Cum folosim în siguranță uleiurile esențiale fotosensibile

Fotosensibilitatea este un proces in care o anumita substanta absoarbe radiatia ultravioleta (UV) si provoaca o reactie, de obicei pe piele. Anumite medicamente, produse care se aplica pe piele, unele uleiuri esentiale pot provoca fotosensibilizarea, facand pielea deosebit de sensibila la radiatiile UV.

Daca se expune la lumina soarelui sau la solar, dupa aplicarea topica a unui ulei fotosensibil, pot aparea reactii adverse pe piele, precum arsuri grave, pigmentare, depigmentare, roseata, iritare, blistere.

Fotosensibilitatea si fototoxicitatea se aplica doar utilizarii topice a uleiurilor esentiale si nu prezinta aceleasi riscuri atunci cand sunt utilizate pe plan intern. Atunci cand utilizati topic un ulei esential fotosensibil, se recomanda evitarea luminii solare timp de pana la 12 ore dupa utilizare.

Uleiuri esentiale care pot provoca reactii fotosensibile:

Bergamrgota, Grapefruit, Lamaie, Lime, Bitter Orange, Cumin, Kunquat, Tangerine, Wild Orange

Blenduri: Aromatouch, doterra Breathe, doterra Cheer, Citrus Bliss, Elevation, doterra Forgive, InTune, doterra Motivate, On Guard, Purify, Slim&Sassy, Sunny Citrus, Zendocrine

Sfaturi pentru a evita o reactie fototoxica din uleiurile esentiale

Asteptati aproximativ 12 ore dupa aplicare inainte de a expune pielea la soare.

Daca va expuneti afara inainte de perioada de 12 ore, purtati imbracaminte cu acoperire completa, cum ar fi pantalonii si manecile lungi.

Cititi eticheta completa si lista ingredientelor de pe lotiuni, produse pentru ingrijirea pielii si medicamente topice – multe produse contin uleiuri fotosensibile.

Daca aveti o reactie, nu mai utilizati produsul si feriti-va de soare. Apoi, clatiti zona afectata cu un ulei purtator sau lapte integral. Amintiti-va ca uleiul si apa nu se amesteca, deci folosirea laptelui sau uleiulului este cea mai buna metoda de indepartare a uleiului esential. Daca iritatia pielii se inrautateste, contactati imediat medicul.

Scroll to Top