Beneficiile uleiului esential de lavanda

DENUMIRE STIINTIFICALavandula angusifolia
PARTEA FOLOSITA DIN PLANTA: inflorescenta
METODA DE EXTRACTIE: distilare cu aburi
DESCRIERE AROMA: Mijloc-top, ierbos, dulce, floral, proaspat si curat
COMPONENTE CHIMICE PRINCIPALE: Esterii (acetat de linalil), Monoterpenoli (Linalool) Monoterpene (Terpinene)
UTILIZARE: Aromatic, Topic, Intern

Planta aromatica de origine mediteraneana, lavanda este folosita ca remediu natural din vremuri indepartate, fiind unul dintre cele mai celebre si folosite uleiuri esentiale. 

Egiptenii au folosit lavanda pentru mumificare si parfum. De fapt, cand mormantul regelui Tutankamon a fost deschis in 1923, se spune ca s-a simtit un miros slab de lavanda, sesizabil inca dupa 3000 de ani.

Romanii au profitat deja de calitatile aromatice ale Lavandei de a-si parfuma hainele si baile. Numele lavandei este derivat din latina “lavare”, adica “spalat”. Termenul “spalat” vine de la faptul ca Lavanda a fost adaugata in apa pentru rufe pentru a parfuma hainele. Si in Biblie, uleiul de lavanda se numara printre aromatele folosite pentru ungere si vindecare.

Proprietatile terapeutice ale uleiului esential extras din flori au fost redescoperite la inceputul secolului al XX-lea, cand René-Maurice Gattefosse, un parfumier chimist, si-a ars mainile intr-o explozie in laboratorul sau, a prevenit aparitia cangrenei prin imersarea acestora intr-un recipient care continea ulei esential de Lavanda.

Este, de asemenea, utilizat in medicina indiana Ayurveda pentru a atenua depresia , precum si de catre medicii budistilor tibetani pentru a trata anumite tulburari psihice.  In spitalele franceze[1], [2], uleiuri esentiale, inclusiv cea de lavanda, sunt folosite pentru a curata si purifica aerul, pentru a ajuta in lupta impotriva infectiilor microbiene si fungice.

Datorita proprietatilor sale puternice antioxidante, antimicrobiene, sedative, calmante si antidepresive, uleiurile de lavanda au fost folosite atat cosmetic cat si terapeutic timp de secole [3]. Stiinta a inceput recent sa evalueze gama de beneficii pe care le contine uleiul essential de lavanda, existand deja o multitudine de dovezi care evidentiaza capacitatile uimitoare ale acestui ulei  [4].

Capacitatea sa de a calma mintea si corpul continua sa fie cea mai notabila calitate a Lavandei

Uleiul essential de lavanda a rezistat testului timpului, inspirand interes in atatea ere, culturi si generatii, fiind un testament al capacitatilor variate si eficiente pe care le aduce.
 Este nevoie de 100 kg de flori pentru a produce aproximativ 600 ml de ulei esential.

Proprietati

Antibacterian, antifungic, antiviral, antiinflamator, antispastic, Calmant, sedativ, antialgic, antispastic, expectorant, hipotensiv, emenagog, cicatrizant cutanat,  stomahic si carminativ, regenerator cutanat, insecticide, calmant al sistemului nervos, reducerea durerii musculare relaxant muscular

Aromatic (agitatie, depresie, alergii, anxietate, astm, bronsita, emotie, nervozitate, stare de spirit schimbatoare, hiperemotivitate, hipertensiune arteriala, insomnie, iritabilitate, laringita, somn agitat, spasmofilie, stres, suprasolicitare, tensiune psihica, tuse spasmodica)

Topic (agitatie, anxietate, acnee, bronsita, arsuri, arsuri solare, cefalee, rozacee, mancarime, dermatita, dureri musculare, cistita, eczeme, vanatai,valicela, migrena, micoza cutanata, nervozitate, otita, palpitatii, ciupituri de insecte, prurit, psoriazis, vergeturi, eruptie dureroasa, repellent anti-insecte, rinita, nazofaringita, sinuzita, spasme abdominale, tuse convulsiva[5])

Intern (tuse spasmodica)

Beneficiile uleiului esential de lavanda

Pentru sanatate

  • Raceala, gripa, bronsita
  • Antibacterian. Utilizati cateva picaturi de ulei de lavanda pentru a curata ranile infectate, pentru a preveni infectia si pentru a stimula vindecarea mai rapida.
  • Grabeste vindecarea, cicatrizant cutanat puternic Cateva picaturi de ulei esential de lavanda diluate cu un ulei purtator pot ajuta la atenuarea pruritului si a uscaciunii cauzate de eczema; calma eruptiile minore si alte iritatii ale pielii, cum ar fi cele cauzate de caldura si umiditate excesiva sau alergeni de mediu.
  • Afectiuni ale pielii: acnee, cosuri, cuperoza, prurit, psoriazis, infectii cutanate, eczeme, herpes, lumbago
  • Antimicrobian Aproape 100 de studii demonstreaza calitatile lavandei de a accelera vindecarea arsurilor, taieturilor, zgarieturilor si ranilor – si o mare parte din aceasta se datoreaza compusilor antimicrobieni. Capacitatea antimicrobiana a uleiului esential de lavanda este imbunatatita atunci cand este amestecata cu alte uleiuri esentiale, precum uleiul esential de cuisoare (Clove), scortisoara (Cinnamon Bark) si tea tree (Melaleuca), maximizand potentialul fiecarui ulei. Un raport de 1: 1 dintre aceste uleiuri sa dovedit a fi cel mai eficient in lupta impotriva Candida albicans si Staphylococcus aureus – doua cauze frecvente ale multor infectii fungice si bacteriene care duc la pneumonia respiratorie si ciupercile pielii [6].  
  • Uleiul esential de lavanda grabeste vindecarea ranilor in faza incipienta prin accelerarea formarii tesutului si stimularea sintezei de colagen [7].  Pentru vindecarea zgarieturilor sau ranilor diluati cateva picaturi de ulei esential cu ulei purtator si aplicati amestecul in zona afectata. Puteti folosi degetele sau o discheta de bumbac curata. Pentru a calma arsurile solare. In primul rand, reduceti temperatura pielii in jurul arsurilor expunand-o la apa rece timp de cateva minute. Apoi aplicati uleiul de levantica diluat cu ulei purtator,  in zonele afectate de soare pentru o calmare imediata.
  • Anti-fungic. aplicati cateva picaturi de ulei de lavanda pe pielea infectata. Repetati o data pe zi pana cand ciuperca a fost eliminata. Aplicati zilnic ulei de lavanda pe unghii infectate cu ciuperci pentru a hidrata si vindeca, in timp ce unghiile noi sanatoase cresc.
  • Calmarea durerii Uleiul esential de lavanda poate fi folosit pentru a calma durerea provocata de arsuri minore, taieturi si vanatai, fiind un analgezic natural. Simplul masaj cu ulei esentiale de lavanda diluat in zona de iafectata poate reduce inflamatia si intensitatea durerii, ajutand la atenuarea simptomelor. Un studiu  [8] indica faptul ca aplicarea locala a uleiului de lavanda scade in intensitate durerea din timpul introducerii acelor de dializa. Cercetatorii subliniaza ca uleiul esential de lavanda poate fi o optiune pentru a reduce durerea cauzata de introducerea acelor de dializa, ceea ce provoaca teama si anxietatea constanta pentru multi pacienti hemodializati. Un alt studiu, realizat in 2013 [9] a constatat ca copiilor carora li s-au eliminat amigdalele, ar putea reduce utilizarea medicamentelor pentru durere dupa inhalarea mirosului de ulei de lavanda.
  • Aplicati ulei de lavanda pe ciupituri de insecte pentru a atenua durerea si mancarimea 
    • Durerea in gat.Un studiu [10] a constatat ca o combinatie de uleiuri esentiale de lavanda, Marjoram, Peppermint  (menta) si Black Pepper (piper negru) calmeaza durerea in gat atunci cand se aplica zilnic diluat pe zona afectata.
    • Durerea menstruala(dismenoree) un studiu [11]  recent a demonstrat ca uleiul de lavanda, masat pe abdomenul inferior, poate ajuta la ameliorarea care este asociata cu durerilor menstruale si crampelor.
    • Contracturi si dureri musculareMasati uleiul esential de lavanda pentru a calma durerea si pentru a usura tensiunea. Indepartati usor ulei de lavanda pe abdomen, apoi continuati cu o compresa fierbinte pentru a indeparta crampele menstruale.
    • Reduce febraDiluati o picatura sau doua ulei de lavanda in ulei purtator si masati usor corpul pentru a reduce febra la adulti si copii.
    • Reduceti raul de miscare(raul de masina). Aplicati o picatura de ulei de lavanda pe diferite puncte de presiune pe fata, incheieturi etc. pentru a reduce greata si ameteala. Desi aceasta calmare este eficienta pe termen scurt, nefiind recomandata pentru perioade mai lungi in care raul de miscare poate fi o problema persistenta, cum ar fi avioanele sau navele de croaziera.
    • Probleme respiratorii. Respiratie grea, astm, spasmofilie, bronsita, laringita, rinita, nazofaringita, sinuzita, tuse convulsiva: olfactie, difuzie sau inhalare.
      • Diluati intr-un ulei purtator pentru a masa toracele, de-a lungul coloanei vertebrale si talpile picioarelor.: in olfactie, difuzie sau inhalare.
      • Uleiul de lavanda adaugat in apa fierbinte poate fi inhalat; aburul va decongestiona sinusurile, ajutand la eliminarea infectiilor sinusale. Masati cateva picaturi langa pasajele nazale (evitati contactul cu ochii), in jurul fruntii, tamplelor si pe spatele gatului, pentru a va elibera de presiune si inflamatie. Ceaiul de levantica uscata sau inhalarea aburului cu infuzie de lavanda, poate calma tusea, stranutul si iritatiile la nivelul gatului.
      • Intern dupa consultarea unui cadru medical avizat.
    • Imbunatatirea digestiei, crampe abdominale, enterocolite infectioase, colici abdominale, balonare: se dilueaza intr-un ulei purtator pentru a masa abdomenul.
    • Dureri de urechiMasati uleiul de lavanda calduta (diluat in ulei esential) pe piele in spatele urechilor, pe tample, sub maxilar si pe lateralele gatului, pentru a ameliora simptomele (nu picurati in ureche!)
    • Paduchi: de la 2 la 5 picaturi diluate in samponul pentru o spalare..
    • Probleme cardiovasculare si circulatorii(Hipertensiune arteriala, palpitatii) inhalatii pe parcursul zilei; aplicati o picatura pe fiecare incheietura sau respirati peste sticla. De asemenea, poate fi diluat intr-un ulei purtator pentru a masa plexul solar, coloana vertebrala, partea superioara a spatelui si talpile picioarelor.
    • Probleme uro-genitale (uretrita, cistita) diluati intr-un ulei purtator pentru a masa abdomenul inferior.
    • Dureri musculare si articulare, crampe, contractii, reumatism, artrita[12]. Se dilueaza intr-un ulei purtator pentru a masa zona dureroasa
    • Amelioreaza durerile de cap, cefalee, migrene. Este unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale pentru durerile de cap, deoarece induce relaxarea si usureaza tensiunea. Actioneaza ca un agent sedativ, anti-anxietate, anticonvulsivant si calmant  [13].
    • Protectie antioxidantaRadicalii liberi, cum ar fi toxinele, substantele chimice si poluarea, sunt, probabil, cei mai periculosi si cei mai frecventi factori de risc pentru fiecare boala care ne afecteaza. Radicalii liberi sunt responsabili de scaderea sistemului imunitar si pot provoca daune incredibile organismului. Raspunsul natural al organismului la distrugerea radicalilor liberi este de a crea enzime antioxidante care impiedica radicalii liberi sa faca daune. Din fericire, uleiul esential de lavanda este un antioxidant naturalcare actioneaza pentru prevenirea bolilor. Un studiu publicat in 2013, publicat in Phytomedicine, a constatat ca uleiul de lavanda a crescut activitatea celor mai puternici antioxidanti ai organismului. Studii  [14], [15]mai recente au indicat rezultate similare, concluzionand ca uleiul esential de lavanda are activitate antioxidanta si ajuta la prevenirea stresului oxidativ.

                           Cercetatorii chinezi au observat ca uleiul esential de lavanda ar atenua toate cele trei niveluri majore de enzime antioxidante la soareci in prima zi a tratamentului  [16]. Cercetatorii romani au observat o activitate similara folosind levantica inhalata timp de o ora in fiecare zi si, conform studiului [17], rezultatele sugereaza ca activitatile antioxidante ale uleiului esential de lavanda reprezinta mecanisme majore pentru potentialul lor neuroprotector, ajutand la prevenirea stresului oxidativ.

    • Tratamentul natural al diabetului In urma studiilor [18], rezultatele observate de cercetatori au fost absolut uimitoare. Pe scurt, tratamentul cu ulei esential de lavanda a protejat organismul de urmatoarele simptome ale diabetului: cresterea glicemiei (semnul distinctiv al diabetului zaharat), tulburari metabolice (in special metabolismul grasimilor), crestere in greutate, disfunctie hepatica si renala. Desi este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege capacitatea completa a uleiului esential de lavanda pentru prevenirea sau scaderea diabetului zaharat, rezultatele acestui studiu sunt promitatoare si indica potentialul terapeutic al levandei. Pentru a utiliza ulei esential de lavanda pentru diabet, aplicati-l topic pe gat si piept, difuzati-l acasa, retete culianare
    • Terapie complementara pentru cancer Un studiu [19] arata ca aromoterapia, in special folosirea uleiului esential de lavanda, ajuta pacientii cu cancer sa faca fata stresului, greturilor, durerii cronice si depresiei. Intrucat uleiul de lavanda actioneaza prin a stimula sistemul imunitar, pentru a linisti starea de spirit, pentru a induce somnul si pentru a lupta impotriva stresului, acesta poate fi utilizat ca agent terapeutic. Masarea uleiului de lavanda in spatele gatului, pe piept, incheieturi si tamplelor, poate induce efecte relaxante si calmante. Pentru dureri musculare sau articulare sau dureri la locul injectiilor,se pot aplica 2-3 picaturi de lavanda in zona afectata. Pentru a scadea stresul si anxietatea si pentru a induce somnul, se difuzeaza sau se inhaleaza direct din sticla. Acest lucru poate fi deosebit de util inainte si dupa procedurile chirurgicale si tratamentul cu chimioterapie.

Psiho-emotional

Uleiul esential se lavanda este o referinta in ceea ce priveste efectele anti-stres, linistitoare si relaxante. Folosit olfactiv, difuzie sau in preparate pentru aplicare cutanata, aceasta induc relaxarea si somnul si calmeaza starile de nervozitate.

  • Elimina frustrarea, starile de panica, starile de incordare, depresia
  • Agitatie, anxietate [20], emotie, nervozitate, schimbare de dispozitie, hiperemotivitate, insomnie, iritabilitate, nervozitate, somn dificil, stres, stres oxidativ [21],suprasolicitare, tensiune psihica. in olfactie.
  • Tulburari digestive pe fond nervos
  • Purificator atat psihic cat si fizic
  • Aduce echilibru si armonie. Cresterea respectul pentru sine, ajuta la acceptarea individualitatii si la gasirea propriei orientari.
  • Stimuleaza inspiratia, creativitatea
  • Induce somnul, trateaza insomnia. Datorita proprietatilor sedative si calmante ale uleiului de lavanda, actioneaza prin imbunatatirea calitatii somnului si tratarea insomniei. Un studiu [22] care a implicat 158 de mamici in perioada postpartum, a fost impartit in grupul de control sau de interventie. Grupul de interventie a inhalat ulei de lavanda inainte de culcare de patru ori pe saptamana timp de opt saptamani. Femeile care utilizeaza ulei de lavanda au prezentat o imbunatatire semnificativa a calitatii somnului comparativ cu grupul de control. Exista mai multe studii, la fel ca si aceasta, care implica mame, care demonstreaza efectul calmant al uleiului esential de lavanda care induce somnul. Inhalarea lavandei a demonstrat ca reduce tulburarile de somn, imbunatateste calitatea si durata somnului, combate insomnia si imbunatateste starea de bine generala. In plus, spre deosebire de cele mai multe medicamente sedative, lavanda nu provoaca efecte secundare nedorite. Stimuleaza sanatatea mentala si fizica generala [23].
  • In urma unui studiu [24]la care au participat 28 de femei cu risc crescut de depresie postpartum, s-a constatat ca prin difuzarea uleiului esential de lavanda in casele lor, au avut o reducere semnificativa a depresiei postnatale si a tulburarilor de anxietate, dupa un plan de tratament de 4 saptamani de aromaterapie.
  • Tulburarea de stres post-traumatic. S-a dovedit [25]ca uleiul esential de lavanda a dus la diminuarea simptomelor.  In urma tratamentului, s-a constat scaderea depresiei cu 33% si scaderea dramatica a tulburarilor de somn, imbunatatirea starii de spirit si a starii generale de sanatate.
  • Imbunatateste dispozitia si reduce stresul. In ultimii ani, uleiul de lavanda a fost foarte apreciata pentru capacitatea sa unica de a lupta impotriva bolilor neurologice. In mod traditional, lavanda a fost utilizata pentru a trata probleme neurologice, precum migrene, stres, anxietate si depresie. Un studiu [26] a constatat ca uleiul esential de lavanda atenueaza anxietatea, tulburarile de somn si depresia. In plus, in studiu nu au existat efecte secundare adverse, interactiuni medicamentoase sau simptome de sevraj in urma ultilizarii utilizarea uleiului de lavanda. 
  • Suport cognitiv si sanatatea creierului [27]Beneficiile neurologice ale uleiului esential de lavanda nu se opresc la capacitatea sa de a trata depresia si de a calma starea de spirit. De asemenea, cercetarile arata ca uleiul de lavanda serveste ca tratament natural pentru boala Alzheimer. Studiile [28], [29] efectuate pe sobolani arata ca inhalarea vaporilor de ulei esential de lavanda poate ajuta la prevenirea stresului oxidativ al creierului si la ameliorarea tulburarilor cognitive. De asemenea, in anul 2012, revista elvetiana Molecules a tiparit rezultatele unui studiu care a demonstrat ca uleiul esential de lavanda este o optiune viabila de tratament pentru disfunctii neurologice, precum accidentul vascular cerebral. Cercetatorii considera ca efectele neuroprotectoare ale lavandei se datoreaza proprietatilor sale antioxidante. [30]Pentru a sustine sistemul nervos cu uleiule esential de lavanda, difuzati-l acasa, inhalati-l direct din sticla sau aplicati-l topic la tample si spatele gatului.

Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim ca lavanda este atat de calmanta, incat poate afecta “concentrarea” [31]. Nu este de dorit sa difuzati lavanda in timp lucrati la birou sau cand trebuie sa va concentrati

Frumusete si intretinere

  • Ulei compatibil cu toate tipurile de piele
  • Rosacee, pete cauzate de acnee, pete de varsta
  • Piele sensibila, piele iritata,
  • Ciupituri de insecte, calmeaza senzatia de mancarime, paduchi
  • Datorita proprietatilor sale anti-bacteriene, uleiul esential de lavanda reprezinta un tratament eficient pentru acnee, ajutand si la echilibrarea productiei de sebumsi la vindecarea tenului. Are un puternic efect cicatrizant asupra semnelor lasate de acnee. Adaugati ulei de lavanda intr-un produs de curatare natural sau hidratant pentru a va ajuta sa eliminati acneea si sa reduceti cicatricile.
  • Vindecare
  • Regenerator pentru piele foarte puternic
  • Previne caderea parului. Studiile [32]arata ca uleiul de lavanda, impreuna cu alte uleiuri esentiale, cum ar fi cimbru, rozmarin si lemn de cedru, pot preveni in mod semnificativ alopecia si caderea parului atunci cand sunt masate pe scalp zilnic. Uleiul de lavanda folosit zilnic ca parte a unui masaj stimulator al scalpului poate ajuta la regenerarea parului. In timp ce acest tratament este lent – uneori dureaza cateva luni sau mai mult – este un remediu natural dovedit pentru caderea parului.
  • Proprietatile sale antiinflamatoare si antioxidante ajuta la reducerea semnelor de imbatranire a pielii [33], diminuand ridurile si prevenind formarea altora
  • Atenueaza simptomele psoriazisului.
  • Atunci cand este amestecat cu o solutie purtatorare calmanta precum aloe sau uleiul de cocos, este foarte eficient impotriva arsurilorarsurilor solare, a pielii uscate, a zgarieturilor minoretaieturilorsi a ranilor. Chiar si unele reactii alergice pot fi atenuate cu lavanda [34],  [35]
  • Maini afectate de pielea uscata si cuticele cu aspect nesanatos

Casa si gradina​

  • Datorita proprietatilor antibacetriene, uleiul de lavanda poate fi amestecat cu agenti naturali pentru a crea produse de curatare eficiente pentru uz casnic
  • Repelant pentru insece

Chakra

Este minunat pentru meditatie, deoarece relaxeaza mintea. Este uleiul pentru comunicare – lucreaza la chakra gatului.

Blend pentru meditatie, linistitor (de asemenea, bun pentru culcare) 3 picaturi de ulei esential Cedarwood (lemn de cedru), 2 picaturi de ulei esential Patchouli si 3 picaturi de lavanda.

Ayurveda

In conformitate cu vechiul sistem de vindecare al Ayurvedei, uleiul esential de lavanda scade problemele cauzate de Vata, Pitta si Kapha (fortele biologice ale vantului, focului). Prin echilibrarea “vantului”, uleiul de lavanda va contribui la calmarea mintii agitate si va instala linistea si pacea. Prin echilibrarea “focului”, uleiul de lavanda va reduce excesul de caldura din corp si minte si va sustine claritatea si stralucirea prezentei.

Sinergii

 

Capacitatea antimicrobiana este imbunatatita atunci cand este amestecata cu alte uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul esential Clove (cuisoare), Cinnamon Bark (scortisoara) si Tea Tree 

Impotriva hipertensiunii: sinergie cu ulei esential ylang-ylang.

Afectiuni ale pielii: sinergie cu ulei cu ulei esential Tea Tree, Helichrysum, German Chamomile, Geranium, Cypress, Cedarwood,  Myrrh

Relaxare (difuzie): sinergie cu ulei esential de Ylang-ylang, Marjoram, Tangerine, Petitgrain, Sweet Orange, Bergamot, Basil, Citrus Bliss®.

Vene varicoase, hemoroizi, picioare umflate: sinergie cu ulei esential Cypress, Cedarwood

Precautii si siguranta

  • Interactiuni cu medicamente: daca luati deja orice medicamente pe baza de prescriptie medicala pentru tulburari legate de somn sau pentru depresie, fiti atenti la faptul ca lavanda poate creste eficacitatea acestor medicamente. Daca utilizati orice tip de sedative (chiar si pentru tuse sau gripa), retineti ca lavanda poate induce o stare de somnolenta, deci este mai bine sa nu combinati ulei esential de lavanda cu alte medicamente sau suplimente legate de somn. Daca intentionati sa faceti anestezie in viitorul apropiat, este de dorit sa evitati utilizarea uleiului esential de lavanda.
  • Sarcina si alaptare: folositi cu prudenta uleiul esential de lavanda. Este recomandat este sa discutati cu medicul dumneavoastra despre utilizarea oricaror uleiuri esentiale cand sunteti gravida, deoarece nu s-a garantat ca acestea sunt sigure pentru sarcina [36]
  • Nu se foloseste in anemii si daca se face tratament cu produse care contin iod si fier. La aplicarea pe piele puteti simti o senzatie de racoare, aceasta dispare in cateva minute.
  • Nu luati administrati intern uleiul essential de lavanda fara cunostinte avansate despre uleiurile esentiale sau consultatii de la un specialist calificat in aromoterapie
  • Nu aplicati uleiuri esentiale nediluate pe piele.
  • Daca aveti epilepsie, leziuni hepatice, cancer sau orice alta problema medicala, utilizati uleiuri esentilale numai sub indrumarea unui medic calificat de aromoterapie.
  • Acordati o atentie deosebita cand utilizati uleiuri cu copii. Este mai sigur sa consultati un specialist calificat in domeniul aromoterapiei inainte de a folosi uleiurile la copii.
  • Nu lasati la indemana copiilor.
  • Ca regula generala, intotdeauna faceti un test cutant a preparatului dumneavoastra, cel putin 48 de ore inainte de a-l folosi.

Surse, studii, cercetari

Alliance of International Aromatherapists https://www.alliance-aromatherapists.org/
Aromatherapy United http://aromatherapyunited.org
https://www.doterra.com
NCBI – National Center for Biotechnology Information

[1] https://www.pierre-fabre.com  Aromathérapie : pourquoi les huiles essentielles arrivent à l’hôpital
[2] https://www.lanouvellerepublique.fr Les huiles essentielles réaniment l’hôpital
[3] NCBI, Biological activities of lavender essential oil.
[4] NCBI, Lavender (Lavandula stoechas L.) essential oils attenuate hyperglycemia and protect against oxidative stress in alloxan-induced diabetic rats
[5] Julia Lawless, The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils (Rockport, MA: Element Books, 1995), 56-67
[6] NCBI, The In Vitro Antimicrobial Activity of Lavandula angustifolia Essential Oil in Combination with Other Aroma-Therapeutic Oils. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Witwatersrand din Africa de Sud au descoperit ca 75,6% din cele 45 de amestecuri pe care le-au incercat au produs rezultate favorabile. Acest studiu, bazata pe dovezi a evaluat modul in care capacitatea antimicrobiana a lavandei este imbunatatita atunci cand este amestecata cu alte uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul esential de cuisoare Clove, scortisoara Cinnamon si Tea Tree. Cercetatorii au descoperit ca un raport de 1: 1 dintre aceste uleiuri s-a dovedit a fi cel mai eficient in lupta impotriva Candida albicans si Staph aureus – doua cauze frecvente ale multor infectii fungice si bacteriene care duc la boli respiratorii si ciupercile ale pielii.
[7] NCBI, Wound healing potential of lavender oil by acceleration of granulation and wound contraction through induction of TGF-β in a rat model  Un studiu realizat pe sobolani din 2016 a constatat ca uleiul de lavanda a grabit vindecarea ranilor in faza incipienta prin accelerarea formarii tesutului de granulatie si stimuleaza sinteza de colagen. Suprafata plagilor tratate cu ulei essential de lavanda a fost semnificativ scazuta comparativ cu grupul martor
[8] NCBI, The effect of topical application of lavender essential oil on the intensity of pain caused by the insertion of dialysis needles in hemodialysis patients: A randomized clinical trial. Un studiu din 2015 publicat in Terapii complementare in medicina, indica faptul ca aplicarea locala a uleiului de lavanda scade intensitatea durerii in timpul introducerii acelor de dializa. Cercetatorii subliniaza ca lavanda poate fi o optiune pentru a reduce durerea provocata de introducerea acelor de dializa, ceea ce provoaca teama si anxietatea constanta pentru multi pacienti hemodializati
[9] Science Direct, Evaluation of the effect of aromatherapy with lavender essential oil on post-tonsillectomy pain in pediatric patients: A randomized controlled trial 
[10] NCBI,  The effectiveness of essential oils for patients with neck pain: a randomized controlled study. Un alt studiu, publicat in Jurnalul de Medicina alternativa si complementara, a constatat ca o combinatie de uleiuri esentiale de lavanda, Marjoram, Peppermint  si Black Pepper calemaza durerea in gat atunci cand se aplica pe zona afectate
[11] NCBI, The effect of aromatherapy massage with lavender oil on severity of primary dysmenorrhea in Arsanjan students Rezultatele acestui studiu sugereaza ca uleiul de lavanda poate fi folosit ca remediu natural pentru PMS si crampe menstruale
[12] NCBI, Aromatherapy massage with lavender essential oil and the prevention of disability in ADL in patients with osteoarthritis of the knee: A randomized controlled clinical trial. 
[13] NCBI, Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Potrivit unui studiu publicat in Neurologia Europeana, persoanele care se lupta cu migrenele au vazut o reducere semnificativa a durerii atunci cand au inhalat ulei de lavanda timp de 15 minute. Diferenta dintre grupul de control si grupul de tratament cu ulei de lavanda a fost statistic semnificativa. Din cele 129 de cazuri de atac de cap, 92 au raspuns in intregime sau partial la lavanda
[14] NCBI,  Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats.
[15] NCBI, Antioxidant, analgesic and anti-inflammatory effects of lavender essential oil. Studiul a concluzionat ca uleiul essential de lavanda are activitate antioxidanta, ajuta la prevenirea sau reducerea stresului oxidativ.
[16] NCBI,  Neuroprotective activity of lavender oil on transient focal cerebral ischemia in mice.
[17]  Science Direct, Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats. Cercetatorii romani au observat “Rezultatele noastre sugereaza ca activitatile antioxidante si antiapoptotice ale uleiurilor esentiale de lavanda sunt mecanismele majore pentru potentialul lor neuroprotector efectele asupra stresului oxidativ indus de scopolamina in creierul de sobolan“.
[18] NCBI,  Lavender (Lavandula stoechas L.) essential oils attenuate hyperglycemia and protect against oxidative stress in alloxan-induced diabetic rats. In 2014, oamenii de stiinta din Tunisia au inceput sa-si indeplineasca o sarcina fascinanta: sa testeze efectele uleiului esential de lavanda asupra zaharului din sange pentru a vedea daca poate ajuta la inversarea diabetului in mod natural. In timpul studiului pe animale de 15 zile, rezultatele observate de cercetatori au fost absolut uimitoare. Pe scurt, tratamentul cu ulei esential de lavanda a protejat organismul de simptomele diabetului.
[19] NCBI, Aromatherapy as an Adjuvant Treatment in Cancer Care — A Descriptive Systematic Review . Un studiu arata ca aromoterapia, in special folosirea uleiului de lavanda, ajuta pacientii cu cancer sa faca fata stresului, greatei, durerii cronice si depresiei
[20] NCBI, Lavender oil preparation Silexan is effective in generalized anxiety disorder–a randomized, double-blind comparison to placebo and paroxetine.  Jurnalul International de Neuropsychopharmacology a publicat un studiu uman in 2014, care a relevat faptul ca Silexan (cunoscut sub numele de ulei de lavanda preparat) a fost mai eficace impotriva tulburari de anxietate generalizata (GAD) decat placebo si medicina baza de prescriptie medicala paroxetina. e
[21] NCBI, Phase II trial on the effects of Silexan in patients with neurasthenia, post-traumatic stress disorder or somatization disorder. Un studiu realizat in 2012 in Germania a demonstrat beneficiile restaurante ale vaporilor de ulei esential de lavanda inhalat. Cu 60 de minute pe zi, inhalate de sobolani cu dementa, sa demonstrat ca levantica impiedica stresul oxidativ indus de scopolamina. (4) Acelasi studiu a luat in considerare si tulburarea de stres post traumatic, gasind somn, stare de spirit si sanatate imbunatatita semnificativ, precum si reducerea depresiei la persoanele care au fost afectate de PTSD.
[22] NCBI, Lavender Fragrance Essential Oil and the Quality of Sleep in Postpartum Women din 2015 care a implicat 158 de mamici in perioada postpartum a fost impartit in grupul de control sau de interventie. Grupul de interventie a inhalat ulei de lavanda inainte de culcare de patru ori pe saptamana timp de opt saptamani. Femeile care au utilizat ulei de lavanda au prezentat o imbunatatire semnificativa a calitatii somnului comparativ cu grupul de control.
[23] NCBI, Lavender and the Nervous System
[24] NCBI, The effects of clinical aromatherapy for anxiety and depression in the high risk postpartum woman – a pilot study.
[25] NCBI, Phase II trial on the effects of Silexan in patients with neurasthenia, post-traumatic stress disorder or somatization disorder. 80 de miligrame de ulei de lavanda pe zi au ajutat la scaderea depresiei cu 33% si la scaderea dramatica a tulburarilor de somn, imbunatatirii  starii de spirit si a starii generale de sanatate, la 47 de persoane care sufera de PTSD.
[26] NCBI, An orally administered lavandula oil preparation (Silexan) for anxiety disorder and related conditions: an evidence based review. In 2013, un studiu bazat pe dovezi publicat de Jurnalul International de Psihiatrie in Clinica Practica a constatat ca tratameutul cu capsule de ulei esential de lavanda atenueaza anxietatea, tulburarile de somn si depresia. In plus, in studiu nu au existat efecte secundare adverse sau simptome de sevraj.
[27] Dorene Petersen, Presentation: Clinical Use of Aromatherapy for Brain Health: 7 Essential Oils. August 9, 2017, New Brunswick, NJ. Alliance of International Aromatherapists 2017 Conference. AIA 2017 Conference Proceedings page 221-222
[28] NCBI, Neuroprotective activity of lavender oil on transient focal cerebral ischemia in mice. The Protective Effect of Lavender Essential Oil and Its Main Component Linalool against the Cognitive Deficits Induced by D-Galactose and Aluminum Trichloride in Mice
[29] NCBI, Neuroprotective effects of inhaled lavender oil on scopolamine-induced dementia via anti-oxidative activities in rats.
[30] NCBI, Neuroprotective activity of lavender oil on transient focal cerebral ischemia in mice.
[31] NCBI, Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults. Peste 140 de participanti auparticipat la studiul efectuat de Universitatea din Northumbria, Newcastle. Aromaterapia incluzand rozmarinul si lavanda, precum si un grup de control au fost utilizate pentru a afecta performantele cognitive. In ceea ce priveste levantica si abilitatile sale de calmare, “lavanda a produs o scadere semnificativa a performantei memoriei de lucru si a afectat timpii de reactie atat pentru memorie cat si pentru sarcini bazate pe atentie”.
[32] NCBI, Herbal Treatment for Dermatologic Disorders
[33] NCBI, Plants used to treat skin diseases
[34] NCBI, Topical lavender oil for the treatment of recurrent aphthous ulceration.
[35] NCBI, Lavender oil inhibits immediate-type allergic reaction in mice and rats.
[36] NCBI, Physical and Psychologic Effects of Aromatherapy Inhalation on Pregnant Women: A Randomized Controlled Trial

Scroll to Top