Beneficiile uleiului esential de lamaie
DENUMIRE STIINTIFICA: Citrus limon
PARTEA FOLOSITA DIN PLANTA: Coaja fructului
METODA DE EXTRACTIE: Presare la rece
DESCRIERE AROMA: Curata, proaspata, citrice, stralucitoare
COMPONENTE CHIMICE PRINCIPALE: Limonen, β-pinen, γ-terpinen
UTILIZARE: Aromatic, Topic, Intern
Unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale vandute de doTERRA, uleiul de lamaie este reconoscut pentru versatilitatea lui si datorita proprietatilor de purificare, revigorare.
Este nevoie de aproximativ 3.000 de lamai pentru a obtine 1 kg de ulei esential.
Lamaia este adesea folosita in alimente pentru a intensifica aroma.
Proprietati
Astringent, antiseptic, antibacterian, detoxifiant, depurativ, hipotensiv, antimicrobian, antifungic, sustine imunitatea
Indicatii de utilizare
Aromatic (anxietate, convalescenta, viroze, oboseala, gastroenterita, infectii bacteriene si/sau virale, lipsa de concentrare, pesimism, tulburari de dispozitie)
Topic (anxietate, astenie, balonare, constipatie cronica, depresie sezoniera, afectiuni ale sistemului circulator, digestie dificila, greata, oboseala, lipsa de incredere in sine, piele grasa, tulburari de dispozitie, retentie lichide)
Intern (calculi biliari si renali, celulita, constipatie cronica, gastroenterita, retentie de lichide si picioare grele, vene varicoase)
Beneficiile uleiului esential de lamaie
Pentru sanatate
- Antiseptic si bactericid general
- Uleiul de lamaie are proprietati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatoare[1], ajutand astfel la stimularea sistemului imunitar si la lupta impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, este unul dintre principalele uleiuri esentiale folosite in tratarea alergiilor. Este unul dintre cele eficiente uleiuri esentiale pentru tuse, deoarece este benefic pentru sistemul limfatic, care va protejeaza de agentii patogeni nocivi si reduce umflarea ganglionilor limfatici. Uleiurile esentiale de lamaie stimuleaza, de asemenea, drenajul limfatic, reducand astfel acumularea de fluide care va pot provoca tusea
- Previne infectiile (pulmonare, intestinale)
- Sinuzita, otita, hemoragii nazale, stomatita, eruptii cutanate, migrena
- Antiviral
- Calculi biliari si renali
- Circulatia sanguina (elimina celulita, picioarele grele, retentia apei, drenaj limfatic, varicele etc.): se dilueaza pana la 20% cu un ulei vegetal, se maseaza de-a lungul picioarelor, de jos in sus (spre inima)· afectiuni ale sistemului circulator
- Alina disconfortul articulatiilor combinat menta si lemongrass
- Fluidizarea sangelui
- Greata de sarcina[2]: esential de lamaie poate fi folosit ca remediu natural si eficient pentru reducerea starilor de grata si a varsaturilor din timpul sarcinii
- Eficient impotriva raului de masina
- Stimularea imunitatii
- Curata organismul de toxine – Uleiul esential de lamaie este un antimicrobian puternic, facandu-l eficient impotriva bacteriilor, fungilor si virusurilor. Uleiul de lamaie contine si antioxidanti. Toate acestea combinate fac din ulei de lamaie unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru curatarea corpului si imbunatatirea drenajului limfatic.[3][4]
- Pietrele biliare si renale: utilizati intern, la recomandarea unui specialist.
- Probleme digestive (balonare, greata, indigestie): ca aplicare pe piele, diluati 4 pana la 5 picaturi intr-o lingurita de ulei vegetal si masati abdomenul. Pe plan intern, la sfatul unui specialist, 1 – 2 picaturi intr-o lingurita de ulei de masline de 2 ori pe zi timp de 7 zile.
- Gastrita- conform studiilor [5], uleiul de lamaie reduce simptomele gastritei, prin reducerea iritatiei mucoasei gastrice (mucoasa stomacului) si actioneaza ca agent gastro-protector
- Constipatie[6] – Cercetatorii au descoperit ca prin masaj abdominal se poate reduce semnificativ constipatia, stimuland de asemena peristaltismul intestinal (motricitate digestiva). Constipatie cronica: aplicat topic, diluati pana la 20% cu un ulei vegetal si masati abdomenul. Pe plan intern, la sfatul unui specialist, 1 – 2 picaturi intr-o lingurita de ulei de masline de 2 ori pe zi timp de 7 zile.
- Gastroenterita – Utilizati prin difuzare pentru a limita raspandirea virusilor. Pe plan intern, la sfatul unui specialist, 1 – 2 picaturi intr-o lingurita de ulei de masline de 2 ori pe zi timp de 7 zile.
Psiho-emotional
- Revigoreaza, reda starea prospetime si incredere in fortele proprii
- Imbunatateste starea de spirit
- Echilibreaza sistemul nervos
- Oboseala – la oboseala te ajuta sa rezisti, energizeaza
- Anxietate – calmeaza durerile de cap produse de anxietate
- Va poate imbunatati starea de spirit si concentrarea. Un studiu a constatat ca inhalarea uleiului de lamaie a stimulat activitatea neurologica. Din acest motiv, se considera ca uleiul esential de lamaie poate fi folosit impotriva depresiei.
Frumusete si intretinere
- Reda stralucirea tenului
- Hraneste si hidrateaza pielea
- Drenaj limfatic
- Anticelulitic
- Furuncule, pete pigmentare
- Seboree (pielea grasa): diluati 1 pana la 2 picaturi intr-o crema, ulei vegetal sau masca inainte de aplicarea pe piele.
- Efecte antiimbatranire – Studiile[11] de laborator arata ca uleiul de lamaie este capabil sa reduca deteriorarea celulara si a tesuturilor, cauzate de radicalii liberi. Acest lucru se datoreaza proprietatilor puternic antioxidante ale uleiului.
- Acnee – este eficient in tratarea acneei datorita proprietatilor antimicrobiene. Acneea este cauzata in mod obisnuit de infectii bacteriene. Utilizarea uleiului esential de lamaie pentru acnee poate elimina cosurile. Puteti sa-l adaugati in lotiunea preferata sau sa il aplicati direct diluat in ulei purtator.
Casa si gradina
- Antiseptic si bactericid general – Studiile arata ca uleiul esential de lamaie functioneaza ca agent antimicrobian natural datorita principalilor compusi limonen si b-pinen. Acest lucru face ca uleiul de lamaie sa fie un aliat puternic in curatarea curatarea casei. Uleiul de lamaie poate fi folosit impotriva agentilor patogeni nocivi, cum ar fi bacteriile, fungii, evitand astfel folosirea produselor conventionale pentru curatare care contin substante chimice periculoase.
- Un dezinfectant foarte puternic al aerului, obiectelor, suprafetelor (atentie la suprafetele lucioase sau lacuite)
- Uleiul de lamaie, lustruieste perfect mobila. Diluati in ulei de masline pentru curatarea, protejarea si stralucirea finisajelor din lemn. (atentie la suprafetele lucioase sau lacuite; efectuati un test pe o suprafata mica inainte de folosire)
- Improspateaza aerul si elimina mirosurile neplacute, prin difuzare
- Conform cercetarilor[12], uleiul de lamaie poate fi folosit pentru protejarea alimentelor, in prevenirea contaminarii alimentelor (precum inhibarea crestereii bacteriilor in carnea tocata)
- Sterge eficient urmele de carioca si permanent marker.
- Combinat cu ulei esential de lemongrass, eucalipt, tea tree sau menta tine departe insectele.
- Uleiul de lamaie este un remediu foarte bun pentru stadiile incipiente de oxidare a argintului sau a altor metale.
- Cateva picaturi puse in apa in care spalati fructele sau legumele indeparteaza substantele chimice de pe acestea si le mentine proaspete.
Sinergie
Antioxidant asupra ficatului – cu ulei esential de ghimbir
Oboseala, surmenaj – cu ulei esential de menta
Precautii si siguranta
- Datorita proprietatilor fotosensibilizante ale uleiului esential de lamaie, utilizarea sa nu este recomandata inainte de expunerea la soare.
- Este recomandat sa se dilueze intr-un ulei de baza purtator inainte de orice aplicare, in special la femeile gravide si copii sub 12 luni, deoarece poate fi iritant.
- Daca sunteti gravida, alaptati sau sunteti sub ingrijire medicala, consultati medicul inainte de utilizare
- Sensibilitate cutanata.
- A nu se lasa la indemana copiilor
- A se evita contactul cu ochii, zonele sensibile.
Surse, studii, cercetari
[1] NCBI, Evaluation of Anti-Inflammatory Activity of Citrus latifolia Tanaka Essential Oil and Limonene in Experimental Mouse Models
[2] NCBI, The effect of lemon inhalation aromatherapy on nausea and vomiting of pregnancy Un studiu dublu-orb, randomizat și controlat, efectuat în 2014, a investigat efectul inhalarii lamai asupra greaței și varsaturilor în timpul sarcinii. O suta de femei gravide cu greața și varsaturi au fost împarțite în grupuri de intervenție și de control. Participanții la grupul de intervenție au inhalat ulei esențial de lamaie de îndata ce au avut senzatii de greața. Cercetatorii au descoperit ca exista o diferenta statistic semnificativa intre grupurile de control si de interventie in scorurile medii de greața și varsaturi; grupul care a administrat ulei de lamaie avand scoruri mult mai mici.
[3] NCBI, The protective effect of Citrus limon essential oil on hepatotoxicity and nephrotoxicity induced by aspirin in rats. Un studiu efectuat pe animale la 2016 a constatat ca atunci cand uleiurile esențiale de lamaie au fost administrate șobolanilor care au dezvoltat leziuni hepatice și renale provocate aspirina, a fost capabil sa reduca stresul oxidativ și deteriorarea ambelor organe.
[4] NCBI, Effects of low doses of essential oil on the antioxidant state of the erythrocytes, liver, and the brains of mice. Un alt studiu pe animale a testat efectele uleiului de lamaie și a altor uleiuri esențiale asupra starii antioxidante a organelor la șoareci. Cand șoarecii au fost tratați timp de șase luni cu uleiuri esențiale, chiar și la doze foarte mici, au fost capabili sa reduca stresul oxidativ și sa mențina integritatea structurala și activitatea funcționala a organelor. Un amestec de ulei esential de lamaie si extract de ghimbir a avut cel mai mare efect antioxidant asupra ficatului la soareci
[5] NCBI, Effects of limonene and essential oil from Citrus aurantium on gastric mucosa: role of prostaglandins and gastric mucus secretion. Un studiu efectuat pe animale în 2009, publicat în interacțiunile chimice și biologice, a constatat ca, atunci cand uleiurile esențiale de lamaie au fost administrate șobolanilor, acestea au redus simptomele gastritei prin reducerea iritatiei mucoasei gastrice (mucoasa stomacului) și au actionat ca agent gastro-protector împotriva afectiunilor stomacului
[6] NCBI, Effect of aromatherapy massage for the relief of constipation in the elderly. Un studiu de 10 zile cu control randomizat a dorit sa verifice eficacitatea uleiurilor esențiale de lamaie, rozmarin și menta asupra constipatiei la varstnici. Cercetatorii au descoperit ca cei din grupul de aromoterapie, care au primit un masaj abdominal cu uleiuri esentiale, au avut scoruri pozitive semnificative de evaluare a constipatiei decat cele din grupul de control. De asemenea, au constatat ca numarul de mișcari peristaltice a fost mai mare în grupul experimental.
[7] NCBI, Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue Un studiu efectuat pe animale, publicat în Jurnalul de Biochimie și Nutriție clinica, a constatat ca atunci cand șoarecii au fost suplimentați cu polifenoli de lamaie care au fost extrași din coaja de lamaie, pentru o perioada de 12 saptamani, creșterea lor în greutate corporala, acumularea de grasimi și dezvoltarea hiperlipidemiei, hiperglicemiei și rezistența la insulina a fost semnificativ suprimata
[8] NCBI, Essential oils, their therapeutic properties, and implication in dentistry
[9] NCBI, Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases
[10] NCBI, Safety and Feasibility of Topical Application of Limonene as a Massage Oil to the Breast
[11] NCBI, Biochemical studies on a novel antioxidant from lemon oil and its biotechnological application in cosmetic dermatology.
[12] NCBI, Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Într-un studiu de testare a efectelor de conservare a uleiului de lamaie, cercetatorii au descoperit ca lamaia a inhibat creșterea bacteriilor în carnea de vita tocata. Uleiul esential de lamaie a oprit cu succes dezvoltarea Listeria monocytogenes, sugerand ca ea joaca un rol în prevenirea contaminarii alimentelor. Acest lucru este util pentru produsele alimentare deoarece alimentele contaminate cu bacterii precum Listeria monocytogenes, Salmonella, Staphylococcus aureus și Escherichia coli au fost raportate ca provocand boli alimentare.