Beneficiile uleiului esential de copaiba

DENUMIRE STIINTIFICA: Copaifera
PARTEA FOLOSITA DIN PLANTA: rasina 
METODA DE EXTRACTIE: Distilare cu abur
DESCRIERE AROMA: picantă, lemnoasă
COMPONENTE CHIMICE PRINCIPALE: β-caryophyllene
ORIGINE: Brazilia, Padurea Amazoniana
UTILIZARE: aromatic, topic, intern

Copaiba este un arbore impunător care poate atinge o înălțime de 35 de metri și un diametru de 1,40 metri. Acesta crește în pădurile amazoniene din Brazilia, Columbia, Peru și Venezuela. Arborele de copaiba produce o oleo-rășină denumită și “balsam de Amazonia”, din care este extras uleiul esential.

Copaifera officinalis sunt copaci verzi verzi originari din America Centrală și de Sud, unde înflorește cel mai bine în habitatele pădurilor tropicale (deși poate crește atât în pădurile umede, cât și în cele uscate). Rășina (oleo-rășină) este extrasă prin scurgere din coaja acestor copaci, similar cu extracția sevei de arțar. Se obține prin incizarea scoarței, procedeu care nu afectează arborele și colectarea rasinii. Această seva se distilează cu grijă la abur, obținându-se uleiul esențial de copaiba.

Timp de secole, sud-americanii au folosit rășina Copaiba pentru a asigura sănătatea sistemului respirator, digestiv, urinar, cardiovascular și imunitar. Era considerat că fiind “uleiul vieții”, datorită extraordinarelor proprietăți terapeutice. Conform mărturiilor primilor europeni care au pășit pe acele teritorii, aceștia utilizau proprietățile calmante și protective atât pentru nou născuți cât și pentru războinicii ce veneau de pe câmpul de lupta.

Pentru a se asigura că extracția să are loc fără a deteriora sistemul ecologic sensibil al regiunii și fără a deteriora definitiv arborii înșiși, doTERRA nu cumpără în general ulei sau oleo-rășină de la comercianți. În schimb, doTERRA lucrează exclusiv și direct cu cultivatorii locali care colectează oleo-rășină și verifică regulat modul de lucru

Istoricii spun că popoarele originare din America Latină și-au dat seama de  proprietățile antiinflamatorii, analgezice și antiseptice ale uleiului de Copaiba atunci când au observat că animalele rănite se freacă de trunchiul copacilor Copaiba. Astfel, uleiul de Copaiba a fost folosit de ei pentru a vindeca rănile din luptă.

De altfel, în perioada 1820-1910, uleiul de copaiba era un medicament natural ce făcea parte din Farmacopeea oficială a S.U.A.
Numeroase studii efectuate între 1960-1970 au demonstrat capacitatea puternic antimicrobiană contra bacteriilor rezistente la meticilina (Staphylococus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis).
În 2002, cercetătorii brazilieni au confirmat eficacitatea balsamului de copaiba în tratarea afecțiunilor cutanate grave, fiind considerat un puternic regenerant cutanat, emolient și cicatrizant, recomandat în caz de răni grave, cicatrici post–operatorii, vergeturi, dezechilibre cutanate, psoriasis, dermatoze.

Proprietati

Cicatrizant, diuretic, antibiotic, antiulceros, antiseptic, antimicrobian, mucolitic, expectorant, anestezic, laxativ, antifungic, emolient, antalgic, diuretic, imunostimulant, afrodisiac, anticancerigen, antioxidant, puternic efect analgezic și antiinflamator

Indicatii De Utilizare

 

Aromatic (Agitație, anxietate, convalescență, depresie, viroze, oboseală, gastroenterită, hipertensiune, infecție virală, insomnie, pesimism, schimbări de dispoziție)

Topic (Agitatie, anxietate, balonare, constipație cronică, depresie, digestie dificilă, pesimism, schimbări de dispoziție, suprasolicitarea ficatului)

Intern (Agitatie, anxietate, balonare, constipație cronică, depresie, digestie dificilă, pesimism, schimbări de dispoziție, suprasolicitarea ficatului​)

Beneficiile uleiului esential de copaiba

Sistemul digestiv

  • crampe intestinale și spasme, dureri de stomac, disconfort stomacal, Helicobacter pylori, paraziți intestinali, diaree
  • în cazul afecțiunilor digestive se masează zona abdomenului în sensul acelor de ceasornic 2-4 picături ulei copaiba diluate;
  • ulcer stomacal – 1-2 picături se pun într-o lingură se miere și se înghit
  • crampe intestinale și spasme, dureri de stomac, disconfort stomacal, Helicobacter pylori, paraziți intestinali, diaree
    în cazul afecțiunilor digestive se masează zona abdomenului în sensul acelor de ceasornic 2-4 picături ulei copaiba diluate;
  • ulcer stomacal – 1-2 picături se pun într-o lingură se miere și se înghit 
  • prevenirea cariilor dentare. Uleiul esențial al copacului Copaiba și-a dovedit eficacitatea împotriva multor tipuri de bacterii. Cu toate acestea, este deosebit de eficient în ceea ce privește Streptococcus mutans[1] [2], o bacterie care este considerată a fi cauza principală a cariilor dentare și a cărei propagare este inhibată de Copaiba. Un alt studiu din 2015 a arătat că uleiul este foarte potrivit pentru a evita inflamațiile ulterioare ale canalului după tratamentul rădăcinilor dinților. Autorii studiului consideră că acest lucru este probabil legat de proprietățile inerente ale rășinii de copaiba ulei, inclusiv compatibilitatea să biologică, natură reparativă și proprietățile antiinflamatorii. În general, uleiul-rășină de copaiba pare un „material promițător” pentru utilizare dentară[3].
  • inflamații ale gingiilor – se masează o picătură de ulei esențial
  • efect hepatoprotector (protecție și refacere hepatică). Un studiu de cercetare publicat în 2013 demonstrează modul în care uleiul de copaiba poate fi capabil să reducă deteriorarea țesutului hepatic, care este cauzat de analgezicele convenționale utilizate frecvent. Cercetătorii acestui studiu au administrat ulei de copaiba subiecților de animale, înainte sau după ce li s-a administrat acetaminofen pentru un total de 7 zile. Rezultatele au fost destul de interesante.
  • cercetătorii au descoperit că uleiul de copaiba a redus leziunile hepatice atunci când este utilizat în mod preventiv.
  • detoxifică ficatul – se masează zona ficatului cu 2 picături zilnic
  • hemoroizi

Sistemul cardio-vascular

  •  Susține sistemul cardiovascular

Sistemul circulator

  • afecțiuni varicoase, vene varicoase
  • stimulant al circulației sanguine

Cicatrizant, diuretic, antibiotic, antiulceros, antiseptic, antimicrobian, mucolitic, expectorant, anestezic, laxativ, antifungic, emolient, antalgic, diuretic, imunostimulant, afrodisiac, anticancerigen, antioxidant, puternic efect analgezic și antiinflamator.  

Abcces, durere dentara
Combinați aceste două uleiuri, cuișoare și copaiba, folosind câte 1-2 picături. Se diluează cu 6 picaturi ulei purtător și se masează gingia. Atenție la uleiul de cuișoare! Este un ulei fierbinte și trebuie folosit cu grijă. Nu atingeți zona ochilor.  Uleiul esențial de cuișoare este un cunoscut analgezic (reduce durerea). Pe lângă această proprietate, este de asemenea antiinflamator, dezinfectant și stimulant imunitar.

Abcces, durere dentara
Combinați aceste două uleiuri, cuișoare și copaiba, folosind câte 1-2 picături. Se diluează cu 6 picaturi ulei purtător și se masează gingia. Atenție la uleiul de cuișoare! Este un ulei fierbinte și trebuie folosit cu grijă. Nu atingeți zona ochilor.  Uleiul esențial de cuișoare este un cunoscut analgezic (reduce durerea). Pe lângă această proprietate, este de asemenea antiinflamator, dezinfectant și stimulant imunitar.

Sistemul musculo-scheletic

  • beta-cariophilena, un calmant natural prezent din uleiul de Copaiba, nu numai că acționează antiinflamator, dar are, după cum s-a arătat [4], și un puternic efect analgezic sau care reduce temporar percepția durerii [5], dar fără a crea o dependență în acest sens.  Poate ajută la blocarea detectării unui stimul dureros de către neuronii senzoriali.
  • uleiul e de Copaiba prezintă un efect periferic și central de calmare a durerii, făcându-l util în tratamentul diferitelor afecțiuni de sănătate care implică o gestionare continuă a durerii, cum ar fi durerile articulare și inflamații, artrită [6]

Alină durerile musculare
10 picături ulei sențial lămâie
5 picături ulei esențial menta
10 picături ulei esențial copaiba
5 picături ulei esențial lemongrass

Adăugați uleiurile în sticlă cu rollon de 10 ml și completați cu ulei de cocos fractionat. Se aplică în zonele dureroase. 

  • uleiul esențial de Copaiba este un bun aliat în tratamentul reumatismului, un termen medical care cuprinde diverse tulburări ale articulațiilor, mușchilor, ligamentelor și tendoanelor. Deoarece majoritatea tratamentelor sunt efectuate în prezent cu substanțe agresive, cum ar fi cortizonul, medicină naturală oferă utilizarea uleiului pentru mai puține efecte secundare și a arătat rezultate bune în acest sens. Acesta este cazul, de exemplu, al unui studiu[7] realizat de Universitatea Federal Sergipe care și-a dovedit eficiența în tratamentul tendinitei. Deocamdată se recomandă utilizarea produsului numai extern, folosindu-l în masaje sau în comprese din zonele dureroase.

Cercetările existente sugerează că atât masajul, cât și uleiurile esențiale pot avea efecte calmante (analgezice) și antiinflamatorii. Un studiu[8]  a demonstrat că masajul AromaTouch Hand Technique ® (ATHT) combinat cu uleiuri esențiale Copaiba și Deep Blue, pot ameliora durerile cauzate de artrită, precum artrită reumatoidă, osteoartrită, inflamație cronică. ATHT-uri de două ori pe zi, timp de cinci zile consecutive, cu un amestec 50/50 de Deep Blue și ulei Copaiba.

  • uleiul poate fi folosit pentru mușchii tensionați și articulații. Acesta poate fi aplicat topic sau inhalat într-o sesiune de aromaterapie.
  • dureri la nivelul articulațiilor spatelui și sciatică,  scolioză,  lumbago. Masajul profund cu uleiul de copaiba poate ameliora durerile sciaticii. Folosirea acestui ulei înainte de o ședință de chiropractică ajută la obținerea unor rezultate mult mai bune, după cum remarcă mulți chiropracticieni.
  • gută

Sistemul imunitar

  • copaiba pentru a sprijini sistemul imunitar[9]. Datorită puternicului său efect antibacterian, uleiul esențial de Copaiba poate fi utilizat intern pentru a sprijini sistemul nostru imunitar. Atunci când este utilizat extern în cazul rănilor și rănilor, acesta este astfel capabil să se protejeze împotriva infecțiilor rănilor.
  • copaiba că antiinflamator extrem de eficient[10]. Medicii și vindecătorii tradiționali din Amazon au folosit mult timp uleiul de Copaiba pentru a trata inflamația. De fapt, cercetările medicale au confirmat de atunci acest efect [11]. Acest lucru este extrem de important atunci când știm că inflamația stă la baza celor mai multe boli din zilele noastre [12]. De altfel, acest ulei datorează acest efect antiinflamator beta-cariofilenei menționate mai sus.
  • bolile autoimune. În prezent se lucrează la studierea modului în care acest ulei ar putea oferi o opțiune de tratament natural pentru cei care suferă de boli autoimune [13]. Cu toate acestea, este încurajator faptul că nu poate fi exclus faptul că uleiul ar putea ajută și persoanele care suferă de boli precum scleroză multiplă. 

Sistemul nervos

  • ajută la calmarea și susținerea sistemului nervos
  • oleorășinoasele au în general un efect natural neuroprotector (protejează creierul). Un studiu din 2012 publicat în “Medicina complementară și alternativă bazată pe dovezi” a examinat modul în care uleiul de copaiba poate avea beneficii antiinflamatorii și neuroprotectoare în urma afecțiunilor neuronice acute, când apar reacții de inflamație intensă, inclusiv traumatisme cerebrale și ale creierului/măduvei spinării. Cercetătorii au descoperit că „tratamentul intern induce neuroprotecție prin modularea răspunsului inflamator în urma unei leziuni acute a sistemului nervos central. Nu numai că uleiul de copaiba a avut efecte antiinflamatorii, dar după la doar o doză de ulei, deteriorarea cortexului motor a fost redusă cu aproximativ 39%[14].
  • blochează detectarea stimulilor dureroși. Este puternic analgezic si face ca durerea sa dispară rapid. Dureri de cap, migrene, mușchi, sciatică, nevralgii
  • calmeaza sistemul nervos central (Autism, ADHD), pentru efect antialgic (de exemplu dismenoree sau durerea menstruala) – 1-2 picături sublingual de 1-2 ori pe zi
  • tetanos
  • fibromialgie

Sistemul respirator

  • afecțiuni respiratorii. Poate fi folosit pentru congestia respiratorie fiind puternic anti-inflamator. Numai prin inhalarea lui se desfunda căile respiratorii si se detensioneaza mușchii si glandele care provoacă disconfortul
  • sinuzită, bronșită – se masează 2 picături pe piept sau nas, arcadă
  • dureri în gât, amigdalita – 1-2 picături se amestecă cu o lingură de miere de albine și se înghite
  • tuberculoza;

Respirație ușoară
2 picături ulei esențial copaiba
2 picături ulei lămâie
2 picături ulei esențial lavandă
2 picături  ulei esențial mentă

Se amestecă uleiurile în 15 ml ulei de baza purtător și se aplică pe piept, spate, gât.

Sistemul urinar

  • infecții urinare și ale tractului urinar – 2-3 picături se amestecă cu o lingură de miere de albine și se înghite
  • incontinență urinară – 2-3 picături se amestecă cu o lingură de miere de albine și se înghite
  • infecților renale
  • afecțiuni ale rinichilor
  • estediuretic ceea ce înseamnă că îmbunătățește funcțiile urinare, detoxifică organismul, și aplicat topic ajută la incontinența urinară și accidentele nocturne la copii
  • aplicați acest ulei pe abdomenul inferior și masați. Ajută la tonifierea mușchilor vezicii urinare și a tractului urinar, reducând astfel incidențele incontinenței.

Pielea

  • cicatrizant, cicatrici post-operatorii – reface structura celulară – masaj local cu 2-4 picături
  • vergeturi, imbunatățeste elasticitatea pielii. Uleiul de Copaiba poate fi aplicat direct pe vergeturi pentru a le estompa. Diluați-l cu uleiul de măsline pentru a îndepărta vergeturile.
  • studii recente arată că, datorită diterpenelor din compoziția să, uleiul de copaiba accelerează vindecarea rănilor pe piele, ceea ce ajută și în tratamentul afecțiunilor pielii, cum ar fi dermatita, psoriazisul.
  • pe lângă faptul că are capacitatea de a reduce imperfecțiunile pielii, există dovezi care indică faptul că aplicarea topică a uleiului de Copaiba ar avea activitate biologică de remodelarea tisulară
  • uleiul de Copaiba stimulează secreția de colagen și elastină pentru a face pielea fermă și întinsă. Oferă fermitate pielii după naștere sau cezariană (masaj local cu 2-4 picături); 
 
Intretinerea tenului

Hrănitor și emolient, redă finețea și suplețea pielii. Este absolut uimitor pentru obținerea unui ten mai sănătos. Uleiul de copaiba este, de asemenea, în general sigur pentru a fi aplicat în zona pielii sensibile, în cazul în care cele mai multe alte uleiuri esențiale nu pot fi aplicabile. Însă, este recomandată diluarea.

 

  • copaiba este puternic astringent ceea ce înseamnă că strânge pielea îmbunătățind vizibil ridurile și imperfecțiunile pielii
  • pentru a profita de beneficiile sale de curățare a pielii, adăugați o picătură de ulei esențial de copaiba într-un toner natural sau crema de față.
  • ten ridat, piele agresată, destructurată, stimulează reînnoirea celulară
  • ten gras, imperfecțiuni ale pielii, netezește pielea, elimina imperfecțiunile conferind tenului un aspect uniform, fin și curat
  • acnee. Multe uleiuri esențiale pot fi utilizate pentru a reduce aspectul acneei sau pentru a elimina alte iritații ale pielii. Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antiseptice reprezintă soluția naturală ideală pentru cei care suferă de acnee și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii. Un studiu publicat în 2018, constată că voluntarii cu acnee au experimentat o „scădere semnificativă” a zonelor pielii afectate de acnee, unde s-a folosit un procent de preparare a uleiului esențial de copaiba [15].

Acnee
Se aplică 2 picături ulei copaiba pe o dischetă de bumbac și se aplică direct pe acneea activă. Nu ar trebui să înțepe. Așteptați 2 – 3 ore.

Zona afectată de acnee se reduce considerabil. Datorită puterii sale super-inflamatorii, reduce roșeața în jurul acneei, ceea ce o face mult mai puțin vizibilă. Utilizați acest truc zilnic și acneea ar trebui să fie mult mai puțin inflamată.

  • herpes – se masează ușor o picătură pe zona afectată 
  • răni, plăgi suprainfectate, accelerează vindecarea
  • arsuri, arsuri de soare, ciupituri de insecte
  • iritații după ras, epilat, prurit
  • dermatoze, psoriazis, herpes, verugi
  • micoze, licheni, râie
  • hematoame, contuzii
  • unul din cele mai puternice uleiuri anti-fungice. Tratează cu succes toate infecții cum ar fi “piciorul atletului”, micoză, ciupercă la unghii etc -se aplică o picătură și se masează direct pe unghia afectată
  • refacerea scalpului cu probleme precum micoză, scalp iritat, mătreață și seboreea; hidratant excelent

Sistemul reproducător

  • menstruație: Un studiu de cercetare interesant a descoperit că Copaiba poate fi ingerat intern pentru a sprijini sănătatea uterului și pentru a ușura menstruația.
  • cistită
  • sifilis
  • gonoree – 1-2 picături se pun într-o lingură se miere și se înghit 

Sinergii

Copaiba se combină bine cu uleiuri esențiale de: Tamaie, Lavandă, Mandarin, Neroli, Rose, Sandalwood, Geranium, Jasmine, Roman Chamomile, Cedru, Ylang Ylang, Lămâie, Wild Orange, Salvie. 

Sporește eficiența altor uleiuri esențiale.

Sugestii de utilizare

Ulei de Copaiba baie de șezut

Baia de șezut este folosită doar pentru partea inferioară a corpului. Datorită efectului său antiinflamator, este utilizat in caz de hemoroizi, infecții ale tractului urinar  și a problemelor regiunii genitale. Se adaugă 8 – 10 picături de ulei de copaiba în apă si o lingura ulei vegetal. Proprietățile sale antimicorbiene ușoare ajută în caz de infecții. 

Ca ulei pentru masaj

  • Datorită puterii antiinflamatorii a uleiului de Copaiba, masajele cu acesta sunt ideale pentru durerile musculare. Recomandare: 25 – 50 picături de ulei Copaiba în 100 ml ulei vegetal. Îl puteți folosi nediluat sau în combinație cu un alt ulei ale cărui proprietăți doriți a le potența.
  • Aplicați 2-3 picături și acoperiți-le cu Deep Blue Rub pentru a calma mușchii durerosi și obosiți după o activitate intensă. 

Topic

  • Pentru masaj, amestecați 5 picături de ulei cu 10 ml ulei purtător. 
  • Pentru o baie, amestecați 5 picături de ulei cu ulei purtător de 5 ml.
  • Ca parfum, amestecați 1 picătură de ulei cu 10 picături de ulei purtător.
  • Puteți utiliza Copaiba singur  sau în amestec cu alte uleiuri

Intern

  • Adăugați una sau două picături în apă, suc sau ceai pentru a sprijini sănătatea sistemului cardiovascular, imun, digestiv, nervos și respirator.
  • Oferă suport antioxidant atunci când este ingerat.
  • Pentru a ajuta la calmarea sistemului nervos
  • În capsule vegetale împreună cu Tămâie, pentru efect de reinnoire celulară

Sinergie pentru sănătate
1-2 picături ulei esențial copaiba
1-2 picături ulei esențial tamaie
1-2 picături ulei esențial grapefruit

Se adaugă uleiurile esențiale într-o capsulă vegetală și se înghite. O capsula pe zi.

Acest amestec poate fi folosit pentru reglarea funcției sistemului nervos central, a sistemului musculo-scheletal și pentru efect antioxidant prin creșterea secreției de glutation (un antioxidant natural). Combinarea celor trei uleiuri creează un efect de sinergie care ajută și la reducerea inflamației, a discomfortului și la echilibrarea stărilor emoționale.

  • Plasați una sau două picături de Copaiba sub limbă pentru a aduce un sentiment general de bine în perioadele de stres sau nervozitate. 
  • Uleiul de Copaiba, similar cu Black Pepper,  poate ajută la calmarea sentimentelor anxioase și, atunci când este luat intern, sprijină un sistem imunitar și cardiovascular sănătos. 

Difuzare

  • Difuzați trei picături de Copaiba si Air pentrru a sustine funcția respiratorie
  • Difuzați două picături fiecare din Copaiba, Vetiver Lavanda și Wild Orange pentru un somn odihnitor
  • Difuzați două picături de Copaiba cu patru picături de Serenity pentru un mediu calm, linistitor

Un pic de chimie

Canabis…. la fel ca marihuana? Răspunsul este nu!
Pentru a explica, să răsfoim un pic cărtile de chimie si biologie.
 

 Deși beta-cariofilena (BCP) este o terpenă excepțională cu proprietăți pe care le descoperim în continuare, adevărata putere a uleiurilor esențiale nu se află în compușii lor individuali. Mai degrabă, efectul sau sinergia combinată a componentelor uleiului sunt amestecate în mod unic. Pentru a înțelege cu adevărat cât de puternic este Copaiba și cum poate fi cel mai bine utilizat în rutina proprie de uleiuri esențiale, este mai bine să ne familiarizam cu celelalte ingrediente primare și să efectuam o cercetare asupra uleiului în ansamblu. 

Componenta chimică cheie a uleiului Copaiba este BCP (Beta-CarioPhilen), un constituent cu un spectru aproape nelimitat de beneficii. Acest sesquiterpen se dovedește a fi un agent anti-inflamator regasit in canabis, care protejează celulele nervoase și sprijina sistemele cardiovasculare și imunitare. Nu interacționează cu receptorii CB1, deci nu are efect halucinogen! Acționează direct asupra receptorilor CB2

copaiba componente chimice

Uleiul de Copaiba contine aprox. 55% BCP (cea mai mare concentratie existenta la un ulei cunoscut), care este de 6 – 8 ori mai mare decât cantitatea găsită în uleiul esențial de cuisoare. Uleiul de cuisoare este unul dintre cei mai buni antioxidanti din lume. Uleiul de Copaiba depășește totuși capacitățile sale antiinflamatoare.

Uleiul esential Clove (cuisoare) contine 6-8%, uleiul esential Helichrysum 8-12%, in timp ce uleiul esential Copaiba contine 50-60% BCP. Prin urmare, Copaiba are cea mai mare proporție de BCP dintre uleiurile esențiale.

În 2008, oameni de stiință europeni au descoperit că BCP are proprietăți canabinoide. Similar cu alți canabinoizi și terpeni, BCP se atașează de receptorii CB2 însă ignora receptorii CB1 – responsabili de efectul halucinogen asociat cu canabisul, fapt extrem de important.

Sistemul canabinoid și rolul său în menținerea sănătății noastre:

Sistemul endocanabinoid (EC, intrinsec) sunt mesagerii chimici care spun organismului când trebuie să oprească aceste procese și când să le pornească. Ajută la menținerea unui echilibru optim în organism, cunoscut și sub denumirea de homeostază.

Toți avem endocannabinoizi în corpul nostru care comunică cu receptorii endocanabinoizi CB1 și CB2 (responsabili pentru creier si sistemul nervos, respectiv pentru sistemul endocrin si imunitar), din prezentarea dr. Hill de la Conventia din Utah 2017

Receptorii CB1 sunt conectați cu creier și în întregul sistem nervos central. Sunt asociati plăcerea, recompensa, energia.

Receptori CB2 sunt conectati de sistemul imunitar si endocrin. Se găsesc pe suprafața globulelor albe din tot corpul. sunt asociati de reglarea sistemului inflamator, avand rol protector pentru organism.

CBD (CanaBiDiol sau ulei CBD) este un canabinoid natural, ceea ce înseamnă ca activează receptorii din sistemul endocanabinoid (EC). Se gaseste in planta de Cannabis (5-30%) și Cânepă (2-4%). In urma testarii uleiurilor CBD de pe piata s-a constatat ca substanta CBD este prezenta in cantitati foarte mici (0.1-0.2%) si in plus apar probleme de procesare nepotrivita si legate de sustenabilitatea sursei. Substanta exista in planta, dar acest lucru nu inseamna ca exista si in ulei. Sau ca adreseaza in mod direct repectorii CB1 si CB2. Are efecte indirecte asupra lor.

Nu acționează direct asupra receptorilor CB (1 sau 2) are mai degrabă o rută indirectă. Cercetătorii doTerra au testat multe uleiuri CBD de pe piață și au descoperit faptul că substanța activă (Canabidiolul) este fie complet absenta din compoziția chimică a acestora, fie este prezent în cantități infime (0,01 – 0,02%). De aceea efectul lor nu este cel așteptat.

THC (TetraHidroCanabinol) este un compus găsit în Cannabis. THC se leagă de receptorii CB1 din creier pentru a produce un sentiment de euforie. Cannabidiolul (CBD) este un alt compus găsit în canabis, dar nu are aceleași proprietăți psihoactive ca THC. CBD interacționează direct cu receptorii CB1 și CB2, dar interacțiunea CB1 este atât de slabă încât este lipsită de importanță.

Precautii si siguranta

  • Asemeni oricărui ulei esențial, supradozajul poate provoca reacții adverse.
  • Studiile au arătat că ingestia de doze mari de ulei de copaiba poate provoca reacții adverse, cum ar fi iritații gastrointestinale, intoleranță, greață, vărsături, colici, diaree, gastrită, insomnie. Utilizarea prelungită poate provoca leziuni renale și reacții topice la persoanele sensibile [16]. Nu trebuie ingerate mai mult de trei picături pe zi (2 picături, pur, în lichid sau cu o linguriță de miere)
  • Este foarte important să utilizați un ulei de Copaiba doar de calitate terapeutică absolut pură
  • Uleiul de Copaiba este extrem de bine tolerat de piele. Cu toate acestea, atâta timp cât fiecare persoană răspunde diferit, este recomandată utilizarea, pentru prima dată, a unei catitati mai mici de ulei diluat în ulei purtător. În acest fel se observă reacția pielii și dacă tolerează bine uleiul.
  • Dacă sunteți gravidă sau alăptați, este mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea uleiului de Copaiba. Naturopata Carolina Buzolin afirmă că nu ar trebui să fie folosit niciodată de gravide până în a treia lună de sarcină
  • Discutați cu medicul înainte de a utiliza ulei de copaiba dacă aveți o afecțiune medicală sau administrați medicamente
  • Este posibil să interacționeze cu litiu. Deoarece uleiul copaiba poate avea efecte diuretice, luându-l împreună cu litiu poate scădea eliminarea litiumului din organism. Această ar putea crește cantitatea de litiu din organism și ar avea efecte secundare grave. Astfel, este recomandat sfatul medicului în caz de administrare a litiumului [17]
  • Contraindicat copiilor sub 6 ani
  • A nu se păstra la îndemână copiilor
  • Evitați contactul cu ochii, urechea internă și zonele sensibile.

Surse, studii, cercetari

Robert Tisserand, Rodney Young, “Essential Oil Safety – E-Book: A Guide for Health Care Professionals”
K. Husnu Can Baser, Gerhard Buchbauer, “Handbook of Essential Oils: Science, Technology, and Applications”, Second edition,
Eric Zielinski DC, Sabrina Ann Zielinski, “The Essential Oils Diet: Lose Weight and Transform Your Health with the power of essential oils and bioactive foods”
Eric Zielinski, “The Healing Power of Essential Oils: Soothe Inflammation, Boost Mood”
Valerie Ann Worwood, “The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy, Revised and Expanded: Over 800 Natural, Nontoxic, and Fragrant Recipes to Create Health, Beauty, and Safe Home and Work Environments Paperback”  2016
https://www.doterra.com
National Center for Biotechnology Information – NCBI
[1] NCBI, Bacteriostatic effect of copaiba oil (Copaifera officinalis) against Streptococcus mutans.
[2] Bacteriostatic effect of copaiba oil (Copaifera officinalis) against Streptococcus mutans
[3] NCBI, Cytotoxicity evaluation of a copaiba oil-based root canal sealer compared to three commonly used sealers în endodontics
[4] https://www.leafly.com Try These Caryophyllene Cannabis Strains for Pain & Inflammation Relief
[5] NCBI, Antinociceptive activity of Amazonian Copaiba oils.
[6] NCBI, Antinociceptive activity of Amazonian Copaiba oils.
[7] http://www.scielo.br Therapeutic ultrasound associated with copaiba oil reduces pain and improves range of motion in patients with knee osteoarthritis
[8] NCBI, Effects of a massage-like essential oil application procedure using Copaiba and Deep Blue oils in individuals with hand arthritis.
[9] https://www.doterra.com/US/en/wellness-topics-boosting-immune-system.
[10]NCBI, Chemical composition and anti-inflammatory activity of copaiba oils from Copaifera cearensis Huber ex Ducke, Copaifera reticulata Ducke and Copaifera multijuga Hayne–a comparative study.
[11] NCBI, Chemical composition and anti-inflammatory activity of copaiba oils from Copaifera cearensis Huber ex Ducke, Copaifera reticulata Ducke and Copaifera multijuga Hayne–a comparative study.
[12] NCBI,  The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial în many diseases opens new avenues for treatment
[13]  NCBI, Copaiba oil suppresses inflammatory cytokines în splenocytes of C57Bl/6 mice induced with experimental autoimmune encephalomyelitis (EAE). În prezent se lucrează la studierea modului în care acest ulei ar putea oferi o opțiune de tratament natural pentru cei care suferă de boli autoimune, cum ar fi scleroză multiplă. Într-un studiu recent, cercetătorii au investigat modul în care uleiul de Copaiba afectează răspunsul imun în celulele cultivate de șoareci cu encefalomielită autoimună experimentală. EAE este o boală autoimună care apare la rozătoare și este utilizată pentru investigarea sclerozei multiple. Rezultatele acestui studiu sugerează că uleiul de Copaiba acționează asupra mecanismului de dezvoltare a EAE prin modularea răspunsului imun. După cum am spus, această cercetare este încă experimentală și sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul în care uleiul ar putea afecta răspunsul sistemului imunitar la om la bolile autoimune.
[14] NCBI, Copaiba Oil-Resin Treatment Is Neuroprotective and Reduces Neutrophil Recruitment and Microglia Activation after Motor Cortex Excitotoxic Injury
[15] Application of the Essential Oil from Copaiba (Copaifera langsdorffii Desf.) for Acne Vulgaris: a Double-Blînd, Placebo Controlled Clinical Trial
[16] NCBI Copaifera of the Neotropics: A Review of the Phytochemistry and Pharmacology
[17] WebMD Copaiba Balsam

Scroll to Top