Diluarea uleiurilor esentiale

“Reactiile cutanate sunt în totalitate dependente de diluare si exista recomandari de siguranta pentru a minimiza riscul. Acest lucru nu înseamna, desigur, ca de fiecare data cand o persoana utilizeaza un ulei nediluat, va exista o reactie adversa. De multe ori nu va exista. Dar mai mult nu este întotdeauna mai bun, iar minimizarea riscului este, în general, o idee buna.” Robert Tisserand

Diluarea nu diminueaza si nu afecteaza proprietatile terapeutice ale uleiului esential!

Atunci cand este diluat, uleiul esential fiind liposolubil ramane incapsulat in uleiul purtator mai mult timp, avand un efect local prelungit. Membrana celulara fiind liposolubila, moleculele de ulei esential ajung imediat in circulatie (in aprox. 30 sec).

Diluarea uleiului esential este importanta din doua motive de siguranta:

Unul, pentru a evita reactiile cutanate: iritatie, sensibilizare si fototoxicitate. Uleiurile esentiale fiind pure si extrem de concentrate, prin diluare, se evita reactiile adverse precum iritarea pielii, in special cu pielea sensibila.

Doi, pentru a evita toxicitatea, precum fototoxicitatea (fotosensibilitate), hepatotoxicitatea, neurotoxicitatea. Reactiile cutanate adverse sunt evidente atunci cand se întampla, dar toxicitatea poate sa nu fie.

Despre factorii care influenteaza siguranta uleiurilor esentiale, mai multe informatii gasiti aici.

Cat de mult/putin diluam?

Trebuie sa tinem cont de anumiti factori atunci cand diluam uleiurile esentiale:

 • gradul de toxicitatea al uleiului esential, inclusiv fototoxicitatea
 • varsta
 • problemele de sanatate
 • daca sunteti gravida sau alaptati
 • daca aveti piele sensibila
 • daca utilizati medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala (unele uleiuri esentilale interactioneaza cu anumite medicamente, compusi chimici)

Tabelul prezentat mai jos se adreseaza realizarii retetelor de ulei pentru masaj – aplicare pe suprafete mai intinse.

Aceste valori nu se aplica diluarii uleiurilor esentiale care se aplica cu Rollon, intrucat cantitatea de ulei lasata pe piele in urma aplicarii cu bila este mica. De aceea este necesara o diluare diferita.

Adulti sanatosi: diluare 2% – ideal pentru majoritatea adultilor si în cele mai multe situatii. Aceasta este, de asemenea, o dilutie buna pentru ingrijirea zilnica a pielii
Cosmetice faciale: diluare 0.2 – 1.5%
Afectiuni specifice locale (leziuni ale muschilor, tendoanelor, etc), durere, afectiuni acut: diluare 3% – 10%
Probleme acute: diluare 5 – 25% – utilizat pe termen scurt, afectiuni acute
Diluare 25 – 100%: uneori, un ulei esential poate fi utilizat fara dilutie pentru o problema acuta, pe termen scurt. O arsura sau intepatura poate fi un motiv. Trebuie sa fie o exceptie, nu un obicei. Nu numai ca unele uleiuri esentiale pot irita pielea, dar va cresteti riscul de sensibilizare.

Pentru copii, mai multe informatii gasiti aici

Gata de folosit, oriunde, oricand! 
Sticlutele cu dispozitiv roll-on (cu bila) sunt o modalitate la indemana de a aplica uleiurile esentiale si amestecuri direct pe piele. Pur si simplu le folositi pe talpi, incheieturile mainilor, gat, ceafa, abdomen, in functie de afectiune.

Preventie – este o cura ce poate fi folosita pentru a sustine imunitatea, digestia, echilibrare hormonala, echilibrare emotionala, un somn odihnitor. Adminstrarea topica se poate face intre 1 – 3 ori pe zi, timp de 2 – 3 saptamani cu 1 saptamana pauza.
Acut – orice afectiune care necesita actiune imediata: raceala, gripa, febra, inflamatie, otita, etc. Administrarea topica se poate face la 2 ore, dar nu mai mult de 3 – 4 zile. In cazul febrei, spre exemplu, se poate aplica si la intervale de 30-60 minute, pana cand febra ajunge la nivelul confortabil pentru copil.

Este important de mentionat ca aceste recomandari sunt pur si simplu orientative, nu valori general valabile. Este intotdeauna recomandat sa incepeti cu valori de diluare mai mici, apoi sa cresteti numarul de picaturi de ulei esential, dupa cum este necesar.

Exista situatii in care un aromaterapeut poate sa foloseasca dilutii mai mari, insa acest lucru trebuie facut cu foarte mare atentie, in functie de persoana pentru care se face dilutia respectiva, varsta acesteia, uleiurile si toate indicatiile si contraindicatiile pentru fiecare ulei în parte. Iar aceste dilutii mari se folosesc pe o perioada limitata de timp si intr-un mod controlat.

Cateva uleiuri esentiale care au nevoi speciale de diluare

Unele uleiuri esentiale au nevoie de dilutie suplimentara pentru a ramane in limitele liniilor de siguranta. În conformitate cu aceste recomandari, se pot preveni reactiile adverse care includ (dar nu se limiteaza la) iritatii, alergii, fototoxicitate si sensibilizare.Aceasta nu este o lista exhaustiva; regasiti uleiurile esentiale cel mai des utilizate.

Retineti ca aceasta lista este limitata la siguranta generala. Chiar si atunci cand este diluat corespunzator, uleiul esential special poate sa nu fie cea mai buna alegere pentru dumneavoastra sau copilul dumneavoastra. Aceleasi considerente trebuie luate înainte de a utiliza un ulei esential daca sunteti gravida, luati medicamente etc. Pentru mai multe informatii, cititi uleiuri esentiale pentru copii, uleiuri esentiale si sarcina, uleiurile esentiale si alaptarea.

Precautii si siguranta

 • Dilurea corecta este esentiala pentru practica sigura a aromoterapiei. Nu este suficient sa spui “diluat înainte de a fi folosit pe piele” – aceasta este o informatie insuficienta. Trebuie sa stiti care dilutii sunt sigure si cum sa le calculati.
 • Daca ati utilizat un ulei nediluat si au aparut reactii adveste (iritatii, senzatii neplacute), se aplica pe zona afectata o cantitate mica de ulei de baza purtator pentru a calma iritatia. Nu curatati zona cu apa!
 • Fiecare dintre noi avem responsabilitatea sa citim indicatiile si contraindicatiile pentru fiecare ulei pe care îl folosim. Acest lucru este esential deoarece exista uleiuri care pot sa interactioneze cu diferite medicamente, exista uleiuri iritante, uleiuri contraindicate copiilor, femeilor gravide, etc.
 •  Less is more (“Mai putin inseamna mai mult”), iar daca continuati cu prudenta, puteti beneficia de proprietatile uimitoare ale acestor uleiuri esentiale mai mult timp si fara reactii adverse.
 •  Nu folositi ulei esential sau purtator care pare tulbure, are un miros neplacut sau are alte semne de alterare
 • Achizitionati uleiuri de baza purtatoare (unt) organice ori de cate ori este posibil – evitand uleiurile purtatoare rafinate, prelucrate si nonorganice
Retineti ca acestea sunt doar notiuni generale si ca pot exista si alti factori care ar depasi aceste informatii generale. Tineti cont de utilizarea in siguranta a uleiurilor esentiale si utilizati intotdeauna cel mai mic procent de diluare posibila, care va ofera rezultate eficiente.
Scroll to Top