Beneficiile uleiului esential de Tea Tree (Melaleuca, Arbore de ceai)

DENUMIRE STIINTIFICAMelaleuca alternifolia
PARTEA FOLOSITA DIN PLANTA: frunze
METODA DE EXTRACTIE: Distilare cu abur
DESCRIERE AROMA: Puternica, camfor, dulce,
COMPONENTE CHIMICE PRINCIPALE: limonen, 1,8- cineol, linalool
ORIGINE: Australia
UTILIZARE: Aromatic, Topic 

Uleiul de arbore de ceai se obtine prin distilare cu abur timp de aproximativ 3 ore, cu un randament cuprins intre 1 si 2%. Este nevoie de 100 kg de arbore de ceai pentru a obtine aproximativ 1,5 litri de ulei esential.

Tea Tree, Melaleuca sau uleiul de arbore de ceai, a fost folosit de mii de ani de catre aborigenii indigeni Bundjalung din Australia. In timp ce vindecatorii foloseau medicina spirituala pentru a vindeca boli grave, ei foloseau frunzele arborelui de ceai pentru a trata diferite afectiuni medicale.

Legenda mentioneaza existenta unei lagune in care fusesera macerate frunze de Melaleuca, cazute de-a lungul anilor. Aborigenii  au privit locul ca un loc sacru cu o actiune puternica de vindecare. Acest noroi era aplicat pe piele in scopuri medicinale.

La inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial, guvernul australian oferea o sticla de ulei esential de Tea Tree in fiecare kit de prim ajutor al Armatei si Marinei Australiene, pana in a doua jumatate a secolului al XX-lea, cand au fost inlocuite cu antibioticele de sinteza.

In zilele noastre, redescoperim acest ulei esential pretios, fiind folosit din ce in ce mai mult in medicina, in tratamente sau cercetari, pentru lupta impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice de sinteza.

Melaleuca alternifolia (arbore de ceai) este un copac cu spini, intotdeauna verde cu scoarta ca niste benzi sau curele. Poate creste pana la o inaltime de 5 m. Arborele de ceai are flori albe, pufoase, foarte parfumate.  

De peste 70 de ani, uleiul de arbore de ceai a fost prezentat in numeroase studii medicale pentru capacitatea sa de a ucide multe tulpini de bacterii, virusi si ciuperci. Il regasim in nenumarate produse cosmetice sau de igiena personala. Este apreciat pentru patologiile infectioase sau inflamatorii ale membranelor mucoase si ale pielii.

Pentru a extrage uleiul esential, frunzele plantei melaleuca sunt distilate cu abur. Arborele de ceai are o aroma proaspata, lemnoasa, de pamant. 

Proprietati

Antimicrobianantiviral, antifungic, antimicotic, antiparazitar, antiseptic, stimulat si tonifiant, anti-inflamator

Indicatii de utilizare

Aromatic (angina, bronsita, gripa, otita, nazofaringita, raceala obisnuita, sinuzita, tuse)

Topic (abcces, acnee, eczema, echilibrare psihica, gingivita, herpes, micoza, paraziti cutanate, muscaturi de insecte, prurit, tonic fizic (oboseala inimii)

Intern (bronsita, cistita, gripa, herpes genital, leucorhoea, micoza vaginala, parazitoza intestinala, nazofaringita, vaginita)

Beneficiile uleiului esential de lamaie

Pentru sanatate

  • Antimicrobian: Melaleuca este unul dintre cele mai bune uleiuri pentru combaterea infectiilor bacteriene, fungice si virale. Studiile[1] de laborator au aratat ca uleiul de arbore de ceai poate inhiba cresterea bacteriilor cum ar fi  Pseudomonas aeruginosaEscherichia coliHaemophilus influenzaeStreptococcus pyogenesand Streptococcus pneumoniae. Aceste bacterii cauzeaza infectii grave, inclusiv pneumonie, infectii ale tractului urinar, boli respiratorii, infectii ale fluxului sanguin, infectii sinusale si impetigo. Prin difuzare, este eficient ca antiseptic aerian. Vaporii de Melaleuca impreuna cu Geranium sunt foarte activi impotriva Stafilococului aureus rezistent la antibiotice.
  • Infectii ale sferei genitale[2] sau urinare (cistita, herpes, micoza, vaginita, uretra). Uleiul esential Melaleuca este activ impotriva Gardnerella vaginalisCandida albicans, 2 germeni frecvent intalniti in cazul infectiilor genitale. De asemenea, ar putea fi eficient impotriva Trichomonas vaginalis. Aplicare dermica, 20% intr-un ulei purtator, cu care este masat abdomenul. Utilizarea vaginala interna a uleiului de arbore de ceai necesita recomandarea medicului.
  • Infectii cutanate: abces cutanat, fierbe, herpes. Prevenirea arsurilor cutanate cauzate de radioterapie Boli parazitare Cutanate: scabie, ringworm
  • Intestinal: amoeba, viermi rotunzi, viermi intestinali
  • Infectii cutanate (Antimicotic, antifungic)[3]: Melaleuca actioneaza impotriva dermatofitelor si poate fi amestecata sinergic cu Levantica. De asemenea, este activa impotriva Candida, prin componenta lui 1,8 cineol.
    Afectiuni ale pielii (acnee, eczeme, prurit, infectii fungice, psoriazis): se dilueaza intr-un ulei vegetal. 5% pentru fata, 20% pentru corp.

    •  Curata infectiile,taieturile, iritatiile, ranile pielii [4]– proprietatile antimicrobiene si antiinflamatorii ale uleiului de arbore de ceai il pot transforma intr-un instrument util pentru calmarea iritatiilor si ranilor pielii[5]. Combinati 2 picaturi de ulei de arbore de ceai cu 2 picaturi de ulei de lavanda si aplicati-o in zona afectata. Nu se aplica pe rani deschise.

    • Utilizati pentru a calma inflamatia pielii asociata cu psoriazisul si eczema. Faceti o lotiune antiinflamatorie si calmanta combinand 5 picaturi de ulei de arbore de ceai, 5 picaturi de ulei de lavanda si 1 lingurita de ulei de nuca de cocos. Aplicati-l topic local de doua ori pe zi.

    • Tinea pedis (ciuperca piciorului) sau “Piciorul atletului” – Aplicarea topica[6] a unei creme de ulei de arbore de ceai de 10% actioneaza asemeni cremei cu tolnaftate 1% folosita pentru ameliorarea simptomelor “Piciorului atletului”, incluzand inflamatia, mancarimea, arsura. O solutie mai puternica de ulei de arbore de ceai (25% sau 50%) este necesara pentru vindecarea infectiei.

    • Ciuperca unghiei piciorului. In aplicatia topica, pe unghia infectata, aplicati o picatura din urmatorul amestec: 49 picaturi de ulei esential Melalauca, 1 picatura de ulei esential clove (cuisoare) si 50 ulei migdale dulci. De 2-3 ori pe zi. Ingrijirea poate dura cateva luni. Uleiul vegetal Neem nu este recomandat copiilor si femeilor insarcinate /care alapteaza. 

    •  Dermatofitia – Tinea.  In aplicatii locale: cateva picaturi dintr-un amestec de ulei esential de ceai si Palmarosa in parti egale, toate diluate pana la 25% in ulei vegetal de migdale dulci, de 1-3 ori pe zi. In caz de iritare sau inrosire, opriti-va. In plus, intariti-va imunitatea.

    • Eficient in tratarea verucilor (negi)

    • Pielea grasa: se dilueaza in crema de zi, 1 pana la 2 picaturi.

    • Infectia cutanata: diluata, de preferinta, intr-un ulei vegetal purtator. posibilitate de a aplica pura, cu exceptia pielii sensibile (incercati cu o singura picatura la cotul cotului).

    • Herpes: aplicati o picatura pura, cu exceptia pe pielea sensibila (caz in care diluati o picatura intr-o lingurita de ulei vegetal) direct pe herpes

  • Antiviral: Monoterpenele din uleiul de Tea Tree au o actiune antivirala semnificativ mai mare si o toxicitate mai redusa comparativ cu monoterpene individual izolate. Are efect inhibitor asupra unui subtip al H1N1 si are o activitate optima in gripa.
  • Tonic cardiac
  • Imunostimulant: Melaleuca, prin actiunea sa antimicrobiana, antivirala, antiinflamatoare si antialergica ofera un bun suport al sistemului imunitar.
  • Decongestionant venos si limfatic
  • Ciupituri insecte: Se dilueaza in ulei vegetal. 1 picatura intr-o lingurita (sau pura daca pielea nu este prea sensibila)
  • Congestie venoasa: se dilueaza pana la 20% cateva picaturi intr-un ulei purtator (2 ml ulei esential si 8 ml ulei vegetal). Pentru un masaj local 
  • Leucoree (sau descarcare alba): intern si vaginal (necesita consultarea unui terapeut inainte de inceperea tratamentului)
  • Infectii O.R.L. : raceli, bronsita, infectii ale urechii, sinuzita, amigdalita, nazofaringita, durere in gat, laringita

    • Bronsita: utilizare cutanata, in masaj diluat la 20%, de-a lungul coloanei vertebrale. De asemenea, puteti inhala uleiul de arbore de ceai. Pentru uz intern, rectal, consultarea prealabila a unui terapeut este esentiala.
    • Gripa: utilizare cutanata, masaj diluat la 20% intr-un ulei vegetal (spate, membre, piept); inhalare si vaporizare, pentru dezinfectia incaperilor. Inhalare: diluati 2 pana la 3 picaturi de EO intr-un castron cu apa fierbinte. Plasati-va fata deasupra vasului, puneti o carpa peste cap si inhalati acest abur pentru cateva minute. Difuzare: intr-un difuzor pentru aromaterapie, puneti 3 picaturi in putina apa. Ideal pentru dezinfectarea incaperilor.
    • Expectorant
    • Respirator: Se pot face inhalatii cu abur cu Melaleuca pentru proprietatile sale decongestionante, antiinfectioase si expectorante.
    • Angina, durere in gat – Gargara cu 2 pana la 3 picaturi diluate in apa cu sare.
    • Otita: masaj 5% intr-un ulei de purtator (4 pana la 5 picaturi intr-o lingurita de ulei vegetal) in spatele si in jurul urechii afectate. Nu se aplica niciodata in ureche.
    • Rinofaringita: extern, intr-un masaj de 20% intr-un ulei purtator (2 ml ulei esential si 8 ml ulei vegetal). Inhalare: diluati 2 pana la 3 picaturi de EO intr-un castron cu apa fierbinte. Plasati-va fata deasupra vasului, puneti o carpa peste cap si inhalati acest adur pentru cateva minute.
    • Sinuzita: pulverizare si inhalare; posibil masaj bland la 5% intr-un ulei purtator intre sprancene sau 0,5 ml de ulei esential intr-o sticla de ulei vegetal de 10 ml.
  •  Afectiuni digestive: Micoza, Parazitoza (pentru administrare interna, consultati un terapeut)
  • Infectii orale: afte, abcese, gingivita, carii. S-a demonstrat in vitro ca EO de la Tea Tree scade starea inflamatorie a celulelor orale, ceea ce aduce un element stiintific in utilizarea obisnuita in gura, in cazul ulcerului la nivelul gurii, stomatitei , gingivita, parodontita, afte. In aplicatie locala, in combinatie cu ulei esential de menta, laur (Laurus nobilis) toate diluate pana la 10% intr-un ulei vegetal de ulei din samburi de caise, de 3 ori pe zi.
  • Gingivita: se dilueaza 1 pana la 2 picaturi in pasta de dinti sau se prepara apa de gura.
  • Actiune anti-paduchi: doua studii indica faptul ca uleiul esential de arbore de ceai, singur sau in combinatie cu levantica, poate fi mai eficient decat tratamentele conventionale pentru prevenirea sau tratarea paduchilor la om. Aplicati pe tot parul un amestec din: ulei esential melaleiuca si ulei de lavanda, parti egale, diluate pana la 10% in ulei vegetal de cocos. Lasati timp de 10 minute sa actioneze, dupa care se spala. Repetati de cel putin 2 ori, pentru a distruge ouale si paduchii. 
  • Activitatea antitumorala asupra melanomului (linia M14)
  • Alergii: Componenta sa, terpinen are actiune antiinflamatorie care poate suprima eliberarea de histamina. Melaleuca poate ameliora alergiile prin suprimarea eliberarii histaminei si a productiei de citokine. Acest lucru poate, la randul sau, ajuta la prevenirea bronhoconstrictiei in cazurile de alergie.
  • Varice si picioare grele: masaj cu 2 ml ulei esential diluat in 8 ml ulei vegetal. 
  • Vanatai, rani: compresele sunt o modalitate excelenta de a aplica uleiul esential pe vanatai, rani (nu rani deschise), dureri sau afectiuni ale pielii. Se amesteca 10 picaturi de ulei esential in 120 ml apa fierbinte. Inmuiati o carpa curata si impachetati/aplicati pe zona care trebuie tratata. Lasati compresa sa actioneze timp de 10-20 minute. Reaplicati daca este necesar.

Psiho-emotional

  • Cu un parfum puternic, proaspat si ierbos, uleiul esential Tea Tree este cunoscut pentru efectele sale de armonizare si echilibrare asupra sistemului nervos si este deosebit de util in caz de oboseala si suprasolicitare.
    Pentru oboseala fizica, oboseala mentala: inhalare, pulverizare. Sau 1 pana la 2 picaturi pure (sau diluate intr-o lingurita de ulei vegetal) pentru aplicarea pe talpa picioarelor sau plexul in cazul oboselii inimii.
  • Stres: inhalare, difuzare, sau masaj ( 1 sau 2 picaturi diluate in ulei purtator,  aplicate pe talpa picioarelor)
  • Restabileste echilibrul emtional
  • Stimulant si revigorant
  • Stare de bine, energie pozitiva

Frumusete si intretinere

  • Este eficient pentru curatarea pielii  scalpului, pentru combaterea  matretii.
  • Uleiul esential de arbore de ceai este, de asemenea, recomandat pentru ingrijirea orala si dentara, in special pentru albirea dintilor si curatarea gurii. 
  • Uleiul esential din arborele de ceai este referinta in ingrijirea naturala impotriva acneei si cosurilor, datorita actiunilor sale antibacteriene si antiinflamatorii[7], inclusiv Stafilococului auriu, care cauzeaza acneea. 

Aplicarea unui gel de 5% din ulei de arbore de ceai pare a fi la fel de eficient ca si peroxidul de benzoil 5% (Oxy-5, Benzac AC si altii) pentru tratarea acneei. Uleiul de arbore de ceai ar putea actiona mai lent decat peroxidul de benzoil, dar nu este mai putin agresiv cu pielea fetei fiind mai putin iritant. Atunci cand se aplica de doua ori pe zi timp de 45 de zile, uleiul de arbore de ceai reduce acneea.

Sugestii de folosire pentru ingrijirea pielii

  • Masca usoara si eficienta: amestecati 5 picaturi de Tea Tree cu 2 lingurite de miere. Aplicati pe ten si lasati sa actioneze intre 5-20 min, apoi clatiti cu apa calduta.
  • In produsele de intretinere si curatare (creme, geluri, lotiuni de curatare): se adauga 1 pana la 2 picaturi
  • Se poate aplica punctual nediluat (folosit cu precautie, evitandu-se excesul) pe un cos sau pe eruptiile acneice pentru o vindecare rapida.
  • Aplicare dimineata si seara: 1-2 picaturi diluate in ulei purtator 

Sugestii de folosire pentru ingrijirea parului 

  • Stralucirea parului: diluati 1 pana la 2 picaturi in apa de clatire pentru a face
  • Matreata: Cercetarile[8] sugereaza ca aplicarea unui sampon cu ulei de arbore de ceai de 5% timp de patru saptamani reduce leziunile scalpului, mancarimea scalpului si grasimea la persoanele cu matreata[9]. 
  • Uleiul de Melaleuca calmeaza pielea uscata a scalpului
  • Paduchi: uleiul poate fi folosit ca tratament natural pentru paduchii capului. Adaugati 5 picaturi de ulei Melaleuca in sampon, balsam sau faceti un sampon natural combinand 5 pana la 10 picaturi de ulei Melaleuca cu gel de aloe vera, lapte de cocos si ulei de lavanda.
  • Combinati ulei esential de geraniu, lavanda si Melaleuca cu ulei de jojoba.  Uleiul de jojoba este ideal atat pentru pielea foarte uscata, cat si pentru parul gras, restabilind echilibrul

Ingrijirea orala: Intr-un bol mic se amesteca o picatura de Melaleuca cu pasta de dinti si se folositi timp de o saptamana. In felul acesta ne curatam foarte bine cavitatea orala si ajutam la vindecarea afectiunilor gingivale. Deoarece este un puternic agent anti-infectios, Melaleuca pastreaza dintii si gura curata si omoara bacteriile. Aceasta rutina poate de asemenea ajuta la prevenirea candidozei orale.

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, uleiul de arbore de ceai poate distruge bacteriile de pe piele care provoaca mirosul neplacut al corpului. Combinati 5 picaturi de ulei de arbore de ceai cu cate o lingurita de ulei de nuca de cocos si de bicarbonat de sodiu. Aplicati amestecul pe axile dumneavoastra sau chiar in pantofii sau echipamentele sportive.

 Poate ajuta la conservarea emulsiilor si a altor preparate cosmetice

Casa si gradina

  • Pentru a curata lenjeria de pat: adaugati 10 picaturi de Melaleuca la 50 ml de detergent pentru rufe.
  • Pentru podele: Adaugati 10 picaturi Melaleuca la 50 ml de detergent.
  • Curatarea suprafetelor, obiecte sanitare (chiuveta, baia): 5 pana la 10 picaturi de ulei esential Melaleuca + 1 lingura de bicarbonat de sodiu pe un burete.

Sinergie

Infectii fungice: actioneaza cel mai bine in combinatie cu alte uleiuri antifungice – lavanda (pentru dermatofiti ), eucalipt, muscata (Geranium), trandafir, Lemn de Santal (Sandalwood), vetiver, paciuli

Afectiuni ale pielii (eczeme, iritatii etc.): cu lavanda, geranium, palmarosa

Angina, bronsita, gripa, rinofaringita: eucalipt,  ravintsara, rozmarin, cimbru

Micoze: lamaie, rozmarin, palmarosa

Ciupituri insecte: lavanda, palmarosa

Stafilococul aureus: vaporii de Melaleuca impreuna cu Geranium sunt foarte activi impotriva Stafilococului aureus rezistent la antibiotice.

Actiune de curatare si dezinfectare: palmarosa, busuioc, oregano, cuisoare (Clove), cimbru

Pentru deodorante: salvie, palmarosa, pudra de alaun

Pentru ingrijirea orala: lamaie

Precautii si siguranta

In cazul unei pielii sensibile,evitati. In caz de iritare sau inrosire, incetati utilizarea

Uleiul esential Melaleuca este in general foarte bine tolerat. Este unul dintre uleiurile neagresive cu pielea, ceea ce permite, in unele cazuri, cum ar fi herpesul, sa-l aplicati direct. Cu toate acestea, se recomanda utilizarea unui ulei purtator. Utilizarea pura mareste riscul de iritare

Este contraindicat in primele 3 luni de sarcina.

Nu amestecati cu crema antibiotica sau antifungica fara avizare medicala sau farmaceutica prealabila

Pastrati intotdeauna uleiurile esentiale intr-o sticla maro sau albastra, departe de lumina si caldura

La persoanele cu acnee, poate provoca uscarea, deschidratarea pielii, mancarime, intepaturi, arsurile sau roseata.

Surse, studii, cercetari

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties
[2] NCBI,  In Vitro Susceptibilities of Lactobacilli and Organisms Associated with Bacterial Vaginosis to Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil
[3] NCBI Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties
[4] NCBI, Uncontrolled, open-label, pilot study of tea tree (Melaleuca alternifolia) oil solution in the decolonisation of methicillin-resistant Staphylococcus aureus positive wounds and its influence on wound healing.
[5] NCBI, Staphylococcus aureus and wounds: a review of tea tree oil as a promising antimicrobial.
[6] NCBI, Treatment of interdigital tinea pedis with 25% and 50% tea tree oil solution: a randomized, placebo-controlled, blinded study.
[7] NCBI, Tea tree oil gel for mild to moderate acne; a 12 week uncontrolled, open-label phase II pilot study.
[8], [9] NCBI, Treatment of dandruff with 5% tea tree oil shampoo.

Frumusete si intretinere

  • Reda stralucirea tenului
  • Hraneste si hidrateaza pielea
  • Drenaj limfatic
  • Anticelulitic
  • Furuncule, pete pigmentare
  • Seboree (pielea grasa): diluati 1 pana la 2 picaturi intr-o crema, ulei vegetal sau masca inainte de aplicarea pe piele.
  • Efecte antiimbatranire  – Studiile[11] de laborator arata ca uleiul de lamaie este capabil sa reduca deteriorarea celulara si a tesuturilor, cauzate de radicalii liberi. Acest lucru se datoreaza proprietatilor puternic antioxidante ale uleiului.
  • Acnee – este eficient in tratarea acneei datorita proprietatilor antimicrobiene. Acneea este cauzata in mod obisnuit de infectii bacteriene. Utilizarea uleiului esential de lamaie pentru acnee poate elimina cosurile. Puteti sa-l adaugati in lotiunea preferata sau sa il aplicati direct diluat in ulei purtator.

Casa si gradina

  • Antiseptic si bactericid general – Studiile arata ca uleiul esential de lamaie functioneaza ca agent antimicrobian natural datorita principalilor compusi limonen si b-pinen. Acest lucru face ca uleiul de lamaie sa fie un aliat puternic in curatarea curatarea casei. Uleiul de lamaie poate fi folosit impotriva agentilor patogeni nocivi, cum ar fi bacteriile, fungii, evitand astfel folosirea produselor conventionale pentru curatare care contin substante chimice periculoase.
  • Un dezinfectant foarte puternic al aerului, obiectelor, suprafetelor (atentie la suprafetele lucioase sau lacuite)
  • Uleiul de lamaie, lustruieste perfect mobila. Diluati in ulei de masline pentru curatarea, protejarea si stralucirea finisajelor din lemn. (atentie la suprafetele lucioase sau lacuite; efectuati un test pe o suprafata mica inainte de folosire)
  • Improspateaza aerul si elimina mirosurile neplacute, prin difuzare
  • Conform cercetarilor[12], uleiul de lamaie poate fi folosit pentru protejarea alimentelor, in prevenirea contaminarii alimentelor (precum inhibarea crestereii bacteriilor in carnea tocata)
  • Sterge eficient urmele de carioca si permanent marker.
  • Combinat cu ulei esential de lemongrass, eucalipt, tea tree sau menta tine departe insectele.
  • Uleiul de lamaie este un remediu foarte bun pentru stadiile incipiente de oxidare a argintului sau a altor metale.
  • Cateva picaturi puse in apa in care spalati fructele sau legumele indeparteaza substantele chimice de pe acestea si le mentine proaspete.

Sinergie

Antioxidant asupra ficatului – cu ulei esential de ghimbir

Oboseala, surmenaj – cu ulei esential de menta

Precautii si siguranta

  • Datorita proprietatilor fotosensibilizante ale uleiului esential de lamaie, utilizarea sa nu este recomandata inainte de expunerea la soare.
  • Este recomandat sa se dilueze intr-un ulei de baza purtator inainte de orice aplicare, in special la femeile gravide si copii sub 12 luni, deoarece poate fi iritant.
  • Daca sunteti gravida, alaptati sau sunteti sub ingrijire medicala, consultati medicul inainte de utilizare
  • Sensibilitate cutanata.
  • A nu se lasa la indemana copiilor
  • A se evita contactul cu ochii, zonele sensibile.

Surse, studii, cercetari

[1] NCBI, Evaluation of Anti-Inflammatory Activity of Citrus latifolia Tanaka Essential Oil and Limonene in Experimental Mouse Models
[2] NCBI, The effect of lemon inhalation aromatherapy on nausea and vomiting of pregnancy Un studiu dublu-orb, randomizat și controlat, efectuat în 2014, a investigat efectul inhalarii lamai asupra greaței și varsaturilor în timpul sarcinii. O suta de femei gravide cu greața și varsaturi au fost împarțite în grupuri de intervenție și de control. Participanții la grupul de intervenție au inhalat ulei esențial de lamaie de îndata ce au avut senzatii de greața. Cercetatorii au descoperit ca exista o diferenta statistic semnificativa intre grupurile de control si de interventie in scorurile medii de greața și varsaturi; grupul care a administrat ulei de lamaie avand scoruri mult mai mici.
[3] NCBI,  The protective effect of Citrus limon essential oil on hepatotoxicity and nephrotoxicity induced by aspirin in rats. Un studiu efectuat pe animale la 2016 a constatat ca atunci cand uleiurile esențiale de lamaie au fost administrate șobolanilor care au dezvoltat leziuni hepatice și renale provocate aspirina, a fost capabil sa reduca stresul oxidativ și deteriorarea ambelor organe.
[4] NCBI, Effects of low doses of essential oil on the antioxidant state of the erythrocytes, liver, and the brains of mice. Un alt studiu pe animale a testat efectele uleiului de lamaie și a altor uleiuri esențiale asupra starii antioxidante a organelor la șoareci. Cand șoarecii au fost tratați timp de șase luni cu uleiuri esențiale, chiar și la doze foarte mici, au fost capabili sa reduca stresul oxidativ și sa mențina integritatea structurala și activitatea funcționala a organelor. Un amestec de ulei esential de lamaie si extract de ghimbir a avut cel mai mare efect antioxidant asupra ficatului la soareci
[5] NCBI,  Effects of limonene and essential oil from Citrus aurantium on gastric mucosa: role of prostaglandins and gastric mucus secretion. Un studiu efectuat pe animale în 2009, publicat în interacțiunile chimice și biologice, a constatat ca, atunci cand uleiurile esențiale de lamaie au fost administrate șobolanilor, acestea au redus simptomele gastritei prin reducerea iritatiei mucoasei gastrice (mucoasa stomacului) și au actionat ca agent gastro-protector împotriva afectiunilor stomacului
[6] NCBI, Effect of aromatherapy massage for the relief of constipation in the elderly. Un studiu de 10 zile cu control randomizat a dorit sa verifice eficacitatea uleiurilor esențiale de lamaie, rozmarin și menta asupra constipatiei la varstnici. Cercetatorii au descoperit ca cei din grupul de aromoterapie, care au primit un masaj abdominal cu uleiuri esentiale, au avut scoruri pozitive semnificative de evaluare a constipatiei decat cele din grupul de control. De asemenea, au constatat ca numarul de mișcari peristaltice a fost mai mare în grupul experimental.
[7] NCBI,  Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue Un studiu efectuat pe animale, publicat în Jurnalul de Biochimie și Nutriție clinica, a constatat ca atunci cand șoarecii au fost suplimentați cu polifenoli de lamaie care au fost extrași din coaja de lamaie, pentru o perioada de 12 saptamani, creșterea lor în greutate corporala, acumularea de grasimi și dezvoltarea hiperlipidemiei, hiperglicemiei și rezistența la insulina a fost semnificativ suprimata
[8] NCBI, Essential oils, their therapeutic properties, and implication in dentistry
[9] NCBI, Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases
[10] NCBI, Safety and Feasibility of Topical Application of Limonene as a Massage Oil to the Breast
[11] NCBI, Biochemical studies on a novel antioxidant from lemon oil and its biotechnological application in cosmetic dermatology.
[12] NCBI, Citrus lemon essential oil: chemical composition, antioxidant and antimicrobial activities with its preservative effect against Listeria monocytogenes inoculated in minced beef meat. Într-un studiu de testare a efectelor de conservare a uleiului de lamaie, cercetatorii au descoperit ca lamaia a inhibat creșterea bacteriilor în carnea de vita tocata. Uleiul esential de lamaie a oprit cu succes dezvoltarea Listeria monocytogenes, sugerand ca ea joaca un rol în prevenirea contaminarii alimentelor. Acest lucru este util pentru produsele alimentare deoarece alimentele contaminate cu bacterii precum Listeria monocytogenes, Salmonella, Staphylococcus aureus și Escherichia coli au fost raportate ca provocand boli alimentare.

Scroll to Top