoca stop cardiac.
  • Ajuta la alcalinizarea organismului si la imbunatatirea digestiei. Busuiocul ajuta la echilibrarea acidului in organism si la restabilirea nivelului adecvat al pH-ului organismului. Acest lucru poate imbunatati digestia si imunitatea, ajutand bacteriile sanatoase sa actioneze in microflora intestinala, reducand in acelasi timp si bacteriile daunatoare care pot provoca boli. Busuiocul este utilizat pentru a reducerea balonarii si a retentiei apei, pierderea poftei de mancare, crampe de stomac, reflux acid si chiar pentru a ucide paraziti intestinali, trateaza indigestia, greata si spasmele gastrice, gastroprotector [4]  
  • Contine proprietati antimicrobiene care lupta impotriva virusurilor si infectiilor Antifungic (tratarea micozelor, infectii cu ciuperci microscopice). Sinergia dintre busuioc si menta este utilizata pentru a crea un compus antifungic eficient. Modul in care compusii dintr-un anumit ulei esential se combina pentru a crea structuri eficiente este stiut, dar cand doua uleiuri esentiale se combina si pot fi mai puternice decat inainte, este uimitor. Stimularea circulatiei sangelui si are rol tonic Trateaza problemele respiratorii, precum astmul, fluidizeaza secretiile pulmonare, amelioreaza congestia sinusurilor si pierderea mirosului daca este utilizat sub forma de inhalatii si masaj. Emenagog (stimuleaza sau regleaza menstruatia) si scade intensitatea crampelor menstruale.
  • Igiena cavitatii bucale –  lupta impotriva bacteriilor din gura, care provoaca probleme dentare, cum ar fi carii, tartru si respiratie urat mirositoare [5].Busuiocul, combinat cu alte uleiuri esentiale precum de Tea tree si de cuisoare, intr-o clatire a gurii a fost capabil sa inhibe placa bacteriana, gingivita si alti microbi periculosi in gura[6]. Studiile in vitro demonstreaza ca pot opri cresterea celulelor canceroase orale [7].
  • Amelioreaza durerile de cap, nevralgiilor. Practicantii Ayurvedei recomanda busuiocul ca remediu natural ce poate ajuta la ameliorarea migrenelor [8]. Acest lucru se datoreaza capacitatii sale de a ameliora presiunea sinusurilor si se recomanda difuzarea uleiului esential de busuioc pentru a reduce cefaleele.
  • Calmeaza durerile musculare si articulare 

Psiho-emotional

  • Este considerat un ulei de “reinnoire”.
  • Combate stresul [9].
  • Lupta impotriva depresiei, anxietatii, sentimentelor teama sau nervozitate, oboseala.
  • Beneficiile busuiocului se aplica si celor cu tulburari psihice sau afectiuni legate de dispozitie, inclusiv depresie si anxietate.
  • Busuiocul este considerat un antidepresiv deoarece poate afecta pozitiv functia creierului in cortex, ajutand la stimularea neurotransmitatorilor care regleaza hormonii responsabili pentru a ne face fericiti si energici. Masat pe talpi inainte de somn va ajuta sa dormiti, relaxeaza, dar cel mai important, va linisti intregul corp.
  • Pentru starile de frica, se utilizeaza aromatic sau masaj peste plexul solar si inima. Calmeaza inima si mintea, stimuleaza vigilenta mentala.
  • Poate ajuta o persoana in eforturile sale de a depasi o dependenta.
  • Stimuleaza mintea si va ajuta sa concentrati asupra unei sarcini, se poate folosi in timpul studiului, examenelor
  • Energizant si este cel mai bine folosit in timpul diminetii si pe parcursul zilei.
  • Poate actiona ca un afrodisiac natural 

Frumusete si intretinere

Tonic pentru piele. Imbunatateste aspectul pielii

Casa si gradina

Repelant pentru insecte Repelant pentru tantari [10].

Sinergii

Pentru vindecare: Roman Camomile, Lavender
Probleme digestive: Cumin, Fennel, Cardamom, Peppermint
Dureri articulare: Wintergreen 
Acnee: Tea Tree 
Retete culinare: dilutii in uleiuri purtatoare
Cavitatea bucala: Cuisoare, Tea Tree, Peppermint
Uleiurile esentiale de Bergamot, Grapefruit, Lime, Peppermint, Wild Orange, Lavanda, Geranium, Wintergreen

Precautii si siguranta

  • Respectati intotdeauna dilutia recomandata la aplicare.
  • Precautii pentru administrarea interna.
  • Au existat unele studii referitoare la toxicitatea unuia dintre principalii compusi, metil-chavicolul (cunoscut si sub numele de estragol) [11].
  • O declaratie publica privind utilizarea medicamentelor pe baza de plante care contin estragol de catre Agentia Europeana pentru Medicamente mentioneaza ca riscurile se regasesc in populatiile vulnerabile (copii, femei insarcinate sau care alapteaza, tulburari de convulsii) si cu cantitati mari de substanta[12].
  • A nu se lasa la indemana copiilor.
  • Daca sunteti gravida, alaptati consultati-va medicul.
  • Evitati contactul cu ochii, urechile interioare si zonele sensibile.
  • Uleiurile esentiale sau suplimentele ar putea sa interactioneze cu medicamentele pentru scaderea colesterolului si medicamentele diabetice.
  • Daca luati aceste medicamente, este indicat sa discutati cu medicul inainte de a adminstra uleiul esential de busuioc (in special intern)

Surse, studii, cercetari

[1] In studii, extractul de busuioc este chiar dovedit a fi util in inhibarea tulpinilor rezistente de bacterii care nu raspund la tratamentele cu antibiotice. Cercetatorii de la Univ. de Medicina din Lodz Polonia au testat activitatea antibacteriana a uleiului de busuioc impotriva tulpinilor de E. coli si a altor bacterii puternice. Rezultatele au aratat ca busuiocul a fost eficient in actiunea impotriva tulpinilor de bacterii, ajutand la inhibarea cresterii lor.
[2] http://www.einforeach.com, Malaysian Herbs Series 
[3] Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food a constatat ca, atunci cand sobolanii bolnavi au primit extract de busuioc pe o perioada de cinci zile, acestia au prezentat imbunatatiri semnificative in producerea de enzime detoxifiante, aparare antioxidanta mai mare si o reducere a acumularii de grasimi in ficat, boala.
[4] Protective Effect of Ocimum basilicum Essential Oil Against Acetic Acid-Induced Colitis in Rats, studiu
[5] Comparison of the effectiveness of a commercially available herbal mouthrinse with chlorhexidine gluconate at the clinical and patient level, studiu
[6] Ca ulei antibacterian eficient, busuiocul a fost folosit intr-un studiu clinic referitor la igiena cavitatii bucale in anul 2014, impreuna cu un amestec de uleiuri esentiale. Dupa trei saptamani de monitorizare a 40 de participanti, rezultatele au venit cu zambete sclipitoare.
[7] Effect of Ocimum sanctum on Oral Cancer Cell Line studiu in vitro
[8] Traditional Indian Herbal Plants Tulsi and Its Medicinal Importance
[9] Studiile arata ca busuiocul are un potential puternic de a actiona ca un adapogen natural, un medicament pe baza de plante care ajuta organismul sa se adapteze la stres si sa normalizeze efectele daunatoare ale factorilor de stres asupra proceselor corporale.De exemplu, atunci cand cercetatorii au studiat efectele antistresului din frunzele proaspete de busuioc, administrate iepurilor care au fost expuse unui mediu de stres ridicat, au constatat o imbunatatire semnificativa a nivelurilor de stres oxidativ dupa utilizarea busuiocului. Iepurii au primit suplimentarea a doua grame de frunze proaspete de busuioc timp de 30 de zile. Acestora li s-a imbunatatit protectia cardiovasculara si respiratorie, ca raspuns la factorii de stres. S-a observat si o scadere semnificativa a nivelului zaharului din sange si o crestere semnificativa a activitatii antioxidante.
[10] Mosquito repellent activities of ocimum volatile oils, studiu
[11] Chemotaxonomic analysis of the aroma compounds in essential oils of two different Ocimum basilicum L. varieties from Iran, studiu
[12] European Medicines Agency, Public statement on the use of herbal medicinal products
5 containing estragole 

Scroll to Top