Uleiurile esentiale, cunoscute inca de civilizatiile antice si recunoscute astazi stiintific, sunt extracte naturale de plante puternice si extraordinar de eficiente, atat din punct de vedere al sanatatii, cat si al starii de bine.

Prin combinarea lor, se obtin sinergii aromatice ale caror virtuti si proprietati raspund nevoilor specifice cum ar fi, de exemplu, intarirea sistemului imunitar, relaxarea, stimularea, ameliorarea durerii articulare si musculare, combaterea celulitei

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt extracte naturale obtinute din seminte, scoarta, coaja, tulpini, radacini, flori si alte parti ale plantelor. Daca ati taiat vreodata o planta si ati simtit un miros parfumat, ati descoperit uleiul esential al plantei. Daca strangeti o coaja de portocale coapta, reziduul parfumat din mana este plin de uleiuri esentiale.

O planta contine ulei esential ca si component al propriului sistem imunitar, pe care il foloseste pentru protectie si vindecare. Uleiurile esentiale dau plantelor mirosurile lor distincte, protejeaza plantele impotriva pradatorilor si a bolilor si joaca un rol in polenizarea plantelor. Fiecare tip de ulei esential are o compozitie chimica diferita care influenteaza mirosul, modul in care este absorbit si cum este folosit de catre organism. Raportul delicat al compusilor aromatici gasiti in orice ulei esential il fac unic si ii confera beneficii terapeutice specifice.

In cazul uleiurilor esentiale pure, compozitia uleiului poate varia in functie de ora din zi, de sezon, de locatia geografica, de metoda si de durata distilarii, de varsta si de conditiile meteo, facand fiecare etapa a procesului de productie un factor determinant in calitatea produsului. Chiar si uleiurile din soiurile de plante, din aceeasi specie pot avea compozitii chimice diferite unul fata de celalalt.

Pana in prezent au fost identificate peste 3000 de soiuri de compusi aromatici

Ce este aromaterapia sau terapia cu uleiuri esentiale?

Aromaterapia este una dintre cele mai folosite practici terapeutice, in care folosirea uleiurilor esentiale are scopuri preventive, curative sau de intretinere. Are un scop terapeutic atunci cand isi propune sa trateze un simptom specific, fizic sau psiho-emotional, dar poate sa ofere si relaxare.

In latina si greaca, “aroma” inseamna “aroma, ierburi” si “therapeia” inseamna “ingrijire, vindecare”. Prin urmare, vorbim despre utilizarea terapeutica (medicala) a extractelor aromatice din plante.

Cand deschideti pentru prima data o sticla de ulei esential, observati instantaneu ca aroma este puternica si o puteti mirosi de obicei chiar si de la distanta. Proprietatile fizice si chimice ale compusilor aromatici volatili care compun uleiurile esentiale le permit sa se deplaseze rapid prin aer si sa interactioneze direct cu senzorii olfactivi din nas.

Astfel de proprietati unice fac uleiurile esentiale ideale pentru aromoterapie.

Dar ce anume este un compus volatil? Pe scurt, acesti compusi sunt molecule organice mici care tind sa se schimbe rapid din starea lor solida sau lichida la un gaz la temperatura camerei. Tipul de compusi aromatici volatili prezenti intr-un ulei esential determina atat aroma uleiului cat si beneficiile pe care le ofera.

8 kg de flori de lavanda

15 ml (o sticluta)

12 000 de trandafiri

5 ml (o sticluta)

45 lamai

15 ml (o sticluta)

13 kg lavanda

15 ml (o sticluta)

453 kg Melissa Roinita

5 ml (o sticluta)

1 picatura ulei esential menta

28 cesti ceai

200 kg de bergamote

pentru a extrage 1 kg de esenta

8 000 000 de flori de iasomie

1 kg de ulei de iasomie

Beneficiile uleiurilor esentiale

In plus fata de beneficiile lor intrinseci fata de plante si parfumul frumos, uleiurile esentiale sunt utilizate in scop terapeutic, combinatii (blenduri) difuzate in incapere, in produse cosmetice (amestecate cu uleiuri vegetale, unturi vegetale, creme neutre), masaj cu uleiuri esentiale, in baie sau chiar in retete culinare. Copiii pot beneficia de uleiuri esentiale, cu conditia sa respecte regulile stricte privind dozele, diluarea si monitorizarea medicala.

Va puteti bucura de beneficiile uleiurilor esentiale, cu conditia sa respectati cu strictete precautiile obisnuite. Pentru a beneficia pe deplin de virtutile lor, se recomanda sa se utilizeze exclusiv uleiuri esentiale 100% pure si naturale. Alegeti uleiuri esentiale din agricultura ecologica, culturi salbatice din zone indepartate, din zone nepoluate sau din culturi traditionale controlate in zone rurale nepoluate.

Printre proprietatile cele mai cunoscute se numara proprietatea antiseptica. Intr-un moment in care germenii microbieni devin din ce in ce mai rezistenti, ceea ce implica pentru industria farmaceutica gasirea de antibiotice tot mai puternice (dar si din ce in ce mai distructive ale florei saprofite responsabile de imunitatea noastra), uleiurile esentiale ofera o alternativa reala, naturala.

In functie de tipul de ulei esential, proprietatile pot fi

Analgesic

(calmeaza durerea prin efectul sedativ asupra nervilor)

Antibiotic

(lupta impotriva infectiilor)

Antidepresiv

(lupta impotriva depresiei)

Antiemetic

(efect antivomitiv, elimina senzatia de greata)

Antifebril

(reduce febra)

Antifungic

(previne si trateaza miocozele)

Anti-inflamator

(reduce inflamatiile)

Antihemoragic

(opreste sau reduce hemoragia externa)

Antispasmodic

(previnirea si combaterea spasmelor musculare)

Antisudoral

(reduce transpiratia)

Antiviral

(inhiba sau elimina virusii)

Afrodisiac

(creste libidoul)

Astringent

(efect de strangere a tesuturilor)

Carminative

(favorizeaza evacuarea gazelor, calmeaza durerile abdominale)

Colagog

(golirea veziculei biliare în intestine)

Deodorant

(elimina mirosurile neplacute)

Depurativ

(favorizeaza eliminarea toxinelor)

Digestiv

(stimuleaza si faciliteaza digestia, trateaza indigestia)

Diuretic

(creste excretia urinara a organismului)

Emenagog

(stimuleaza si regleaza menstruatia)

Expectorant

(elimina excesul de mucus)

Hepatic

(protejeaza ficatul)

Hipertensiv

(creste tensiunea arteriala)

Hipotensiv

(scade tensiunea arteriala)

Imunostimulant

( intareste sistemul imunitar al organismului)

Nervin

(calmeaza, intareste nervii)

Sedativ

(reduce stresul si calmeaza sistemul nervos)

Stimulant

(creste energia, elibereaza adrenalina)

Stomahic

(favorizeaza digestia gastrica)

Sudorific

(stimuleaza secretia glandelor sudoripare)

Tonic

(tinifica organismal sau un organ)

Vasodilatator

(creste diametrul vaselor prin intinderea fibrelor lor musculare)

Cateva exemple de uleiuri esentiale

Uleiul esential de Arbore de Ceai

Avand in componenta chimica peste 90 de elemente, uleiul esential de Arbore de Ceai (Tea Tree sau Melaleuca) are utilizari nelimitate.  Singurul loc unde cresc plantele de Tea Tree in mod natural, este in Australia, unde cresc din abundenta. In mod traditional, nativii australieni au utilizat frunzele de Tea Tree pentru tratarea tusei si racelii, pentru a trata ranile si pentru a ameliora durerile de gat si bolile de piele. Purificator bland si rafinat, calmeaza emotiile excesive. Proprietati: calmant, anti-infectios, actiune antibacteriana cu spectru larg, antifungic, antiparazitar, antiseptic, tonic, decongestionant venos. Uleiul esential Melaleuca este indicat in tratarea afectiunilor pielii, disconfort respirator, imperfectiuni ale tenului (acnee), infectii ale mucoasei bucale, infectii respiratorii, dureri de gat, tratamente pentru par, matreata, paduchi.

IMG_0086
andreacoachsevilla-91-81657

Uleiul esential de Lamaie

Recunoscut pentru mirosul extraordinar, uleiul esential de lamaie (Lemon) poate fi folosit la curatarea suprafetelor si purificarea aerului. Poate reda starea de vigoare, prospetime si ncredere in fortele proprii. Sustine sanatatea sistemului respirator. Ajuta la intretinerea tenului,lupta impotriva acneei, pielii grase, porilor dilatati; poate fi folosit pentru parul cu tendinta de ingrasare. Este eficient in tratarea artritei, circulatiei sanguine slabe, celulitei, racelii si gripei.

Uleiul esential de Lavanda

Uleiul esential de Lavanda (Lavender) este unul dintre cele mai populare si folosite uleiuri, datorita parfumului inconfundabil si numeroaselor sale beneficii. Elimina frustrarea, starile de panica si depresie. Proprietati: sedativ, antispasmodic, anti-anxietate, anti-inflamator, antimicrobian, antioxidant, antibacterian, imunostimulator, antiviral. Stimuleaza cresterea parului, tratarea matretii; afectiuni ale tenului (acnee, cearcane, riduri). Este eficient pentru calmarea durerilor de cap. Repelant pentru insecte, tantari.

8016-94852
IMG_RT (23)

Uleiul esential de Menta

Cunoasteti mirosul… il regasiti cu siguranta in pasta de dinti, apa de gura sau sampon sau bomboanele din geanta. Dar ceea ce probabil nu stiti este motivul pentru care menta este prezenta in atat de multe produse. La urma urmei, nu poate fi folosita doar pentru gustul sau delicios si aroma proaspata… Uleiul de menta este foarte potent si contine in principal mentol. Este imunostimulant, antispasmodic, antiviral, antimicrobian, antifungic si antioxidant; stimuleaza cresterea parului; este eficient pentru calmarea durerilor de cap. Sporeste concentrarea si memoria, purifica mintea de obsesii si griji.

Uleiul esential de Portocala Salbatica

Cu nenumarate beneficii asupra sanatatii si o aroma placuta care energizeaza mintea si corpul, uleiul esential de Portocala (Wild Orange) este unul dintre cele mai indragite uleiuri esentiale cu calitati purificatoare, facandu-l ideal pentru a sustine functia sistemului imunitar. Are o aroma proaspata, dulce si racoritoare. Este un afrodisiac bland si rafinat

9958

Cum actioneaza uleiurile esentiale?

Pentru ca acestea actioneze, uleiurile esentiale trebuie sa patrunda in organism (masaj, inhalare, absorbtie). Cand sunt aplicate pe piele, ele incep sa lucreze imediat si se deplaseaza in fluxul sanguin. Uleiurile esentiale au capacitatea de a trece prin membrana celulara datorita proprietatilor lor lipofile (solubile in lipide) si, prin urmare, pot penetra membranele celulare din corpul nostru, pentru a lupta impotriva virusilor si a ajuta corpul sa se vindece. Potrivit lui Jean Valnet, uleiurile esentiale pot penetra fiecare celula a organismului in 20 de minute si apoi sunt metabolizate ca si alti nutrienti.

Prin inhalare (directa, difuzor aromaterapie), uleiurile esentiale calatoresc prin nas pana la nervul olfactiv. Acest nerv este conectat la sistemul limbic al creierului nostru, unde emotiile sunt controlate. In acest fel se stimuleaza raspunsurile fiziologice din organism prin intermediul sistemului nervos, endocrin sau imunitar, afectand pe o varietate de niveluri – fizice, emotionale si spirituale: senzatiile de placere, centrele dureroase ale creierului, emotiile, memoria, somnul, apetitul sexual.

Ce inseamna ulei esential pur, natural?

Un ulei esential ar trebui, prin definitie, sa fie 100% pur si natural.

Uleiul esential pur nu contine alta substanta decat cea derivata din planta. Nu este modificat sau diluat, nu este rectificat sau reconstituit, nu consine solventi sau aditivi.

Metodele de extractie folosite

Acestea sunt distilarea cu aburi, presarea la rece. Doar uleiurile esentiale pure ar trebui folosite in scopuri de aromaterapie.

Produs de natura

Cu cat o marca divulga mai mult informatii pentru a-si educa consumatorii si publica rezultatele testelor chimice ale sticlelor lor cu uleiuri esentiale, cu atat mai mult acest brand devine demn de incredere.

Scroll to Top